Flickan och kråkan skrev 2014-03-18 09:53:23 följande:
Men det låter som ett lite konstigt uttalande från en logoped om jag ska vara ärlig. Att klumpa ihop språkproblem på det viset? Jättemärkligt?!
Jag har två barn som har gått/går hos logoped. Den äldsta har en mild uttalsförsening konstaterad. Han har inga andra språksvårigheter. Han är 6 år. Han har alltså en ren uttalsproblematik. Han kommer inte att ha allt på plats när han fyller 7 (har svårt att tro det i alla fall). Rent "akademiskt" är han långt framme. Läser flytande sedan länge. Skriver, räknar. Har lätt att koncentrera sig en längre stund på problem etc. Han var (TS) sen att komma igång med sitt tal och jollrade egentligen t.ex. aldrig. Inga 10 ord vid 1,5-årskontrollen. Inte ens när han var 2 år. Visade på mycket god förståelse tidigt dock. Sa bara inget eller mycket lite.
Min mellanson var tidig med sitt tal. Han är snart 5 och stammar.
Ok, jag var kanske lite otydlig. Man brukar skilja på de som har rena uttalsproblem och de som har en försenad språkutveckling. Detta gällde den senare gruppen.
Min dotter har normal förståelse, normalt ordförråd men svårt att konstruera meningar som blir begripliga. Hon har 5-årings satslängd och ordförråd, men med 3-årings uttal, grammatik och förmåga att hålla tråden. På det behöver hon ofta betänketid för att hitta rätt ord men inte tålamod att vänta in det. Därför börjar hon gärna historien med ett ord liknande det hon menar och hittar det korrekta längre in i berättelsen helt omedveten om att hon själv växlar.
Skulle hon återberätta
Ekorren satt i granen skulle det låta såhär:
-"Haren fick plåster"
-( vad hände)
"Ekorren ramlade, hoppade såhär dunk dunk dunk och paket från tomten"
För vid det laget när man som vuxen inser att det nog var ekorren som satt i granen så har hon redan bytt spår och pratar om något helt annat och dragit slutsatser från det. För visst måste haren i "i ett hus vid skogens slut" fått paket då den träffade tomten.
Stamning brukar väl heller inte räknas som språkförsening. Där brukar väl prognoserna variera med på vilket sätt barnet stammar. Men jag vet väldigt lite om stamning.
Visst kommer många barn som är sena i en period i kapp. Det är väl få barn som alltid är tidiga på allt, jämt.
Samtidigt som det finns många barn som faktiskt inte får den hjälp med t.ex stödtecken de behöver för att många har attityden att alla kommer i kapp.