• Fundersam02

    Hörselnedsättning, sen utveckling

    Så besvärligt din dotter har det med öronen! Visst är det så att nedsatt hörsel i perioder kan påverka språkutvecklingen, men du tar upp försening i utvecklingen på många områden så det är inte bara öronen som är problemet.

    Det är t.ex ett varningstecken att inte kunna färgerna när man är sex år. Det är många föräldrar som önsketänker när det gäller försenade barn, men om ordet "utvecklingsstörning" har nämnts så finns det nog fog att tro att det kan ligga någonting i det hur ledsamt det än är för en förälder att få reda på en sådan sak.

    Men nu är det ju inte fastställt än. Har ni kontakt med barnhabiliteringen? Där finns ju team som kan bedöma utvecklingsnivån på olika områden.

  • Fundersam02
    Geelda skrev 2014-10-06 23:14:25 följande:
    Nej vi har ingen kontakt med barnhabiliteringen...det var trögt i början, som att man väntade hela tiden på att det skulle komma igång, att hon bara var sen. Sedan förra året då hon fyllde fem och skolstarten närmade sig blev det mer fart.
    Jag tycker att hon förstår så bra allting, och jag har fler barn så det är inte mitt enda barn heller. Syskonen har dock inga svårigheter alls. Tycker inte att hon passar in inom autismspektrat heller då hon är så social, mycket empati, alltid haft ögonkontakt, kramig och go, nyfiken, inga specialintressen...av det jag läst. Men jag är ju ingen expert...Hon utvecklas hela tiden i alla fall. Jag har liksom aldrig sett henne som förståndshandikappad, utan bara som överaktiv och med talstörning...Koncentrationen och uthålligheten är bättre nu, hon kan sitta en halvtimme eller mer med samma sak. Men lätt distraherad om det händer något i närheten. Det som avviker nu är ju språket och att hon är sen kognitivt, tänkte att det har med hörseln att göra....men jag vet inte....får väl avvakta den kommande kognitiva utredningen. Jag önskar såklart att hon inte skulle ha några svårigheter alls, vill hjälpa henne på bästa sätt.
    Nej, ingenting i din beskrivning får en att tänka på autismspektrat. Men det finns ju utvecklingsstörningar som ibland beror på mindre kända syndrom och ibland går ingen orsak att hitta. Men det låter väl bra att avvakta utredningen och ta det därifrån.
Svar på tråden Hörselnedsättning, sen utveckling