• Anonym

    Vad tycker du om grön måndag? Ska vi införa det i förskolor och skolor?

    Köttfri måndag är jag 100% för! Tänker mig att det tvingar skolorna att servera fullgod vegetarisk kost, om hela skolan ska äta så, så det inte blir typ "vegetariskt? ja.. du kan ju ta.. pasta och grönsaker?" som jag sett ganska ofta. Lättare att negligera enstaka veg än en hel skola med veg! 


    Alltid vegankost är jag lite mer tveksam till, men jag kan inte riktigt motivera varför. För samtidigt tycker jag att det vore bra, haha. Det är väl det där med tradition som försvinner kanske.. 

  • Anonym

    Jag tycker egentligen inte det är konstigare än att tex servera soppa på torsdagar och fisk en gång i veckan. Så jag tycker det är en bra idé, om man serverar en bra vegetarisk måltid som lär barn att mat inte alltid måste innehålla kött. Vegansk skulle också funkar tycker jag.

  • Anonym
    Anonym (Stina) skrev 2014-09-06 19:34:15 följande:

    Jag tycker att köttfri måndag/grön måndag är en bra idé och jag vill att det ska införas i skolor och förskolor, och sen gärna på restauranger runt om i landet. Vad tycker du om idén? Skulle det vara bra om dina barn fick vegankost måndagar i förskolan och skolan? Finns det något negativt med att införa det?

    Skulle du kunna tänka dig att barnen alltid skulle få vegankost i förskola/skola? 


    Grön måndag skulle jag kunna tänka mig men vegankost varje dag? Nej tack.
  • Anonym
    Anonym (Stina) skrev 2014-09-06 19:58:42 följande:
    Man behöver och ska inte, äta kött varje dag. Förskolor och skolor ska vara föredömen.
    Varför "ska" man inte äta kött varje dag?
  • Anonym
    Anonym (Stina) skrev 2014-09-06 20:26:09 följande:

    Nej jag förstår inte. Det finns massor av vegansk kost som är god. Ännu fler vegetariska rätter som även barn uppskattar. Vad skulle vara fel på en vegetarisk lasagne eller en linssås med pasta? Det är inte så att linserna smakar konstigt.


    Jo, barnen tycker det smakar konstigt och att det inte är gott. Ska jag tala om för dem att du hävdar att de har fel? Att de inte vet vad de tycker om?
  • Anonym
    Drottningen70 skrev 2014-09-06 21:02:30 följande:

    Fast snälla människa. Det är ju faktiskt "nån annan" som bestämmer skolmatsedeln varje dag. Som bestämmer att det är soppa på torsdagar och fisk på onsdagar etc. Så vad är skillnaden?


    Precis så.
  • Anonym
    MxMeNow skrev 2014-09-07 00:22:48 följande:
    Ingen har hävdat att barnen "dör" av vegetarisk mat. Vad jag däremot hävdar är att de flesta barn i min närhet inte äter då, vilket leder till att de blir trötta och får svårt att koncentrera sig på eftermiddagen.

    Påpekas bör att jag är emot pannkaka, risgrynsgröt och soppa till lunch också, inget av det är mättande nån längre tid. Så det rör sig inte om det som enbart klassas "vegetariskt", utan det som inte håller kroppen mätt ett par timmar.
    Pannkaka med mer fiberrikt mjöl i. RIsgrynsgröt med grov smörgås till och soppa med både fibrer och protein (tex ärtsoppa) med grov smörgås till håller en mätt bara man äter av det.
  • Anonym
    MxysPtlk skrev 2014-09-07 00:24:37 följande:

    Du får gärna svara på min fråga. Skriver den igen lite utförligare. Hur många gram spannmål, baljväxter, nötter och frön måste man få i sig för att motsvara det protein som finns i 100 g kycklingfilé eller t e x fläskkött eller oxkött? Dessutom : som jag skrev tidigare - alla som försöker trycka på andra en idé om hur de ska vara och vad de ska göra är ute på hal is!

    Sojabönor och röda linser innehåller mer protein än t ex kyckling per 100 gram. Även många ostar innehåller mer per 100 g. Så gör man t ex biffar med linser/bönor, ägg och ost så är det minst lika proteinrikt. Gröna växter som sallad och gurka innehåller dock inte så mycket protein. Äter man ägg och mjölk så får man också i sig alla aminosyrorna utan att behöva fundera så himla mycket.

    Så barn kan absolut leva som vegetarianer men det krävs lite planering, framförallt när man avstår fet fisk. Jag kan därför tycka att det är en poäng att ha lax eller annan fet fisk på matsedeln 1-2 dagar i veckan. Kött från nöt, gris och fågel är dock ingen nödvändighet i kosten.

  • Anonym
    MxysPtlk skrev 2014-09-07 00:24:37 följande:

    Du får gärna svara på min fråga. Skriver den igen lite utförligare. Hur många gram spannmål, baljväxter, nötter och frön måste man få i sig för att motsvara det protein som finns i 100 g kycklingfilé eller t e x fläskkött eller oxkött? Dessutom : som jag skrev tidigare - alla som försöker trycka på andra en idé om hur de ska vara och vad de ska göra är ute på hal is!
    100g kyckling innehåller runt 22g protein, samma gäller för nötkött. Fläskfilé innehåller lite mindre, men också runt 20g. Väljer man falukorv däremot så är man nere på under 10g.

    100g vanlig pasta innehåller 12g protein (inte fullvärt, jag vet) men tillsammans med 50g röda linser så är du uppe i 20g protein. Tycker man att det blir för mycket mat kan man lägga minska portionen och lägga till två skivor ost istället (20 g ost ger 6g protein).

    Proteinmängden är sällan något man behöver bekymra sig om som vegetarian.
  • Anonym

    Alltså skolorna har ju ofta vegetariska dagar, men vad jag förstår så äter inte barnen lika bra dessa dagarna. Antingen är maten äcklig eller inte tillräckligt mättande.
    Helt OK med de som vill äta vegetariskt eller Vegan, men i vår familj äter vi kött så jag känner inte att det är nåt viktigt för oss. 

    I övrigt hade inlägg  75 en bra poäng.

Svar på tråden Vad tycker du om grön måndag? Ska vi införa det i förskolor och skolor?