Inlägg från: Julligulli |Visa alla inlägg
  • Julligulli

    Ska personal i sjukvården ha rätt att vägra utföra aborter?

    Nej. Liksom läkare tillhörande JV självklart inte ska få neka blodtransfusion till patienter på grund av sin tro. 

    Om man upplever att det finns många baksidor i ett yrke bör man söka sig till något annat, inte kräva att arbetsbeskrivningen ändras.
  • Julligulli

    Ni som tycker att barnmorskor ska få ha samvetsklausuler, tycker ni då även att exempelvis läkare som tillhör Jehovas Vittnen ska kunna neka patienter blodtransfusion med hänvisning till sin tro? Ska de också kunna få en samvetsklausul inskrivet i sitt kontrakt?

  • Julligulli
    Tow2Mater skrev 2014-09-29 19:23:33 följande:
    Om det är emot deras tro att ge (inte samma som att få), borde de kunna få neka att ge ja, men inte kunna neka patienter blodtransfusioner. Stor skillnad.
    Och om de är den enda tillgängliga läkaren på plats för tillfället, vad händer då? Vad händer om de drar ut på beslutsfattandet eller tillkallande av annan läkare bara för att t ex en transfusion på ett annat vittne (eller någon annan) inte ska ske?
  • Julligulli
    IsaStardust skrev 2014-09-29 19:31:06 följande:
    Det är inga påhopp, det är enkla konstateranden.
    Och att likna ett foster vid en ko är inget logiskt resonemang, det är bara ett konstigt, obehagligt uttalande.

    förövrigt är jag inte abortmotståndare.
    Förlåt för OT, men om man kallar aborträtten för en "helig ko" (no pun intended...) som "inte får ifrågasättas" så är det inte så väldigt konstigt om människor tror att man faktiskt är abortmotståndare. 
  • Julligulli
    Neige Obskyr skrev 2014-09-29 19:38:28 följande:
    Fast det är väl exakt samma sak som att barnmorskor kan välja att inte själva göra abort, men inte neka andra?

    Det är klart att det är skillnad mellan att välja vad man själv vill göra med sin egen kropp, (som att ge blod, ta emot blod, eller göra abort) och att assistera någon som behöver vård, exempelvis abort eller blodtransfusion.

    När vi ändå pratar om vårdpersonal och samvete, ska vaccinationsmotståndare kunna neka sina patienter att bli vaccinerade?

    Eller om vi går över till andra yrken, ska poliser som är övertygade nationalister kunna neka nysvenskar pass?
  • Julligulli
    Tow2Mater skrev 2014-09-29 19:44:16 följande:
    Eftersom det kan utforas av läkare eller sjuksköterska kommer inte problemet att uppstå eftersom en läkare under samvetsklausul inte arbetar ensam under jour med en sjukskoterska under samma klausul.
    Jag vet ju inte hur det fungerar i de länder där detta finns, men om det är som du säger så försvinner lite av de farhågor jag tog upp, ja. Lite. Inget säger ju att det skulle bli så här i Sverige om vi tillät detta. Alldeles för mycket utlämnat till enskilda människors tro/religion/moralism, tycker jag. 

    Precis som vid samvetsklausuler gällande abort. I dag kan en barnmorska inte sitta och predika sin egen övertygelse när hon har samtal inför en abort, inte utan att riskera att bli anmäld i af. Jag ser helst att det förblir så. Det vore verkligen inte trevligt om abortmotståndare skulle kunna arbeta med dessa frågor och helt fritt kunna proppa sin egen övertygelse på patienterna. 
  • Julligulli
    IsaStardust skrev 2014-09-29 19:47:11 följande:
    Jag anser att man ska kunna ifrågasätta aborträtten, gränserna för abort t.ex. Men jag anser inte att aborträtten ska tas bort för den är viktig. Jag skulle aldrig ifrågasätta någon som gör abort heller.

    det som jag ser som negativt är att aborträtten och diskussionerna om den, och att den är så pass helig, faktiskt, leder till förtryck. kvinnor tvingas till aborter de inte vill genomföra, barnmorskor blir nekade jobb för att de inte vill utföra aborter, kvinnor blir hotade, spottade och trampade på för att de inte vill göra abort. det är INTE vad aborträtten ska vara till för. aborträtten ska finnas kvar men den ska INTE vara en grund för förtryck.

    som jag sa tidigare. förtryck är inte finare för att det kommer från en viss sida. (feminist/vänster-håll- feminister kan vara riktigt jävliga kvinnoförtryckare)
    Var ser du allt detta? Jag ser snarare motsatsen. Speciellt nu när SD har joinat KD i abortmotståndet, det är snarare de som står för kvinnoförtrycket och kräver att kvinnor ska anpassa sig och sina kroppar till att bli levande barnfabriker.  Ärligt talat tvivlar jag också på att det är i "barnens intresse" de gör det, det mesta av abortmotståndet brukar emanera från en väldigt obehaglig tanke om att kvinnor (och främst deras sexualitet och reproduktionsförmåga) bör kontrolleras (av män). 
  • Julligulli
    Tow2Mater skrev 2014-09-29 20:14:28 följande:
    Tog inte med det eftersom du missforstod mig. (Jag kanske var otydlig.) Jag sa vad jag tycker i #82, dvs om det är emot deras tro att ge (vilket jag inte vet om det ar, jag trodde det var emot deras tro att få transfusioner), borde de kunna få neka att ge ja, men de borde ju inte kunna kunna neka patienter blodtransfusioner av annan läkare/ssk, precis som ingen kan neka en kvinna abort av annan läkare om en läkare inte vill utfora den. Forstod du nu?
    Jo, de är emot (åtminstone de mest "rättrogna") även att andra tar emot blod. Precis som många abortmotståndare inte bara är emot att själv genomgå en abort eller att själv utföra en som vårdpersonal, utan de vill inskränka rätten även för andra. 
  • Julligulli
    IsaStardust skrev 2014-09-29 20:29:15 följande:
    överallt. men folk verkar inte tycka att det är något konstigt och reagerar inte ens på det. har skrivit en tråd om det. www.familjeliv.se/forum/thread/73935853-abort-tabu-att-ifragasatta-behalla-helt-ok-att-fordoma

    tycker faktiskt det är mer otäckt än att man vill sänka gränsen några veckor.
    Ok, så du tycker det är mer otäckt att man ifrågasätter varför kvinnor ska förlora rätten till sina kroppar, än att de faktiskt förlorar rätten till dessa? 

    Well, då förstår jag varför du resonerar som du gör. 
Svar på tråden Ska personal i sjukvården ha rätt att vägra utföra aborter?