Inlägg från: Natulcien |Visa alla inlägg
  • Natulcien

    Hur hanterar ni tjat om glass, godis och annat?

    Vi säger bara att "Nej, vi ska inte köpa någon glass nu." eller nåt i den stilen. Och om sonen blir sur så får han väl bli det. Vi gör ingen stor affär av det. Det går ju över.
    Det bästa vore väl om du kunde försöka ta det med ro, och inte bli sur själv, för min erfarenhet är att barnet ofta blir surare och argare ju mer sur och arg man själv blir.

  • Natulcien
    Alexi skrev 2014-07-02 21:43:57 följande:
    Jag tycker ju hon känns ouppfostrad när hon beter sig som hon gör och det är det jag blir sur över.
    Jag förstår det. Gnäll och tjat kan vara oerhört enerverande. Men man får öva sig på att behålla sitt eget lugn så gott det går. Det brukar göra det hela lite enklare.
  • Natulcien
    Alexi skrev 2014-07-03 13:02:03 följande:
    Men hur säger man nej? Att bara säga nej och inte öppna för diskussion alls är ju på ett sätt enkelt men skapar samtidigt en väldig maktkänsla mellan vuxen och barn. Jag vill ju att hon ska argumentera för sin sak i andra lägen. Ibland säger jag nej till någonting (som inte har med ätande att göra) och så framför hon bra argument för sin sak och då ändrar jag mig och säger ja utifrån det hon säger. Det tycker ju jag är jättebra. Men vill ju inte att det just ska gälla godis och glass...
    Nej, jag säger aldrig bara 'nej', så att säga, utan ger alltid en förklaring. Men förklaringen kan ju vara av odiskutabel sort, s.a.s. Man behöver inte ens använda ordet 'nej'.
    D.v.s. "Vi ska inte köpa glass idag för du har redan ätit tillräckligt den här veckan." , "Glassen är slut." "Jag vill inte att du äter godis före middagen." "Det räcker med två kakor, för det ska räcka till alla." Eller vad det nu kan vara för argument du har..?
  • Natulcien
    Penida skrev 2014-07-03 18:54:18 följande:
    Upplever ni samma typ av utbrott som TS då? När vi har haft utbrott av det slaget (ovanligt här och handlar inte om godsaker men jag kan relatera) funkar det verkligen inte att prata med barnet, ge förklaringar. Det når inte fram då. Det som fungerar bäst är att vara kort i sitt svar och sedan vänta ut utbrottet, sedan kan vi prata om det. Jag tycker dock det är jättebra när det fungerar även om jag tycker nej duger utmärkt som svar på en ja och nej fråga när det gäller det TS beskriver och ett äldre barn som faktiskt förstår vad det innebär utan vidare förklaring som det inte ens bett om.
    Nej, det är inte ofta vår son får utbrott av den här typen av situationer.
    Vi var t.ex. och handlade idag och han kom springande med ett paket Ballerina-kex, och sa "Det här vill jag köpa!". Och jag sa: "Nej, vi ska inte köpa några kakor idag. Vi har hemma." Han blev lite sur och lommade sakta tillbaka med paketet. Men det är helt okej. Han får bli sur. Det går över.
    Så om han surar kan man prata med honom. Men om han får hysteriska skrikutbrott, vilket han i och för sig aldrig får p.g.a. att han vill ha godsaker, så kan man inte förklara och diskutera, nej. Då får han rasa klart och sen pratar man.


  • Natulcien
    Penida skrev 2014-07-03 19:25:45 följande:
    Okej, då förstår jag. Jag uppfattade TS som att det rörde sig om ganska hysteriska utbrott, då fungerar det bäst att vara kort i sina svar och vänta ut enligt min erfarenhet också.
    Ja...vi uppfattade det kanske olika. Jag uppfattade trådstarten mer som om det handlade om surande, vilket jag inte tycker är så farligt eftersom det ju går över. Hysteriska utbrott är en annan sak...
  • Natulcien
    chrissandra skrev 2014-07-04 01:17:47 följande:

    Glass och godis är inte mat och är negativt att äta för ofta och/eller för mycket
    Att upplysa barnen om det är grundläggande allmänbildning.
    Fast om det är allmänbildning man vill ge sina barn så ska man inte säga att "Man blir tjock av glass och godis", vilket åsyftades här ovan. För det blir inte alla. Jag kan äta rejält med glass och godis utan att bli tjock.
    Däremot kan man ju berätta att tänderna tar stryk och att socker inte är bra för kroppen i för stora mängder.
Svar på tråden Hur hanterar ni tjat om glass, godis och annat?