• Iustitiae

    Ni med endometrios, hjälp?

    Hej!
    Finns här någon som kan tänkas vilja dela med sig av sina erfarenheter? Hur fick du veta att du hade endometrios? Samband med utredning? Misstänkte du det själv? Alltid haft eller kom plötsligt? Fanns det någon orsak till hur det uppstod? Om du misstänkte själv, pågrund av vilka symptom? Har du kunnat bli gravid?

    Jag vet att jag säkert är fjantig och googlar för mycket men det känns snart som jag inte kan ignorera det här längre, går sönder av oro..

  • Svar på tråden Ni med endometrios, hjälp?
  • Iustitiae
    Zinfandel skrev 2014-08-19 08:50:01 följande:

    Endo är väl tyvärr en av de vanligaste och främsta anledningarna till infertilitet 

    Jag fick det diagnosticerat efter laporaskopi och hade inga tecken på det innan (mer än barnlöshet då?).

    Det är bra, läs, läs, läs, det är enda sättet att få rätt info eftersom svenska läkare oftast säger att endo inte påverkar, vilket det såklart gör. Massor.


    Ja, jag har förstått att det är väldigt vanligt och tyvärr har jag en del symptom som stämmer in, de flesta faktiskt. Men jag vet inte hur jag ska göra med det här. Kan man begära laporaskopi? För vad jag förstått är det enda sättet att få klart besked hur det står still. Jag och sambon har nyligen börjat försöka bli gravida så ofrivillig barnlöshet är ju inte (än?) något "symptom" jag lider av. Men frågan är om vi måste försöka ett helt år innan jag kan få mig själv undersökt för det, för jag är rätt så säker på att jag har endometrios och har förstått att det även kan ställa till med problem om en eventuell graviditet skulle uppstå. Är så kluven, rädd.
  • Iustitiae
    Zinfandel skrev 2014-08-19 09:56:33 följande:

    Ni ska försöka i lugn och ro först, utan för många hjärnspöken. Men det är bra att du redan tänker tanken, kvinnlig intuition har jag lärt mig att aldrig ifrågasätta men du ska heller inte dra igång varje växel. Sitt lugnt i båten men ta reda på fakta. Enda sättet att få en LAP i sammanhanget är troligen att hävda smärta och återigen smärta. Börja med att få spolat äggledarna, det är nummer ett. Är där fri passage är det toppen (även om det inte utesluter endo), är de igentäppta finns risk för endo men inte nödvändigtvis. Fråga din gyn om en spolning, det är en bra början. Lycka till 


    Jo, jag hävdar smärta och har gjort i ca två månader, då jag faktiskt har smärtor varje dag. Först trodde man att jag hade äggledarinflammation (blev hemskickad från akuten utan vul eller liknande, dom tryckte lite på magen), men så var inte fallet då jag sökte vård på nytt och det såg bra ut med vul. Dom skickade hem mig och sa att jag skulle vänta en vecka och återkomma om jag fortfarande hade ont, återkom efter en vecka där dom gjorde nytt vul och även då såg det bra ut men blev hemskickad med kommentaren "ja, det får nog göra ont ett tag". Sökte här emellan också vård på vårdcentralen för att utesluta andra orsaker som tarmbesvär eller liknande och allt var bra. Jag har idag ringt och fått en ny tid på kvinnokliniken nästa torsdag, för att åtminstone få rådgivning och diskutera just endometrios, då jag verkar vara den enda som haft/har det i tankarna. Kan ju också ta upp spolning med dom, vem vet det kanske hjälper? :)

    Jag försöker att inte stirra mig blind på det här, men jag köper inte att vården inte hittar fel på mig när jag har ont varenda dag och haft så länge. Vill bara få svar liksom, så jag kan ta det därifrån. Har levt utan preventivmedel i flera år tidigare och fullständigt oskyddat (med tanken att händer det så händer det), varpå jag enbart blivit gravid en gång och det resulterade i missfall kring vecka 8.

    Tack för dina råd och svar! :)
  • Iustitiae
    Zinfandel skrev 2014-08-19 18:47:29 följande:

    Åhh jag blir så arg när man inte tar endo på allvar  Var 3-4:e kvinna har det och många lider oerhört i det tysta. Har du kollat upp sköldkörteln också? Tyvärr finns det ett samband mellan TSH & endo även om de förnekar det?. Hoppas verkligen du får hjälp, det SKA du ha!! 


    Sköldkörteln tror jag inte man kollat. Kanske kan vara värt att ringa till vårdcentralen sen efter att ha talat med kvinno, går ju på privatklinik och där tar dom i alla fall dom prover man vill få tagna. Ja, jag hoppas verkligen dom tar mig på allvar den här gången! Kommer inte ge mig utan en fight i alla fall. ;)
  • Iustitiae

    Har idag varit hos kvinnokliniken och läkaren vill absolut inte göra op för att fastställa diagnos, han pratade om att det skulle kunna göra endometriosen värre. Däremot höll han med mig i att det är mycket troligt att jag har det och han sa att han skulle kunna behandla mig för det, vilket tydligen var med p-piller. Mindre passande när jag vill bli gravid så jag tackade nej tack. Utöver det såg han något han kallade "pco liknande äggstockar men inte pco". Han menar på att jag har utebliven ägglossning och att jag mycket troligen sällan har ägglossning om jag har någon alls. Däremot hade jag en "exemplarisk" livmoder, vad nu det menas med. Han skickade hem mig med "försök i ett år och sen kan du höra av dig igen".

    Vet inte om jag ska skratta eller gråta? Är det här bra eller dåliga nyheter? Jag lutar åt det dåliga men jag vågar inte riktigt ta det till mig? Är det faktiskt så att jag kommer ha problem med att bli gravid? Kommer jag få någon ägglossning överhuvudtaget? Varför kan han inte hjälpa mig nu om han VET att jag inte kommer ha ägglossning? Jag fattar ingenting? Jag har typ/kanske endometrios och typ/liknande pco? Vad fan är det här?

  • Iustitiae

    Jag hade tydligen också en förtjockad livmoderslemhinna som han sa, direkt efter han sagt att min livmoder var exemplarisk. Jag var lite för uppe i allt för att fråga vad som menas med det, och undrar nu självklart över det också. Suuuuuck.

Svar på tråden Ni med endometrios, hjälp?