• Anonym (suck)

    Vilka är ni som inte ens har råd med frukt till barnen? (ang debatt "fruktkampen") Kan ni "fattiga" förklara för mig, tack!

    Jag är anonym för att jag vet att ämnet kan vara provocerande. Men såhär undrar/tycker jag:

    Det florerar lite FB-grupper(fruktkampen) där man har som mål att förbjuda fruktstunder eller utflykter där maten tas med hemifrån.

    Jag har oerhört svårt att tänka mig hur den problematiken kan uppstå i en familj. HUR lever man om man inte har råd att ge sitt barn en liten frukt i veckan, eller ett matsäcksmål några gånger om året?  Kan ni snälla förklara detta för mig. Jag vill helst nte ha spekulationer utan ren fakta. Så ni som anser er tillhöra den gruppen där ni inte har råd till en sådan fundamental sak som denna, HUR kan det vara möjligt??? HUR ser era liv ut, jag är verkligen nyfiken så snälla kan ni förklara!

    Kan tillägga att en del av "fruktkampen" består av att hjälpa familjer som har det tufft med att donera matkassaar och dyligt, vilket är ett mycket fint initiativ tycker jag. Det jag blir provocerad av är att samhället mer och mer verkar tycka att alla andra ska ta hand om en själv och ens barn, har vi inget individansvar längre? Skrämmande tycker jag! 

  • Svar på tråden Vilka är ni som inte ens har råd med frukt till barnen? (ang debatt "fruktkampen") Kan ni "fattiga" förklara för mig, tack!
  • Anonym (Hmm)
    leiapp skrev 2013-12-01 20:31:00 följande:
    Men vad åt han då till lunch undrar jag när han skolkade? Om han åt hemma kunde han väl lika bra tagit med sig den maten? Eller stannade han i skolan och fick skollunch? Eller  åt han ingenting? 



    Just det exemplet var fejk. Det framkom senare i inlägget på fb......
  • Anonym (Greta)
    Anonym (D) skrev 2013-12-01 21:30:39 följande:
    Familjer har råd, men en del familjer väljer att prioritera bort detta.
    ALLA har inte råd! 
  • LillGris
    Anonym (suck) skrev 2013-12-01 21:34:38 följande:
    Jag använder schampo i dagsläget men hade jag inte haft råd hade jag inte haft problem att sluta. Det finns många som inte använder schampo, för att det är skonsammare mot håret (OCH som har råd att faktiskt köpa schampo). Vad sägs om att vara lite mer öppen i sinnet för lösningar utanför dina egna ramar?



    Nej jag är inte ett dugg öppen för att föräldrar ska gå runt och stinka äckel för att de inte har råd med schampo och tvål för att barnen ska ha med sig frukt till skolan. Jag tycker du är dum i huvudet som tycker att man ska prioritera bort sin personliga hygien för att skolan vägrar vara avgiftsfri vilket den enligt lag ska vara. Fyi är jag inte ett dugg fattig och har råd att köpa en jäkla fruktkorg varje dag om jag vill men det är inte vad det handlar om. Det är dessutom skit samma om lilla mamsen super upp pengarna istället för att köpa äpplen till barnen, för barnen är det ingen jäkla skillnad - de får ingen frukt. Oavsett om det är för att föräldrarna kedjeröker, om det är för att de tvättar håret ibland eller för att de prioriterar att se till att barnen får frukost och middag som de står sig på. För barnen lider lika jäkligt oavsett VARFÖR föräldrarna inte har råd, och eftersom barnen knappast är de som kört ekonomin i botten med sitt eviga hårtvättande så ska de inte heller behöva lida mer än nödvändigt.
  • Anonym (suck)
    Anonym (Jag) skrev 2013-12-01 21:41:02 följande:

    Jag har vuxit upp under dom förhållandena (är nu 18 år) och mina syskon 7 och 12 (min bror på 15 räknar jag inte in) lever fortfarande så vv. 


    När jag växte upp hade jag kanske med mig frukt 3ggr/termin om ens det, 6 dagar av 7 åt vi snabbmakaroner och kokt korv, vissa dagar fick vi klara oss med en smörgås och ett halvt glas mjölk. 


    Det var inte det att vi egentligen inte skulle ha råd (pappa fick ut ungefär 25 000 kr i månaden) men vi levde med en mamma som var spelberoende och arbetslös. Hon köpte mycket hellre cigg och spelade upp pengarna än att ge oss mat, kunde lämna in ett tips på en dag för närmare 2000 kr och spela upp tusentals kronor på poker. När det var matsäck som skulle med, ibland till flera av oss fick vi dra ner på maten under veckan för att kunna steka pannkakor som vi fick med oss, lite saft och kanske t.o.m en frukt. Ibland fick vi vara hemma eftersom mamma och pappa inte hade råd. 


