• Anonym (?)

    Farmor pratar bara bosniska med mitt barn!

    Du skriver "Jag har precis fått mitt första barn" 

    Så din sambo är inte pappa till barnet? 

  • Anonym (?)
    Anonym (-) skrev 2014-08-30 13:01:44 följande:
    Men lägg ner!
    Jag vet väl inte om hon va gravid innan hon träffade sin sambo så df hon kanske inte ser någon anledning att barnet ska lära sig bosninsk
  • Anonym (?)
    Anonym (*) skrev 2014-08-30 13:07:07 följande:
    I så fall hade hon nog inte kallat sambons mamma för "farmor" i rubriken.
    Nä det har du ju rätt i
  • Anonym (?)
    Anonym (-) skrev 2014-08-30 13:08:13 följande:
    Mitt barn är supersvenskt. MIN moster är gift med en chilenare. Han har alltid talat spanska med sina barn (mina kusiner), samt sina barnbarn (mina kusinbarn) - och jag skulle ÄLSKA om han talade spanska med mitt barn.
    Min man är från kosovo, Hans syster å bror pratar nästan bara albanska med våran 4 åring, Vart vill du komma?
  • Anonym (?)
    Anonym (-) skrev 2014-08-30 13:20:45 följande:
    Att det är en fördel att ens barn får möjlighet att lära sig fler än ett språk.
    Har jag sagt nått annat?
  • Anonym (?)
    Anonym (-) skrev 2014-08-30 13:29:49 följande:
    Du skrev att man kanske inte ser någon anledning till att ens barn lär sig ett främmande språk, om barnet själv inte har nån anknytning till språket. Jag menar på att det är en fördel med fler språk, oavsett nationalitet och anknytning till språket i fråga.
    Du tänkte så. 
  • Anonym (?)

    Svärmors idé att tala bosniska med TS är givetvis idiotisk. Vad lär man sig på att sitta och lyssna på någon som talar ett okänt språk. Det är inte precis nybörjarundervisning (och undervisning hade förutsatt intresse, vilket TS verkar sakna). En skakning på huvudet, höjda axlar, ett frågande "vad vill du uppnå med detta?" och gå därifrån om fåneriet fortsätter verkar där rimligare än att sitta och le.

    Vad gäller barnet förstår jag inte problemet om farmor talar sitt hemspråk med det. Det knepiga är att pappan inte gör det.

    Här hemma talar min man konsekvent spanska med barnen. Ett fullödigt språk får de inte då de inte har någon komplett spansk språkmiljö och inte många att öva språket med, men en god grund att komplettera. Min erfarenhet är att den som har annan språkbakgrund ytterst sällan har ett "perfekt" främmande språk (här svenska) att förmedla till sitt barn och hellre bör förmedla ett korrekt modersmål. Alldeles för många förväxlar ett språk utan brytning med en bra språkbehandling.

    Har jag missat något om varför TS inte vill att att barnet ska lära sig sin pappas modersmål? Besvärar det henne att han inte har svenskt ursprung? Handlar det om att hon känner sig utanför om det talas ett språk hon inte förstår? (Sådant kan ju vara bra att tänka på innan man skaffar barn om man inte är beredd att lära sig ens grunderna själv.)

Svar på tråden Farmor pratar bara bosniska med mitt barn!