• VirrAnna

    Farmor pratar bara bosniska med mitt barn!

    Jag förstår att du kan känna dig arg på att svärmor inte lyssnar på er och ert beslut men försök att tänka om och låt ditt barn få chansen att prata ytterligare ett språk. Det är helt fantastiskt och kommer inte förvirra barnet alls. Det kommer ge barnet fantastiska möjligheter senare i livet. Vill sen inte barnet prata bosniska när hon blir större.

    Det verkar som att det kanske snarare är att du inte kommer överens med svärmor som är problemet och jag tycker absolut att hon borde prata svenska med dig eftersom du inte pratar bosniska. 

    Försök att prata med henne och be din sambo göra det också. Säg att du känner dig utanför när hon pratar så att du inte förstår. Kanske kan ni gå halvvägs, du lär dig lite bosniska så hon kan prata lite med dig på hennes språk samtidigt som hon pratar svenska med dig.
    Låt  inte irritationen över svärmors sätt gå ut över ditt barns chans att bli tvåspråkig och möjligheten att känna sig hemma i två kulturer. 

    Nu ska man inte gå händelserna i förväg men det kan komma en dag när din dotter inte kommer kunna prata med sina farföräldrar om hon inte kan bosniska då man när man blir äldre ofta tappar det inlärda språket och bara minns modersmålet. Jag har en kompis som ALDRIG kunnat prata med sin mormor för att han aldrig fick lära sig finska och mormor bara kunde finska. Hon hade levt ett jätteintressant liv men han kunde aldrig prata med henne om det.

    Ge din dotter gåvan att kunna två språk och sen kan hon ta beslutet när hon blir större om hon vill fortsätta vara tvåspråkig eller inte.

Svar på tråden Farmor pratar bara bosniska med mitt barn!