Inlägg från: Penida |Visa alla inlägg
  • Penida

    Hur hanterar ni tjat om glass, godis och annat?

    Vi ger inte in för tjat (vi är dock inte perfekta så nån gång ibland ger vi med oss för vi orkar inte) utan de får gnälla på, det går över även om det är påfrestande då. Jag upplever att om man faktiskt är hård där så tjatas det inte lika mycket utan frågas på ett mer "normalt" sätt. Om vi är på stan och mina barn undrar om det inte skulle vara gott med en glass i det fina vädret kan jag säga ja ibland. Vi uppskattar en trevlig ton och kan kompromissa. Vi är inte så strikta och tycker det ska vara mycket glass i värmen men gnäll om det är något annat som vi inte uppskattar.


    Avskyr CIO-metoder
  • Penida

    Sen tror jag att det blir värre om man är överdrivet strikt och barnen typ bara får smaka på nåt sött med veckors mellanrum samtidigt som kompisarna får glassar då och då i veckorna.
    Här tjatas det sällan numer. De får men vi bestämmer när men lyssnar till barnets åsikt när det inte tjatas och tänker då ibland "varför inte"..


    Avskyr CIO-metoder
  • Penida
    Hon där skrev 2014-07-02 20:26:08 följande:

    Håller med Penida, tjat alltid= nej.
    Vill du ge dem glass säg ja på en gång. Känner du att du inte pallar tjatet säg jag innan du sagt nej.
    Barn är extremt uthålliga, vet dom att ett nej blir ett jag tids nog kan bli ett ja så är det värt att tjata på sina föräldrar.


    Precis. Jag tycker det är jobbigt med tjat, det gör mig stressad och jag är inte speciellt stresstålig. Det lönar sig dock att inte ge in vad det än gäller som man anser är onödigt och jag försöker typ andas och gå in i mig själv (haha vad flummigt det låter) och det är skönt när det faktiskt ger resultat. Gnället går över och nästa gång försöker de inte lika mycket. De gnäller mindre och mindre om man inte ger in. Sedan brukade jag också, när vi hade vår period av detta för ett par år sedan, säga till barnen innan som Numminen skriver. Det fungerade bra. Idag som 5-åringar och 7-åringar är de så vana så det tjatas mindre. 7-åingen tjatar inte alls, 5-åringen nån gång ibland.
    Avskyr CIO-metoder
  • Penida
    Alexi skrev 2014-07-02 21:22:19 följande:
    Jag förmedlar väldigt tydligt hur arg och sur jag blir av tjatet, att hon aldrig kommer få något på det viset osv och hur mycket gladare jag skulle bli av ett trevligt agerande. Men det verkar verkligen inte gå fram.

    Absolut blir det mycket glass på sommaren men inte bara så där alltid, som ikväll när man ska till centrum en snabbis för att handla skor.
    Själv säger jag inget om hur arg eller hur glad jag blir. Jag säger nej, nej, nej..Att förklara varför eller utveckla vad jag tycker brukar snarare förhala det hela. Jag svarar på frågor om de kommer givetvis men är ganska tyst själv om du förstår vad jag menar.
    Avskyr CIO-metoder
  • Penida

    Tjatet måste gå över först innan jag kan utveckla min egen ståndpunkt och den går fram. Så upplever jag det.


    Avskyr CIO-metoder
  • Penida
    Alexi skrev 2014-07-02 21:29:53 följande:
    Ok, ett kort nej och sen inte diskutera mera?
    Ja, det är inte lönt att gå längre när ett barn är på det humöret. När utbrottet går över, kan ni prata.
    Avskyr CIO-metoder
  • Penida
    Alexi skrev 2014-07-02 21:27:31 följande:
    Ja jag tycker jag gör precis som flera av er skriver men det hjälper inte, hon blir extremt otrevlig, spottar och fräser och stampar och ser jättearg ut och det sitter i väldigt länge. Hon kan verkligen inte ta ett nej på det här området (går bättre med andra saker som man kan förklara mer konkret än "det är inte nyttigt för kroppen, typ").
    Jag har inte upplevt just det du beskriver men förstår verkligen att det måste vara frustrerande. Oavsett hur jobbigt det är tror jag ni ska fortsätta vara konsekventa och vara korta i era svar, prata inte för mycket med barnet. Även om det kännas som en evighet går utbrottet över och i de allra flesta fall blir det lättare nästa gång och nästa osv.
    Avskyr CIO-metoder
  • Penida
    Alexi skrev 2014-07-02 21:43:32 följande:
    Det är ju jag som blir sur över att hon beter sig illa. Jag blir liksom så irriterad över att hon borta på ett kalas ska börja bete sig som en tvååring och stampa och fräsa och hålla på.

    Men jag ska träna på att bara säga nej och sen ignorera henne lite mer.
    Det tror jag på och jag förstår din känsla, jag hade också blivit irriterad. Det gäller att öva på att själv vara lugn.
    Avskyr CIO-metoder
  • Penida
    Hallonbåt02 skrev 2014-07-02 22:03:47 följande:
    Hade jag sagt så till min 11 åring så hade det garanterat funnits risk för ätstörningar i senare ålderFlört
    Ja, och det finns forskning som visar att barn som växer upp med föräldrar som pratar väldigt mycket om mat i negativa termer oftare utvecklar en ätstörning.
    Avskyr CIO-metoder
  • Penida
    Hallonbåt02 skrev 2014-07-02 22:16:53 följande:
    Det är inget annat än logiskt  att det skulle vara så,  det behövs knappast forskning till det. 
    Sant men det finns. Jag tror personligen inte alls på att göra för stor grej kring mat men givetvis måste man sätta gränser som förälder men man behöver kanske inte dra in övervikt och sjukdomar osv. Det ger bara barnet dåligt samvete utan orsak.
    Avskyr CIO-metoder
Svar på tråden Hur hanterar ni tjat om glass, godis och annat?