Inlägg från: Morsan 027 |Visa alla inlägg
  • Morsan 027

    Ska personal i sjukvården ha rätt att vägra utföra aborter?

    Nej, då väljer man ett annat yrke.

  • Morsan 027

    Sena aborter, de som utförs omkring och efter vecka 20, beviljas under av mycket allvarliga och speciella omständigheter (ej livsduglighet, risk för moderns liv m.m).

    Att i ett sådant läge inte vilja delta, trots att man tagit ett arbete på förlossningen, är inte att visa empati. Det är att sätta sin tro och personliga övertygelse framför andras på ett sätt, som gör att valet av yrke och den personliga lämpligheten av verkligen kan ifrågasättas.

    Detta ska inte sanktioneras genom samvetsklausul. Utbildning till barnmorska är inte heller gratis för samhället. Det minsta man kan begära är att man i alla fall utför de uppgifter som ingår i yrkesbeskrivningen.

  • Morsan 027
    IsaStardust skrev 2014-09-29 21:00:37 följande:
    jaha, så det pågår fullt kvinnoförtryck då i de länder som har den abortgränsen som SD vill att man ska börja använda i sverige?
    Jag kan hålla med om att den fria gränsen kan te sig överdrivet generös, men en sänkning av abortgränsen till vecka 12 innebär i praktiken bara mer byråkratiskt krångel. Vad har vi att vinna på det?.
    Något samband mellan överlevnad utanför livmodern finns inte heller i vecka 18. 
  • Morsan 027
    Centurione skrev 2014-09-30 10:55:15 följande:
    Nä, men det är tillräckligt obehagligt för personalen att ta hand om ett foster som är avlivat i vecka 18... Eller 16 eller 17 för den delen. Ju mer barnliknande det är, desto värre.
    Då är det bra att det är så få aborter som utförs så sent. 
  • Morsan 027
    IsaStardust skrev 2014-09-30 11:40:51 följande:
    ja, just därför är det väl bättre om kvinnorna som funderar på abort tas om hand av någon som inte är personligen emot det? hur man känner inför något är inte något man kan ändra på och också något som är svårt att dölja. då är de bättre att de gör andra arbetsuppgifter inom yrket.
    Nja, som personal är det för patienternas skull man är där. Kan man inte agera professionellt och sätta sig över sin personliga övertygelse för att hjälpa en patient i dennes situation har man valt fel inriktning.

    Professionell personal är patientens rättighet.
  • Morsan 027
    IsaStardust skrev 2014-09-30 11:58:09 följande:
    jag tycker det är professionellt agerande att säga ifrån sig de arbetsuppgifterna, och istället ägna sig åt andra arbetsuppgifter. även om man agerar emot sin känsla och övertygelse, inte säger något etc så finns de ju en risk att patienter uppfattar den iallafall. och det är inte bra för någon.
    Om man inte kan dölja sin negativitet för patienterna, så är man inte professionell. I sådana fall är det "professionellt" att välja ett annat yrke.

    Patienterna har rätt till personal, som i sin yrkesroll sätter dem främst. Det gör man inte, när tro och övertygelse kommer i vägen.
  • Morsan 027
    Vendelamarie01 skrev 2014-09-30 16:43:16 följande:
    Jag tror att vi egentligen håller med varandra i grunden. Dessutom borde ju alla tillskott på förlossningen ses som mycket positivt idag när det är så stressigt och varje barnmorska har hand om 5 födande kvinnor på samma gång. Då kan övriga barnmorskor få mer tid över till annat. 

    Men är det verkligen så att de barnmorskor som arbetar på förlossningen också utför aborter? Görs de på samma ställe? Förlåt men jag har verkligen ingen koll i och med att jag aldrig gjort abort själv. Det känns som att det borde finnas en del barnmorsketjänster där abort inte ingår? Men absolut borde det vara tydligt vad som ingår i en tjänst så att en person vet om den vill söka den eller inte. Och skapa tjänster där abort inte ingår som arbetsuppgift. 

    Jag står dock fast vid att en arbetsgivare som behöver anställa en person som kan utföra aborter inte ska kunna anklagas för diskriminering om den väljer bort en sökande som inte utför aborter. Det säger ju sig själv att om man söker en person till en specifik uppgift ska man kunna välja bort de som inte vill utföra uppgiften. 
    Sena aborter utförs på förlossningen.
  • Morsan 027
    1234568 skrev 2014-09-30 18:46:51 följande:
    Personligen tror jag att största delen av dom som jobbar på en förlossningsavdelning inte har något problem med att det finns någon som inte vill utföra en abort.

    Däremot kan man ju störa sig på alla dom som inte vill torka spyorna under en förlossning..och dom är betydligt fler.
    Och det handlar väl mest om att tex torka spyor är något dom flesta inte gillar.."så varför ska jag göra det bara för att du inte gilar det...när inte heller gillar det".
    Däremot när det kommer till sena aborter så har man ofta mer förståelse vilka känslor det kan väcka i folk av olika anledningar..som ofta är helt andra än "det är äckligt". Kan ju vara en barnmorska som själv haft ett sent missfall, och att alla gånger hon tvingas göra en sen abort så gråter själen. Det gör ju inte henne till en dålig barnmorska bara för att den här lilla delen av bården inte är något hon vill utföra.

