• Jeaninne

    Omskära adopterat barn?

    Drottningen70 skrev 2014-06-30 19:58:10 följande:



    Det är snarare du som inte har en aning om vad du talar om. Själv är jag jävligt insatt.
    Du separerade ju "katoliker" från "kristna" alldeles nyss. DET är inte särskilt insatt... Tomte

    Men varför kan du inte lägga ut en källa, då..? Är din kunskap privat och hemlig..?
  • Jeaninne
    Drottningen70 skrev 2014-06-30 20:06:17 följande:



    Men snälla människa. Jo det är en skillnad mellan praktiserande katoliker och det som vi i Sverige kallar "kristna" även om även katolikerna tror på Kristus. Sluta jabba. Du vet mycket väl vad jag talar om. Det centrala i diskussionen handlar om att du vägrar tro på att hundratals miljoner kristna och katoliker praktiserar omskärelse på sina barn, och inbillar dig att det handlar om en handfull låtsaskristna i "mörkaste Afrika" ett outsägligt okunnigt och fördomsfullt yttrande.
    Det är du som ska ge dig. Jag hängde som sagt i en katolsk församling som ung (S:ta Eugenia i Stockholm) och påbörjade konvertitläsning, även om jag aldrig fullföljde. Där fanns det katoliker ifrån syd- och östeuropa, och även en mindre del från Sydamerika.

    Skillnaderna mellan dem och oss i Svenska Kyrkan var inte alls särskilt stora. De skillnader som slog mig mest, var väl att prästerna måste leva i celibat, munk- och nunneordnarna (sedan dess har det dock instiftats protestantiska sådana), synen på reliker och ikoner (som också har blivit vanligare i SvK än de var då för 30 år sedan), åldern för konfirmationen, bikten, användningen av latinet i gudstjänsten, samt några smärre skillnader i liturgiet i övrigt. 

    Jag VET att detta med omskärelse av barn inte var något som praktiserades!

    Och om du inte visste det, så är Katolska Kyrkan den URSPRUNGLIGA kristna kyrkan. Det var Martin Luther som bröt sig loss!
  • Jeaninne
    Amanda84 skrev 2014-06-30 20:08:12 följande:
    Min man, som är lutheran och dessutom har jäkligt många högskolepoäng i teologi och religionshistoria, separerar också i dagligt tal på "kristna" och "katoliker". Det är ett sätt att se på religion. Om han skriver en uppsats eller håller ett föredrag i ämnet så separerar han inte på begreppen men om han sitter och diskuterar religion med mig, med en kompis eller med någon annan så separerar han helt klart på det, eftersom han inte anser att en katolik är kristen i samma bemärkelse som honom.
    Men käre värld... Spöke Tomte Död

    Nyfiken fråga: är de frikyrkliga kristna eller "kristna" enligt honom..? De ryskortodoxa..? De grekortodoxa..?
  • Jeaninne
    Iarwain skrev 2014-06-30 20:14:07 följande:

    Vad är en officiell representant för kristenheten?
    Finns det någon som sitter och bestämmer; "Det du tror på är inte kristendom!"?

    Det finns en hel del som påstår att Påven i Rom är en avfälling och inte har någon som helst rätt att kalla sig Påve.
    Så vad är en "riktig" kristen?


    Det där kan man ju debattera hur länge som helst. Men Vatikankonciliet, med Påven i spetsen, sätter ju gränserna för katolikerna. D.v.s. ingen kan ju lägga sig i vad enskilda katoliker tror på eller praktiserar i sina hem, men den katolska kyrkans präster får inte säga vad som helst från Predikstolen, eller införa egna ceremonier. T.ex. omskärelse av gossar.

    I Sverige är det biskoparna med Ärkebiskopen i spetsen som träffas för att diskutera och rösta om ev. förändringar. Enskilda kyrkoherdar kan inte gå utanför de besluten.

    I frikyrkorna finns det ofta ett "de äldstes råd" som beslutar.

    Och så vidare.

    Det är väl ganska självklart att en enskild församling inte kan börja införa t.ex. omskärelse - och fortsätta att kalla sig en kristen församling!
  • Jeaninne
    Drottningen70 skrev 2014-06-30 20:19:15 följande:



    Jag har faktiskt ingen aning om hur omskärelse praktiseras i Sydamerika. Däremot vet jag att hundratals miljoner kristna/katoliker i Afrika omskär sina barn. Punkt.
    Fast i så fall är de inga riktiga kristna. Och de gör det definitivt inte i kyrkan, med en präst närvarande. Du missar att både i islam och i judendomen så är detta religiösa ceremonier där man har en imam respektive rabbi närvarande, särskilda texter ur deras heliga skrift läses, och så håller man en fest efteråt.

