Inlägg från: Anonym (ingen garanti) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ingen garanti)

    Ensambarn eller ni med ensambarn, saknar man syskon?

    Jag har två syskon men tycker verkligen inte att dom är några livslånga vänner. Dom vänner jag räknar med attha kvar hela livet är inte mina syskon. Jag har ett par vänner so jag räknar med att alltid ha kvar men mina syskon kommer jag troligtvis att tappa kontakten med helt i framtiden.
    Vi har inget gemensamt och träffas egentligen bara när vi träffar våra föräldrar, pratar aldrig i telefon om det inte gäller något t ex köpa en present åt mamma. Så jag skulle inte säga att syskon garanterar en livslång vänskap.

  • Anonym (ingen garanti)
    Anonym (Ensam) skrev 2014-05-31 21:49:30 följande:
    Enda barnet till två fantastiska föräldrar. Helt underbar uppväxt, saknade aldrig syskon. Men nu när de är gamla och sjuka skulle jag gjort vad som helst för att ha släkt att dela slitet med. För det är slitigt som sjutton att ständigt finnas stand by, åka på sjukhus, hålla kontakt med hemtjänst, handla kläder, betala räkningar osv.

    Har en dotter som också kommer bli ensambarn. Allt annat än självvalt från min sida. Hade jag haft chansen hade jag skaffat MINST två barn, gärna tre.
    För att ge dig en annan bild av din plåga, i familjer med flera syskon är det faktiskt oftast en som drar hela lasset med de gamla föräldrarna. Att det delas rättvist är extremt sällsynt.
  • Anonym (ingen garanti)
    Anonym (nr2 in progress) skrev 2014-06-01 15:03:28 följande:
    Jag är inte heller ensambarn, men har många sådana i bekantskapskretsen och har just nu ett sådant själv då inget syskon ännu hunnit komma trots att barnet är ganska gammalt. Det är min uppfattning att många ensambarn (nej, det gäller inte alla!) är väldigt egoistiska och självcentrerade,
    Men fy så kan du inte skriva, även om du försöker rädda dig själv genom att skriva att det inte gäller alla så kan man inte skriva så. Testa att byt ut ordet mot andra saker så får du se hur fel det låter.
    Många minus till dig!
  • Anonym (ingen garanti)

    Jag tycker du ska göra precis som du känner för, vill ni inte ha fler barn så skaffa inga fler. Att tänka på saker som att barnet känner sig ensam både som barn och vuxen är att överanalysera det. Fokusera på att ditt barn har det bra istället.
    Vad som sen händer i vuxen ålder  kan du inte styra över, det kan gå helt åt olika håll. Jag har som sagt knappt någon kontakt alls med mina syskon så det finns verkligen ingen garanti att man blir tighta hela livet.

  • Anonym (ingen garanti)
    katastrofplantagen skrev 2014-06-01 19:20:24 följande:
    Jag är ensambarn. Väntar nu mitt andra barn. Här är min story.

    Jag växte upp utan syskon, utan mor- och farföräldrar. Dessutom med sporadisk kontakt med annan släkt tex kusiner, mor/farsyskon. Jag är också yngst av alla kusiner.

    Jag bodde med mamma i en liten by vilket begränsade min sociala gemenskap då mamma dessutom inte var så pigg på att skjutsa eller umgås med folk.

    Min pappa bodde i ett mindre lantsamhälle där jag var vh. Två äldre kusiner bodde i samma by. De ville inte gärna leka med en barnunge. Barnen som bodde där permanent kom jag aldrig in i kretsen utan enbart sporadiska kontakter.

    Om jag haft ett syskon så hade jag inte känt mig lika ensam. Jag hade dessutom haft någon att leka och bråka och prata med. Men jag tror det hade gått lika bra om boendesituationen såg annorlunda ut eller om vi inte varit inflyttade till byn.

    Nu när mina föräldrar är gamla och jag får ta hand om den av dem som har det svårt, så hade jag önskat att jag haft syskon att ta hjälp av, att reflektera med.

    Jag hade personligen nöjt mig med ett barn och se till att hon fått den sociala biten ändå, men detta med att hantera sina gamla föräldrar ensam vill jag inte riskera. Dessutom vill jag att min dotter ska ha någon att leka, bråka, prata med. En relation av blodsband som kan se ut lite hur som helst. Bara hon inte är ensam. Så snart kommer hennes lillebror och det är mest för hennes skull.
    Inte för att vara sån men tyvärr är det vanligaste att den äldsta kvinnan bland syskonen ensam sköter föräldrarna oavsett hur gamla de är. Att dela bördan är i praktiken en utopi. Jag arbetar med äldre och ser det varje dag. Att dela på bördan solidariskt existerar knappt alls.
  • Anonym (ingen garanti)
    Anonym (Tre) skrev 2014-06-01 19:47:16 följande:

    Intressant! Tragiskt, men intressant! Känner instinktivt att detta skulle kunna stämma överens även i min syskonskara när den tiden kommer. Tyvärr. Du kanske har en poäng! Fast det är klart att även om ett barn tar hand om det praktiska kanske hon får stöd av sina syskon känslomässigt genom att prata med dem. Talar du med dessa äldre syskon i ditt jobb om det? Berättar de om de har kontakt alls gällande de äldre föräldrarna med sina syskon?
    Jag får vara stöd för väldigt många hela tiden och vad jag har märkt så är det antingen så att de hjälps åt väldigt bra tillsammans eller så fungerar det inte alls, alltså att några av syskonen inte hör av sig alls förutom när det ska delas upp pengar. Oftast är det "storasyster" som drar hela lasset.
Svar på tråden Ensambarn eller ni med ensambarn, saknar man syskon?