Inlägg från: Natulcien |Visa alla inlägg
  • Natulcien

    2 veckors bebis sova i eget rum?

    Nej, en sån liten rekommenderas inte att man lägger i eget rum. P.g.a. risken för PSD rekommenderas man att dela rum med ett spädbarn upp till ca 6 månader åtminstone.

    Prova öronproppar! Det utestänger småljuden, d.v.s. knorrande och snarkande, men du vaknar av "vakenljud".
    Sen vänjer du dig med tiden.

  • Natulcien
    AnnaSthlm skrev 2014-07-03 14:48:50 följande:

    Vad är detta för påhitt? Är man orolig förpsd skaffar man aandningslarn.


    Påhitt? Jaa, du, det får du fråga Socialstyrelsen om.
    De skriver i alla fall så här i sina rekommendationer:

    "Det är också förenat med ökad risk för plötslig spädbarnsdöd att spädbarn sover i eget rum jämfört med att de sover i samma rum som föräldrarna"

    Se skriften s.15. www.socialstyrelsen.se/publikationer2014/2014-3-3

    Jag antar att det grundas på att det statistiskt sett har skett fler dödsfall i eget rum jämfört med i samma rum. Och varför är ju svårt att veta? Kanske man agerar snabbare om man sover tillsammans och det händer något? Kanske barnet sover lättare om man sover tillsammans, och inte inte faller in i den djupsömn som kan vara farliga för nyfödda..?


  • Natulcien
    bodimit skrev 2014-07-04 09:48:13 följande:
    Kan inte se att det står något om att de ska sova i samma rum för att undvika psd. Men däremot står det att de ska sova i egen säng under 3 månader. Men det är ju rekommendationer.
    Det är ju det som står i det jag citerade...

    Sen står det ju alltså att risken är större för PSD om bebisen sover i eget rum, vilket inte betyder att alla bebisar som sover i eget rum dör i PSD.
    Sen är det ju upp till varje förälder vilka risker man vill ta med sitt barn. Personligen ville jag minimera riskerna så mycket som möjligt för PSD.

    Hur gjorde ni i natt nu då? Följde du något av råden du fick, t.ex. öronproppar eller att du sov i annat rum och lät din sambo sova med bebisen?
  • Natulcien
    bodimit skrev 2014-07-04 13:10:15 följande:

    Vi försökte en sista natt att sova tillsammans. Jag vaknade ändå hela tiden. Inatt ska jag lägga mig på en madrass i sonens rum för att se om det kan hjälpa. Hoppas det.


    Hoppas att det blir bättre. Som någon skrev tidigare, så är det ju bättre att den vuxne som störs flyttar på sig än att bebisen ska behöva sova ensam.
Svar på tråden 2 veckors bebis sova i eget rum?