• SVejsan

    Vad gör man på scouterna?

    Sanningen och säga så finns det inget enkelt svar.
    Själv varit scout i 7 år och sedan scoutledare i 8-9 år.
    Det finns ett grundprogram och ett antal pelare som det står på , bla annat de som har räknats upp ovan. Sedan så beror det på de ledare som är med, och deras intressen och specialkunskaper (är det sjöscouter så dominerar ju seglingen antagligen...).
    Aktiviteterna som kan ske på möten , lite beroende på ålder är tex: Sjukvårdsövningar, hantverk, klättring friluftskunskap inkl matlagning, surrningar osv , Naturkunskap, Teater, diskussion och livsåskådning (här beror det på graden om det är en kår som är religiöst bunden till ett samfund/ församling eller om det är en kår där enda religiösa ställningstagandet är att man skall respektera alla religioner (dvs att ledarna ej är knutna eller propsar på något). Ytterligare aktiviteter som uppskattas är helgutflykter, hajker och sommarläger...
    Jag har varit väldigt intresserad av den internationella aspekten som kommer när man blir lite äldre Har varit iväg på scoutresor/läger till Norge, Danmark, Italien Schweiz och Australien och träffat och lärt känna andra från andra länder deras kultur och fått vänner. 
    Det arbetas aktivt inom scouterna att på att alla skall kunna vara med, är det barn med särskilda behov så kanske man som förälder får tänkas ställa upp med.

    Sommaren som följer så skall mina barn 14 och 16 år iväg på scoutaktiviteter... Den yngre skall med 2 ledare och 14 barn från skilda delar av sverige åka till Norge, vandra och umgås med norska scouter. Sedan vara med i den egna kårens (scoutföreningens)  läger tema nordisk mytologi - ingår lite utklädnad i vissa programpunkter. Den äldre skall på samma kårläger, ut och fjällvandra någon vecka och sedan också jobba ideellt på en lägeranläggning med att tömma dass och "köra traktor"....

    Jag har sett att mina barn har lärt sig ansvar, respekt för andra,  och  samarbete, genom dessa aktiviteter förutom att de har det jäkligt kul .

    Scouter är också en relativt billig aktivitet också...Utrustning löser sig allt eftersom och behöver inte alls vara det senaste (funkar bra med förra generationens )

Svar på tråden Vad gör man på scouterna?