    Din teori angående det här tror jag bara inte håller. Och då har jag jobbat i vården i 15 år.
    Nu har vi ju inte samvetsklausul i Sverige, men jag kan lugnt säga att jag, och de allra flesta av mina barnmorskekolleger skulle tycka att det visst vore ett problem.
    Min erfarenhet är de flesta barnmorskor på förlossningen ser assistans vid aborter som något nödvändigt ont. Att få assistera vid fler, för att någon, på grund av övertygelse hellre vill ägna sig åt det på många sätt trevligare med "vanliga" förlossningar finns det inte många som skulle tycka vore acceptabelt.
  • Morsan 027
    modsey skrev 2014-10-01 08:51:28 följande:

    Klart det hade fungerat. Jag har jobbat i vården i x antal år och sett att det kan fungera. Du som patient märker inte ens av att det finns någon som är av den här tron


    Och min erfarenhet efter x antal år på förlossning i både Sverige och Tyskland den motsatta.
  • Morsan 027
    Centurione skrev 2014-10-01 16:40:51 följande:
    Som jag sa, så tror jag att separata abortkliniker - som man har i många andra länder - vore det allra bästa. Så hålls den personalen, som inte behöver vara utbildade barnmorskor, borta från barnmorskor som valt att tjäna livet. Och kvinnorna som gör abort, hålls borta från mammorna och spädbarnen - så slipper de två patientgrupperna mötas och kanske såra och uppröra varandra.

    De som arbetar på abortkliniken, kan ju med fördel vara abortförespråkare som ser till kvinnans rätt kontra fostrets, feminismens landvinningar och allt det där. Borde inte vara så svårt att rekrytera. Och ÄR det det - svårt att rekrytera - så kanske vi måste ta en ny debatt om aborternas vara och icke-vara, samt på vilka grunder och till vilken vecka... På samma sätt som det inte är möjligt att ha dödsstraff i ett land, där ingen vill vara bödeln - när det kommer till kritan...
    Arbetsbeskrivningen för barnmorskor varierar från land till land, men sena aborter är ju en förlossning, vilket gör att barnmorskekompetens är lämpligt.
    Dock vore det ju givetvis positivt om det kunde lösas på annat sätt, men de sena aborterna är förhållandevis få, vilket även gör det till en kostnadsfråga (som allt annat, tyvärr.)
    På abortmottagningar, vilket ju finns idag på sjukhusen, kan man ju diskutera om det skulle kunna fungera med någon annan form av specialistkompetens.Som de olika specialistutbildningarna för sjuksköterska är utformade idag, finns dock inget självklart alternativ.
    Enligt min åsikt är också ett problem med separata abortkliniker att rabiata abortmotståndare (ej riktat mot någon specifik person i tråden), trakasserar och terroriserar både de som uppsöker kliniken och de som arbetar där. Detta förekommer en del, inte minst i USA. Som jag ser det, minskar denna risk, om abortvården är fysiskt integrerad med "vanliga" sjukhus.
  • Morsan 027
    Centurione skrev 2014-09-30 16:25:40 följande:
    Jomen exakt. Det skulle bli LITE svårare att bemanna alla avdelningar på sjukhuset där barnmorskor arbetar, om inte alla ville göra alla arbetsuppgifter - det är sant. Men å andra sidan råder det stor brist på barnmorskor idag, och barnmorskor som vägrar att utföra aborter måste även i klinikledningens ögon vara bättre än obesatta tjänster...
    Ja, det är brist på barnmorskor-inte tu tal om det! Den bristen yttrar sig dock främst inte, enligt min erfarenhet, från ett antal sjukhus, (och jag arbetar delvis med rekrytering numera) i obesatta tjänster. Problemet är istället kortare vikariat, ersättare vid sjukdom, semester och föräldraledighet etc.

    Det finns inte heller en massa tomma platser på vidareutbildningarna till barnmorska( snarare tvärtom). Istället för att antalet öka antalet platser, dras de till och mer ner på sina håll.
    En justering av antalet utbildningsplatser anser jag vara en mycket mer relevant åtgärd för att kommat tillrätta med bristen, än att införa samvetsklausul.
  • Morsan 027
    modsey skrev 2014-10-03 06:39:56 följande:

    du tror lite lite om vårdpersonal, vi gör lite mindre lustfyllda saker varje dag.
    Att söva en patient som är hjärndöd inför transplantation är lika intressant om än mindre lustfyllt som att söva en som ska vakna sen...vi gör sånt ändå och ser utmaningen där på rätt sätt, dvs professionellt.
    Abortfrågan är dock lite mer komplex än att benämna den som lite mindre lustfylld och eftersom det är så få personer som ar religiösa skäl inte kan medverka under själva ingreppet är det ett ickeproblem ( om man inte vill få det till ett problem som många gör i tråden)
    . Att byta sal med en kollega vare sig man är barnmorska eller ex narkosläkare är inte särskilt märkvärdigt alls.


    Hur många det skulle bli som inte vill assistera vid abort, om man genomförde en samvetsklausul kan man ju bara spekulera i. Jag hade ett par tyska kolleger som varken var religiösa eller abortmotståndare, som fyllt i klausulen, för att arbetet blev lite "trevligare" som helhet. Hur representativa de är för gruppen, ska vi låta vara osagt-men de existerar och är knappast de enda.
    Och som sagt, min erfarenhet är helt motsatt din. Det är inte alls säkert att det fungerar smidigt med att bara byta sal. Det beror helt på hur bemanningen och vårdbelastningen ser ut.
  • Morsan 027
    IsaStardust skrev 2014-10-03 15:12:41 följande:
    men nu handlar det ju SOM SAGT inte om de som inte "har lust", det är de som har religiösa skäl som ska få slippa, det är ju så det måste utformas också. och jag tror faktiskt att det är ytterst få som skulle hävda sig ha religiösa skäl som inte har det. vad har man för människosyn om man antar att vårdpersonal i hög grad kommer att ljuga för att få slippa en arbetsuppgift?
    Religiösa skäl är inte bättre än några andra.
Svar på tråden Ska personal i sjukvården ha rätt att vägra utföra aborter?