• Anonym (Jobbigväntan)

    Migrationsverket, uppehållstillstånd, lång väntetid

    Hej!
    Min man har ansökt om uppehållstillstånd från sitt hemland (Nigeria) i November-2013. Han har varit på sin intervju nu och jag undrar om någon vet vad som händer nu. Hur lång tid tar det tills jag blir kallad på intervju? Väntetiden enligt hemsidan är 10 månader vid webansökan, alltså kommer det ta 8 månader till, är det rimligt? Känns jobbigt att vara ifrån varandra och det är inte direkt ekonomiskt möjligt för mig att åka till Nigeria fler gånger inom närmsta tiden. Jag har också en son på 8 år sedan innan som vägras pass av sin pappa och det känns inte rätt att lämna honom till släktingar igen för att resa dit. Sedan är jag väldigt rädd för avslag på ansökan om uppehållstillstånd då jag förr i tiden haft negativa upplevelser av just migrationsverket, men det var på grund av att min sambo jag hade för åtta år sedan ljugit om sin identitet och att han redan var här i Sverige när han ansökte. Då fick jag många goda råd från någon här på FL som jobbade på migrationsverket, tyvärr kan jag inte komma ihåg hennes namn här då det gått 8 år men hade varit trevligt om hon fortfarande finns här på FL

    Ja detta blev långt och ganska svamligt men jag hoppas ni förstår!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-01-09 10:06
    Verkligen ingen som vet något?

  • Svar på tråden Migrationsverket, uppehållstillstånd, lång väntetid
  • Anonym (Ida)
    Anonym (Anonym av hänsyn) skrev 2014-04-13 13:24:01 följande:
    Du kan ju skapa en egen tråd så kan vi diskutera där. Skrattande

    Jag fortsätter läsa här men kommer inte skriva mer.
    Har skapat en tråd under föräldraskap - hoppas detta blir rätt: www.familjeliv.se/Forum-4-288/m73007924.html Så behöver vi inte snylta på den här tråden. Cool
  • yaayaa

    "26 olästa svar" hade jag i denna tråd när jag nu loggade in.
    så roligt, tänkte jag.. och så var det mest en massa rasistisk dynga.
    jag hör den skiten varje dag, och jag är säkert inte ensam om det.
    har fått alla möjliga kommentarer som


     


    "asså... är din pojkvän högutbildad? för jag menar, jag tycker vi ska SLÄPPA IN ordentliga personer i första hand. givetvis ska liksom eeeh alla få komma eller så men... utbildning är ju.... viktigt"


     


    "akta bara så det inte blir som i INTE UTAN MIN DOTTER. asså den är sååå hemsk den boken. har du sett filmen?"


     


    " oj.. va kul! är han MUSLIM?? aha kristen, ok. det var ju bra"


     


    "vad tycker dina föräldrar om detta?"


     


     


    min vardag. och kanske blir det mer sånhär smörja när min fantastiska partner får sitt uppehållstillstånd beviljat. men all den skiten grundar ju sig i en sak: okunskap. tack för mig.

  • Anonym (me)
    yaayaa skrev 2014-04-15 11:06:13 följande:

    "26 olästa svar" hade jag i denna tråd när jag nu loggade in.
    så roligt, tänkte jag.. och så var det mest en massa rasistisk dynga.
    jag hör den skiten varje dag, och jag är säkert inte ensam om det.
    har fått alla möjliga kommentarer som


     


    "asså... är din pojkvän högutbildad? för jag menar, jag tycker vi ska SLÄPPA IN ordentliga personer i första hand. givetvis ska liksom eeeh alla få komma eller så men... utbildning är ju.... viktigt"


     


    "akta bara så det inte blir som i INTE UTAN MIN DOTTER. asså den är sååå hemsk den boken. har du sett filmen?"


     


    " oj.. va kul! är han MUSLIM?? aha kristen, ok. det var ju bra"


     


    "vad tycker dina föräldrar om detta?"


     


     


    min vardag. och kanske blir det mer sånhär smörja när min fantastiska partner får sitt uppehållstillstånd beviljat. men all den skiten grundar ju sig i en sak: okunskap. tack för mig.


    usch det är så tråkigt. Man märker verkligen skillnad på hur folk blir bemötta beroende på var de kommer ifrån. Jag vet två tjejer med killar från Marocko. De får höra saker som "se till att ha koll på ditt pass hela tiden" och "ring hem VARJE DAG så vi vet att du inte är bortförd eller ännu värre" när de har varit i Marocko. Tjejerna känner nog sina killar bättre än randoms som läst "inte utan min dotter"

    Sen en annan kille, från Guatemala. När han behöver vara i kontakt med myndigheter så vill hans svenska sambo alltid vara med, för hon har märkt att han blir helt annorlunda bemött om hon är där. Är hon inte det är de nonchalanta och ger ofta felaktig information. 

