• Anonym (.)

    Varför så mycket skador?

    Anonym (ne) skrev 2014-08-24 20:45:48 följande:
    Ser inte att jag skrivit någonstans att hon är "nån chefsbarnmorska". Men såvitt jag vet har hon varit barnmorska, hon kanske har läst vidare nu till överläkare. Ja du får ju tro vad du vill, men forskning säger fortfarande det den säger. 50 % får problem med underlivet för resten av livet efter en vaginal förlossning. Dags att kvinnor får reda på sanningen eller tycker du inte det?
    Men man måste ha i åtanke att det är kvinnors upplevelse av ohälsa. Inte hur många faktiska skador det är. 
  • Anonym (.)
    Anonym (rädd) skrev 2014-08-27 22:31:23 följande:
    Menar du att kvinnor upplever skador som inte finns?
    Det kan mycket väl vara så att kvinnor har besvär, men det behöver inte vara en sfinkterskada för det. 
  • Anonym (.)
    Anonym (rädd) skrev 2014-08-28 16:53:11 följande:
    Vad får du ut av att sitta här och förneka att skador förekommer?
    Jag har inte förnekat! Men man måste ifrågasätta studier som har problematiserat forskningen med kvinnors upplevelser, känslor etc, eftersom sådana studier inte är objektiva. Det finns kvinnor som spruckit men ändå har god livskvalitet. Läs senaste Jordemordern (barnmorskans facktidning), så förklaras det bättre. 
  • Anonym (.)
    sextiotalist skrev 2014-08-28 19:02:41 följande:

    Jag är ganska säker på att om man inom förlossningsvården hanterade den vaginalt födande kvinnan med samma medicinska expertis som man hanterar den kvinna som föder via KS, så hade förlossningsskadorna minskat.
    Men tyvärr finns det en inställning att "kvinnan är skapt att föda barn" vilket inte alls stämmer. Kvinnan är skapt till att hålla kvar barnet i livmodern så länge som möjligt.
    Trots allt, så där det inte finns medicinsk vård, så dör en kvinna var 90:e sekund i samband med att hon föder barn, under den tiden kvinnan födde barn utan sjukvård (dvs utifrån de förutsättningar som naturen har gett) så var det den vanligaste dödsorsaken bland fertila kvinnor att dö i barnsäng.


    I tredje världen dör kvinnor främst pga  obehandlad preeklampsi, infektioner och blödningar. 
  • Anonym (.)
    Anonym (rädd) skrev 2014-08-29 12:57:22 följande:
    Men det är ju inte ens det det handlar om! Om det fanns adekvat vård ock kunskap skulle ingen behöva spricka så illa att skadorna inte gick att reparera... Ingen! God livskvalitet, ja tjena det låter ungefär som att "ja jag överlevde ju iallafall"
    Det handlar om att tolka studier på rätt sätt, ifrågasätta metod/urval etc. Som oinsatt måste man kunna det för att inte svälja all skrämsel som finns. Då har man ett kritiskt förhållningssätt. Och när kvinnan själv säger att hon har god livskvalitet - det ska vi inte tro på, eller? Bara tro på när kvinnan säger att hon mår dåligt?
  • Anonym (.)
    Anonym (Rose) skrev 2014-08-31 00:49:21 följande:

    Vid första förlossningen fick jag "total sfinkterruptur grad 3" på grund utav bebisen hjärta sjönk för tredje gången och då var det att få ut bebisen här och nu!.
    Det blev med sugklocka och ett akutteam med ca 6-8 personer som sprang in i rummet.
    Två som tryckte/hängde på min mage och och en som drog ut med sugklockan. I det skedet så var det ingen som brydde sig om mina ev. skador utan att får ut ett barn innan hjärtslagen försvann helt. Jag fick åka till operation för att sys efter förlossningen. När man tänker på det efteråt så var det självklart att det blev som det blev, och inget jag är arg eller så mot personalen det var mellan mitt underliv och en levande bebis. Visst var det svårt med att både urin och avföring,men lärde sig knep för att slippa ont vid kissa o.s.v.. Det tog lite tid ca 2-3 månader, men sen så fungerade det att göra båda utan att göra ont.

    Fick gå en efterkontroll hos en läkare och allt var läkt fint så behövde ingen KS vid andra förlossningen som var för ca 2 månader sedan. Det var en jätte lätt förlossningen utan problem mer än jag som svimmade och behövde bara sys tre stygn så var allt klart. Hade ingen problem alls med varken avföring eller urin efteråt. Sådan förlossning gör jag gärna igen.

    Man är konstig och glömmer bort hur det är under/efter förlossningen, se på mig jag skaffade ett barn till som jag fick 1,5 år efter första.

    *styrkekramar* Lycka till med allt!


    Klokt resonerat. Önskar att alla var som du. I denna tråd tror man ju att alla kvinnor anser att barnmorskor gör saker för att jävlas eller att man mörkar. 
  • Anonym (.)
    Anonym (rädd) skrev 2014-08-30 14:32:00 följande:
    För mig är det så att eftersom jag redan har förlossningsskräck så behöver jag veta så mycket som möjligt om vad som kan hända och vad som brukar hända. Om jag har en chans att vara mentalt förberedd på olika saker så kommer jag kunna hantera det mycket bättre än om jag plötsligt ligger där med ett söndertrasat underliv som jag inte hade en aning om att det kunde hända. 
    Vill du veta vad som händer om du börjar blöda massor vid ett snitt? 
  • Anonym (.)
    Drottningen70 skrev 2014-08-30 17:44:55 följande:
    Problemet handlar snarare om hur saker kategoriserats. Många komplikationer har liksom inte ens funnits med vare sig i statistik eller i proffessionens medvetande utan liksom räknats som "smällar man får ta" efter förlossning. Bara det faktum att man sys ihop i underlivet, fullt av nerver och viktiga funktionet av en BARNMORSKA istället för en typ plastikkirurg, som givetvis vore rimligare. Och detta är känsliga saker som folk inte pratat om öppet. Varför mörkertalet varit enormt. Vet själv flera väninnor som efter nåt år av lidande behövt operera sig då skador efter förlossning negligerats eller slarvsytts av nån utan adekvat kompetens. Varit allt från inkontinenser, till delar av slemhinnan som hängt utanför etc.
    Lägg av. BM har kompetens att suturera bristning 1 & 2. 
Svar på tråden Varför så mycket skador?