• Maramina
    mr me skrev 2014-03-07 22:29:45 följande:
    Det finns många olika ingenjörsinriktningar, det är inte en heterogen yrkesgrupp. Det är betydligt fler kvinnor som blir bio- eller kemingenjörer än data- eller maskiningenjörer. Och en större andel går därför vidare till arbetsplatser i offentlig sektor där lönerna är lägre.

    Men bra försök...
    Jo, det är jag mycket medveten om, är ingenjör själv och varken bio- eller kemiingenjör även om jag inte heller är maskiningenjör. Däremot har jag läst tex mer konstruktion och produktutveckling än vad maskiningenjörerna gjorde. Och jag vet också vilka Sveriges ingenjörer är, nämligen ett fackförbund för just ingenjörer. Och ser man på det ur den vinkeln så förstår även den som har lite kunskap och förmåga att tänka lite längre att det inte enbart handlar om att yrkesgrupper inom kvinnodominerade ingenjörsjobb ger sämre lön än mansdominerade ingenjörsjobb. De har aningens bättre underlag än så att komma med. Om sedan skillnaden i ingångslön handlar om att kvinnor inte är lika bra på att förhandla eller om det handlar om annat låter jag vara osagt. Det jag vet är dock att enligt Sveriges ingenjörer så är ingångslön, som är den lön som man får på sitt första jobb och därmed helt oberoende på föräldraledighet och erfarenhet, en bra visare på om kvinnor och män tjänar lika mycket eller inte och då handlar det inte heller om att fler kvinnliga ingenjörer går offentliga arbetsgivare och manliga ingenjörer går främst till privata arbetsgivare.
  • Maramina

    Så 6% är ingen skillnad? På en lön på 25000kr blir det 1500kr. Så det är inga pengar? Vad bra! Du ska kanske ta det med din chef nästa löneförhandling och säga att du behöver ingen lönehöjning om den bara ligger på någon procent. För 6% är ju ingen skillnad!

Svar på tråden Tjänar män verkligen mer än kvinnor i samma yrke?