    Jag är glad att min kille är amerikan, för hans skull. Att anpassa sig till det svenska samhället är svårt nog som det är. Om folk hade varit elaka mot honom eller mig på grund av hans ursprung och diskriminerat honom vet jag inte vad jag hade gjort.  
  • Anonym (Ida)

    Jag ser faktiskt inte speciellt mycket rasism om jag ska vara ärlig, varför så överkänslig? När det gäller utbildning, så finns det väl en del poäng i det hela, eftersom det faktiskt blivit ganska svårt att hitta arbete om man inte har utbildning. Jag är själv välutbildad, medan mannen jag träffade inte var det, vilket jag faktiskt uppskattade. Tills det kommit fram att han inte klarar av det, utan måste göra sitt bästa för att trampas sönder allt. Skulle jag någonsin ta hit någon mer skulle det aldrig vara någon utan utbildning. Men det är ju min smak numera.

  • Anonym (...)

    Varför skickar du inte dem en brev och säger hur dåligt du mår utan din man? När min man sökte uppehållstillstånd skickade jag med ett brev (jag var oxå gravid),och jag ringde och frågade hur långt det har gått med ansökan och så..min man fick uppehållstillstånd bara efter en månad från ansökningstiden!

  • Anonym (Snabbt)

    I min sambos fall gick det superfort. Han är amerikansk medborgare (ursprungligen från ett afrikanskt land). Skickade in webansökan i slutet av mars. Han hade intervju i fredags och fick uppehållstillstånd beviljat i måndags. Knapp en månad tog det. Jag är oerhört tacksam! Skall tillägnas att vi har ett barn på 3 år och bott ihop i USA i nästan 2 år.

  • Anonym (Anonym av hänsyn)
    Anonym (Ida) skrev 2014-04-13 22:48:10 följande:
    Har skapat en tråd under föräldraskap - hoppas detta blir rätt: www.familjeliv.se/Forum-4-288/m730079 24.html Så behöver vi inte snylta på den här tråden. Cool
    Oj, hade missat detta men länken fungerar inte...
  • Lukom

    Hej tillbaks till ämnet!! Jag och min pojkvän lämnade in ansökan om att han skulle få komma hit till mig då vi ville starta ett liv ihop!

    Jag har hört allt de där skitet ni diskuterar om muslim och kristen! Jag har många vänner gifta med muslimska män eller tvärt om!

    Min pojkvän är muslimsk och jag kristen! So what? Det har inget med handläggnings tiden att göra! Där emot kan land och ort du bor på ha med saken att göra!

    Vi ansökte på papper då vi kände det kändes säkrare och att väntetiden då va max 6 månader! Och att det kunde va lagom för att jag ville flytta till lund och göra i orning ett perfekt hem till oss och min son(sen tidigar)!

    Idag den 22/4-14 har vi väntat i 19 månader och några dar!! Fattar ni! 19 månader!!! Heeelt absurt! Dessutom har vi dom senaste 5 veckorna blivit lovad varje vecka att få hem papper om intervju! Och fått höra det är 0 personer före i kö! Det senaste förra veckan jag fick veta var att min handläggare skulle hitta ett rum för intervjun och sedan skicka ut pappret samma vecka!

    Ett rum! Jag behöver inget jävla rum!! Vi kan sitta ute eller på ett cafe eller inne på toan eller i korridoren men att vi ska behöva vänta i flera år för ett jävla rum!! Helt sjukt!

    Ringa går inte, inte en jävel som svarar! Ringde under en vecka en gång innan över 120gr per dag utan svar!

    Jag har fått konstiga auto mail där de står dom har semester 2012 ursäkta men det va 2013 då jag mailade den gången!

    Mina papper ges till personer med semester och där efter ges dom till nån som är sjukskriven ich sen är dom på jobbet en vecka och sen jobbar dom deltid och ska va borta ännu mer!

    En chef som frågar team ledaren om allt allt och inte kan säga ifrån att nu får ni sköta ert jobb utan helta tiden svarar "jag ska höra med team leadern"

    I växlen har dom get fel handläggare fel information flertal gånger som att jag fått viktiga mail ang kompletteringar, fick då klart panik men då åter igen är dom på semester sjukskrivna tjänstlediga eller upptagna.

    Och jag får gå en hel vecka och våndas mer än vanligt över att jag missat ett viktigt brev och att de gör att de tar ännu längre tid för oss att få va ihop! När jag äntligen får tag i någon chef så stämmer inte dom uppgifterna att jag missat ett mail ang kompletteringar!

    Jag har inget bra att säga om migrationsverket och hur dom hanterar detta!

    Jag mår sjukt dåligt konstant och har ingen ork till något då jag inte vet något om vad som händer där inne hos dom på migrationsverket! Det tär på ens krafter enormt!

    Ledssen upptörd deprimerad tjej i lund skåne svensk adopterad från chile med pojkvän blivande man i kosovo!

  • Anonym (väntar också)

    Lukom:

    Det där var det värsta jag hört hittills ang hur MiV har behandlat människor!
    Det är verkligen mitt skräckscenario att det ska bli så för oss också.
    19 månader är inte ok att behöva vänta, inte 16 heller egentligen.  Speciellt inte när många andra bara behöver vänta ett par månader.
    Sen att ni blivit så pass felbehandlade. Jag tycker att du ska vända dig till JO och se om du kan göra en anmälan.
    www.jo.se/sv/JO-anmalan/

    Får man fråga vilket kontor ert ärende handläggs på?

    Usch jag lider verkligen med er!

Svar på tråden Migrationsverket, uppehållstillstånd, lång väntetid