• Anonym (**)

    Vårdnad under amning

    Vårdnaden tillkommer automatiskt dig som sagt och sen kan han ansöka om gemensam vårdnad. Men vårdnaden kommer även om den blir gemensam i huvudsak vara din första åren. Alltså inget varannan vecka-boende, eftersom så små barn far illa av det. Pappan kan komma till dig och umgås med barnet men att han kommer få ha barnet boende hos sig behöver du inte oroa dig för. Hur mycket han än bråkar så kommer han inte få igenom det.

  • Anonym (**)
    Anonym (sanning) skrev 2014-10-15 16:11:44 följande:
    Varannan vecka är inte vanligt att det blir för små barn men växelvis boende kan man få en dom på långt tidigare än2-3 år.
    "För många små barn är det tryggast att bo stadigvarande hos den ena föräldern och att träffa den andra föräldern i barnets välbekanta miljö. Det är främst under det första levnadsåret som barn bör ha någorlunda kontinuerlig kontakt med åtminstone en vårdande vuxen och att kontakten under denna tid inte bör ha längre avbrott. Med tiden bör ni låta övergången till den andre föräldern bli mjuk med först hela dagar och sedan successiva övernattningar. För barn under tre år rekommenderas normalt inte växelvis boende då de ännu inte utvecklat sinne för den rumsmässiga tidsuppfattningen."

    www.babyhjalp.se/separera/boende-barn
  • Anonym (**)
    Anonym (Gravid och lämnad) skrev 2014-10-15 16:29:25 följande:
    Ja precis detta har både jag och mitt ex läst med. Han menar då att familjerätten kan bestämma att han ska vara den barnet bor stadigvarande hos. Menar att pappor är lika bra föräldrar, man kan flaskmata etc. Det håller jag väl med om men så fort det ska appliceras på ens eget liv känns det inte lika klart... 

    Just nu vill jag bara skrika att då kunde han väl gett fan i att lämna mig gravid i sjätte månaden för någon annan. Och ja, barnet var planerat i högsta grad av oss båda för de som undrar.
    usch, förstår verkligen att du blir frustrerad. :(
    men jag tror risken är liten att de ska bestämma honom som den barnet bor stadigvarande hos, speciellt om du ammar, det tar de stor hänsyn till. familjerätten kommer bedöma allt utifrån barnets bästa. pappan verkar tråkigt nog vara så bestämd att få det som han vill att han tappar bort tanken på barnets bästa. förhoppningsvis blir det annorlunda sen när barnet kommit, och att ni kan samarbeta bättre då.
  • Anonym (**)
    Anonym (sanning) skrev 2014-10-15 16:41:53 följande:
    Du hänvisar alltså till en privatpersons webbsida? Vad vill du ha sagt med det där?
    orkade inte ta fram mina böcker och bläddra fram allt just nu, men det som står stämmer. risken är väldigt liten att det kommer dömas till växelvis boende de första åren. med stor sannolikhet kommer barnet få bo hos mamman och ha umgänge med pappan, möjligtvis helger successivt med ökande ålder. allt utifrån barnets bästa och utvecklingsnivå.

    /utbildad socionom med inriktning på barn och ungdomar
  • Anonym (**)
    Tow2Mater skrev 2014-10-15 16:52:52 följande:
    Och du definierar inte heller vad du menar med detta, precis som din "källa".
    med det menas främst att barnet vistas ungefär lika mycket hos båda föräldrarna. till exempel varannan vecka.
  • Anonym (**)
    Anonym (Gravid och lämnad) skrev 2014-10-15 16:53:52 följande:
    Det är så här jag skulle vilja att det går till. Jag får försöka förklara detta för honom när jag orkar prata med honom nästa gång. 
    ja, gör det. var gärna tydlig med att du vill göra det som är det bästa för barnet, och att du är öppen för att släppa in honom så mycket som möjligt i barnets liv den första tiden när barnet (förmodligen) kommer att bo hos dig. förhoppningsvis kan han så småningom släppa sin envishet och tänka mer rationellt. du får också försöka tänka bort sveket och ilskan gentemot honom (även om jag förstår dig) och fokusera på hur ni tillsammans ska kunna göra det så bra som möjligt. det är ju barnet som kommer vinna på ett bra samarbete er emellan.
  • Anonym (**)
    Anonym (Gravid och lämnad) skrev 2014-10-15 17:20:23 följande:
    Får försöka. Kan inte fatta hur man kan bryta upp ett förhållande och sen vänta sig att få barnet bara sådär. Att inte vilja att ens barn ska få amma när det är bäst för barnet (om det funkar för mamman och sådär, inga påhopp tack) bara för att få ha barnet för sig själv. Men jag får vara arg på honom för mig själv och försöka vara rationell när vi hörs. Tack för svar!
    förhoppningsvis kommer han tänka annorlunda sen när barnet väl kommit.