    Att enskilda personer som kallar sig kristna utför detta i sina hem, gör det inte till en kristen sed - för det FINNS ingen liturgi för omskärelse av barn i någon pastorshandbok i någon kristen kyrka i hela världen. Jag VET att det är så, för detta är ju en av de viktiga bitarna som skilde ut kristendomen från judendomen en gång i tiden...
  • Jeaninne
    Tom Araya skrev 2014-06-30 20:43:55 följande:
    Jag diskuterade huruvida små barn har religiös tro eller ej, klart som tusan detta har med saken att göra.

    Även om barnet inte har någon tro alls bryter det mot de generella lagarna kring religionsfrihet, dock ett brott vi tyvärr tillåter här i Sverige.
    Jo, det blir ju jättehemskt om de får en sexårig pojke från ett barnhem i Ryssland, som betraktar sig som kristen och redan känner till detta att judarnas omskurna lem är tecknet som skiljer dem från de kristna. Och så ska pojken hållas fast och få sin lem omskuren med tvång..!  Död

    Man ska komma ihåg att barn som vuxit upp på kristna barnhem, har fått mycket mer religiös undervisning än ett genomsnittligt svenskt barn i samma ålder...
  • Jeaninne

    Tom Araya skrev 2014-06-30 20:43:55 följande:
    Jag diskuterade huruvida små barn har religiös tro eller ej, klart som tusan detta har med saken att göra.

    Även om barnet inte har någon tro alls bryter det mot de generella lagarna kring religionsfrihet, dock ett brott vi tyvärr tillåter här i Sverige.
    Då har de missat att den omskurna penisen hos judiska män, är det yttre tecken som skiljer dem från kristna män... Fast i och för sig: obildningen bland amerikanare är ju oändlig...
  • Jeaninne
    EnAnonumius skrev 2014-06-30 21:27:33 följande:
    Så som jag ser det så skulle man ta som första åtgärd att låta pojkarna bli införlivade i lagen som förbjuder omskärelsen, som vi har på flickor. Så att de inte ens kan åka utomlands att könsstympa sina gossebarn För då riskera de att få fänglse när de kommer tillbaka i Sverige.

    Sedan så kan man ha som krav i skolan att upplysa eleverna (även de muslimska och judiska friskolorna skall ha det som krav) varför vi har förbjudit omskärelse.  Ja även vuxna muslimer och judar (och andra som idkar omskärelser). 
    Det skulle nog underlätta för svenska kvinnor som är ihop med en man som anser att man skall stympa pojkar att ha förbudet och då i kombination med upplysning.

    Då kan vi förhoppningsvis bryta mönstret på svensk födda pojkar som föds i blandkulturella förhållanden.
    Håller med här! Jättebra förslag! Jo, man måste arbeta på många fronter samtidigt, och den enskilda mamman måste känna att hon har stöd av lagen och samhället.
  • Jeaninne
    Anonym (?) skrev 2014-06-30 22:49:39 följande:
    Det många missar, är att det kommer en dag när man på alla plan inser vad man har blivit utsatt för. Då läggs - ovanpå den uppenbara fysiska avsaknaden av huden man en gång föddes med, och borde! ha all rätt att få ha kvar - den psykiska biten på, och den kan man få bearbeta i många år.

    Även om det är "naturligt" att det är ens egna föräldrar som ger the go ahead, så är det också på samma gång en bit som gör det än jobbigare rent mentalt. Att ens egna föräldrar inte utgjorde det självklara skyddet för det egna barnet. Instinktivt föds då tankar kring: om man inte kan lita på ens egna föräldrar, vem kan man då lita på. Man vet givetvis att det ej är rationellt att tänka så, men detta ligger på ett djupare, instinktivt plan.  
    Ja, och jag kan tänka mig att detta blir ännu värre, om man är uppvuxen i ett land där sedvänjan inte ens praktiseras i ursprungsbefolkningen. När man ser barn som inte är omskurna runt sig i duschrummet på gympan och fotbollsträningen, och börjar undra varför man är annorlunda. När man inser, att föräldrarna redan befann sig i ett civiliserat land, och borde ha kunnat ta till sig av all upplysning som finns.
  • Jeaninne
    Anonym skrev 2014-06-30 23:30:06 följande:
    Jag skrev ett långt inlägg om detta tidigare i tråden men kortfattat: Viktorianska präster införde detta under sent 1800-tal i USA som ett sätt att bekämpa syndig onani hos pojkar, senare blev det status hos rika vita att visa att man hade råd (fattiga immigranter från Europa, svarta och latinos var/är sällan omskurna). Senare började man rättfärdiga med "medicinsk" mumbojumbo. Idag minskar detta barbari stadigt även i USA.
    ...och till detta tror jag kommer, att judelobbyn är väldigt stark i USA. Samt att många läkare är judar. Självklart går de inte ut och fördömer en sedvänja som de utsätter sina egna pojkar för...
Svar på tråden Omskära adopterat barn?