• Mantrasina

    Sjukskötersor! Läkemedelsberäkning???

    Jobbar på hematologisk avdelning med mycket antibiotika och liknande, cytostatika och diverse andra tuffa behandlingar. Räknar på spädningar och liknande nästan dagligen - om inte annat så ska man alltid överslagsräkna så att det man blandar och ger är rimligt. Läkarna ordinerar ibland med hur spädningar och blandningar ska göras men oftast inte. Men, det ska också sägas, de flesta vanliga läkemedel finns det lathundar för, och man lär sig hur det "ska" vara i normalfallen efter ett tag.

  • Mantrasina
    idis78 skrev 2014-01-17 22:33:26 följande:
    Infusioner ges antingen fritt i lite eller i pump. Ges de fritt så lär man sig vilken takt som är lagom i vilken situation.
    Ges de i pump så behöver man veta hur många ml/h man ska sätta på. Inte särskilt svårt.
    Det som varit svårast var ett biologiskt läkemedel som ges i kombo med cytostatika. Där fick man verkligen räkna... Det tog ett par ggr med huvudbry tillsammans med kollegor, sen hade man lärt sig.
    Vissa grejer kanske man räknade på i början, men nu kan man det utan att tänka...
    Fast det beror ju också på vilka läkemedel du hanterar. Du behöver alltid ha koll på att det är rimligt, att lita på droppstickor, "känslan" och pumparna är inte alltid säkert.

    Men generellt håller jag med. Man ställs dagligen inför situationer som innehåller läkemedelsräkning - men det är sällan man behöver räkna när man kommit in i det.
Svar på tråden Sjukskötersor! Läkemedelsberäkning???