    Mamma har alltid varit den typen som prioriterat helt galet, istället för att spendera tid med sina barn när man är "hemmafru" så sitter man och spelar poker, det är jag som har uppfostrat mina syskon, bytt blöjor, lärt dom gå och prata, gett dom mat. Inte mamma och jag tycker det är så fel. Hon har fortfarande inte lärt sig utan är USEL med ekonomi, aldrig haft ett jobb i hela sitt liv och sitter fortfarande mycket hellre med datorn i knät och frukt har mina syskon aldrig med sig när dom är där, knappt dom får mat när dom kommer hem från skolan och min minsta syster kan komma hit efter en vecka med smutsigt och tovigt hår samt kläder som luktar unket - INTE okej men det går inte in i hennes huvud, tyvärr.


    Så sorgligt. Det visar bara att man verkligen bör satsa på kärnan av problemet istället för att gå på symptomen, dvs skolan.
  • Anonym (.)
    Anonym (anonym) skrev 2013-12-01 20:57:17 följande:
    Kanske åt han lite makaroner och några skivor falukorv till lunch hemma eller några limpskivor med kaviar?
    Det är svårt för barn att ha med sig limpmackor med kaviar på utflykten när de andra barnen har kycklingsallad, baguetter med smaskigt pålägg ...
    Räcker det inte med att barn från svåra ekonomiska förhållanden aldrig gör något som kostar pengar på fritiden och inte kan få det som andra får ska det synas även på matsäcken att de inte har råd?
    De där pengarna som utflykterna i skolan kostar kanske är de som gör att barnen kan få ett klädesplagg som hellre vill ha än det som är billigast?Kanske räcker dessa pengar till en TV-kanal som alla andra har?Kanske räcker pengarna till ett biobesök med kompisarna?
    Min familj hade gott om pengar, jag hade ändå med mig limpmackor och saft i en sirapsflaska... Det gjorde inte att jag kände mig utanför (jag var utanför men av helt andra anledningar)
  • Anonym (martyr-trött)
    Virriga Vera skrev 2013-12-01 21:37:44 följande:
    Det finns säkert de som prioriterar fel, men det finns de som faktiskt inte har råd.
    Av det jag har läst här so far så har inte en enda skrivit att de inte har råd. Hur illa ställt har man det om man inte har råd att skicka med 4 pannkakor och en PET-flaska vatten? Och ja man måste inte skicka med mjölk, det får barnen alla andra dagar i veckan, så en dag utan lär de nog klara av.
  • Anonym (D)
    LillGris skrev 2013-12-01 21:36:11 följande:


    Jag tycker att alla människor i ett i-land som sverige ska få tvätta håret utan att få slängt i ansiktet att de "prioriterar fel". Jag tycker man ska få använda tvål också.
    Men man måste inte tvätta håret varje dag. Tvättar man varannan dag då går det åt hälften så mycket schampo.
  • LillGris
    Anonym (suck) skrev 2013-12-01 21:41:06 följande:
    Så det är en rättighet helt plötsligt att ha få köpa schampo men inte en rättighet för barnen att få frukt? Skulle du själv valt schampo framför frukt till ditt barn?



    Men ja! Jag tycker att det är en jäkla rättighet att få sköta sin hygien. Jag menar inte att man ska köpa en flaska redken i veckan, herregud, men jag hade nog fan skämts mer om min morsa gick runt med flugor i armhålorna och luktade röv än om jag inte fick ha med mig frukt till skolan.
  • Anonym (D)
    Anonym (martyr-trött) skrev 2013-12-01 21:44:04 följande:
    Av det jag har läst här so far så har inte en enda skrivit att de inte har råd. Hur illa ställt har man det om man inte har råd att skicka med 4 pannkakor och en PET-flaska vatten? Och ja man måste inte skicka med mjölk, det får barnen alla andra dagar i veckan, så en dag utan lär de nog klara av.
    Ja, jag skulle hemskt gärna vilja se en månadsbudget från en person som påstår sig inte ha råd med frukt och matsäck till barnen!
  • Anonym (Hmm)

    Är det verkligen så att man måste ära frukt i skolan? När jag var liten åt man ingen frukt alls. Några enstaka hade väl med sig till em , men det var inte vanligt. Varför kan man inte bara säga att man inte har råd att köpa frukt? Då lär väl skolan fixa det.

Svar på tråden Vilka är ni som inte ens har råd med frukt till barnen? (ang debatt "fruktkampen") Kan ni "fattiga" förklara för mig, tack!