    hoppas allt löser sig för er och att du mitt i allt annat ändå hinner njuta lite av det som är kvar av graviditeten :)
  • Anonym (**)

    än så länge, och som tur är, går barnets bästa före jämställdhetskampen när det handlar om vårdnaden av spädbarn. enligt forskning så har amningen så pass många fördelar att det om det går föredras att man som mamma ammar sitt barn istället för att som pappa flaskmata. i och med det här så bildas ju också ett starkt band och anknytning mellan mamma och barn. det hindrar ju inte att också pappan kan få en stor roll och vara en viktigt anknytningsperson för barnet, och att man kan arbeta för det. i de fall där föräldrarna bor tillsammans sker det ju mycket lättare, och pappan kan ta över efter amningen t.ex, eller de kan vara hemma tillsammans.

    där föräldrarna inte bor ihop, blir det ju så att en person som blir huvudsaklig anknytningsperson och trygg punkt den första tiden, eftersom det skulle missgynna barnet att till exempel bo med mamma/pappa varannan vecka. om barnet ska ammas så är det ju naturligt att det blir mamman. och det är ju, fortfarande, det som föredras att man gör.

    lagstiftning och bedömningar utgår ifrån barnets bästa och forskning. när forskningen ändras och säger till exempel att det är lika bra eller bättre att barnet bor med pappa och flaskmatas med ersättning i jämförelse med att bo med mamma och ammas så kanske det ändras.

    jämställdhet i all ära, det kan definieras och tolkas på många sätt förövrigt, men förhoppningsvis kommer barnets bästa fortsätta komma i första hand.

  • Anonym (**)
    MxMeNow skrev 2014-10-15 20:36:08 följande:
    Det behöver inte vara bäst, precis som du skrev. Och självklart rekommenderar sjukvården det, det går i trender.

    Bor barnet hos mamman och denne vill amma och det fungerar fine, men pappan och flaskmatning funkar minst lika bra i Sverige 2014. Det är inställningen att mamman är den självklara att få vårdnaden jag vänder mig emot från människor som tjatar sig blå om jämställdhet! Hyckleri!
    så länge mamman ammar och amning enligt forskning visar sig ha fler fördelar än flaskmatning så kommer det att se ut så. jämställdhets-hets till trots. jämställdhet kan också definieras på många olika sätt.
  • Anonym (**)
    MxMeNow skrev 2014-10-15 20:39:55 följande:
    Det är inte "ditt" barn! Det är lika mycket hans barn. Och hans beslut att lämna under rådande omständigheter stödjer jag på inget sätt. Men för barnets bästa måste du lägga din bitterhet och ilska åt sidan. Det är inte självklart att du är det bättre föräldern bara för att du är kvinna!
    TS har aldrig påstått att det "bara" är hennes barn heller. hon verkar vilja få detta att fungera. det hon har varit rädd för är att vårdnaden ska tillföra pappan, som på ett sätt som inte är till gagn för barnet bråkar om vårdnaden. TS vill amma, vilket inte kommer fungerar om barnet bor hos pappan, dessutom, eftersom det är hon som burit barnet och fött fram det så är det naturligt att hon har barnet första tiden, förstås gärna med pappan involverad så mycket som möjligt. den som verkar tänka mer egoistiskt och inte enligt barnets bästa är ju pappan, som vill hindra amning t.ex.

    vad förordar du egentligen? att det nyfödda spädbarnet direkt ges över till pappan, som flaskmatar barnet och tar hand om honom/henne, och att mamman, som burit fram barnet träffar barnet på dagtid ibland och inte får möjlighet att amma honom/henne? allt för jämställdheten?

    det är inte självklart att den "bättre" föräldern är kvinna. det behöver inte finnas någon "bättre" förälder alls, jag förstår inte ens meningen med att uttrycka sig så, de kan vara minst lika bra föräldrar, oberoende av hur man delar upp vårdnaden. eftersom de bor isär så måste barnet ha EN primär vårdnadshavare, den första tiden, och det naturliga, fortfarande, år 2014 är att det är kvinnan, i synnerhet med tanke på amning.

    när forskning visar annorlunda eller när män kan bära, föda och amma barn, då kanske det blir annorlunda.
Svar på tråden Vårdnad under amning