Inlägg från: flemens |Visa alla inlägg
  • flemens

    FORUM Anser du att aktiv dödshjälp ska vara tillåten?

    Jag är för att samhället ska tillåta människor en värdig död. Jag förstår att det finns många som anser att "misstag kan ske" och att nån liten minoritet kan känna sig "tvingade" att ta livet av sig. Jag har aldrig gillat "minoritetstyranni" lika lite som majoritetstyrani. Jag anser att individen är det viktiga.


    Jag har varit för ända sen jag lärde mig tänka självständigt och problematisera mina tankar (vilket inte skedde förrän jag passerat 30-strecket, innan dess var jag mest uppfyld av känslor) Än mer övertygad blev jag efter att min mor, som fick aggressiv lungcanser för två år sedan. Den tog livet av henne på ett halvår. Cancern i lungan var liten som en ärta när den upptäcktes.

    När jag såg henne neddrogad av morfin den sista veckan stärktes jag i min övertygelse. Jag frågar mig vad skillnaden är mot att läkaren ordinerar en lämplig drink så att jag själv kan välja att dricka så att jag själv kan bestämma min tidpunkt än när han eller hon ordinerar morfin som avgränsar en från världen i princip samma sätt som döden gör?


    Jag kan nämna att min mor och jag ofta pratat om döden och vi var båda överens om att värdig död var det bästa för oss. Men, när jag nån månad innan hennes död frågade om hon ansåg att vi kunde "dra ur sladden" om hennes liv hängde på det så sa hon närmast förskräkt "Nej!"


    Hon hade ändrat sig när hon väl förstod att hon var i livets slutskede. Och det var precis lika okej. Ingen hade tvingat henne, ingen hade "dragit ur sladden" eftersom det var hennes, en individs vilja.

Svar på tråden FORUM Anser du att aktiv dödshjälp ska vara tillåten?