• Anonym (linn)

    Vårdnad under amning

    Jag hade nog försökt att prata med någon advokat eller ombud, någon som är lagkunnig för att vara på säkra sidan vad som gäller. Har dock svårt att se delad vårdnad på det sättet med en liten baby. Barnet behöver ju trygghet.

    Men jag och min sambo var på Familjerätten och skrev under faderskap redan innan barnet föddes (det kan göras efter en viss vecka i graviditeten, kolla din kommuns hemsida). Så det vill jag tipsa om då många inte vet om det utan väntar till efter att barnet är fött, och tro mig det är väldigt skönt att ha det gjort redan innan!

    När man skriver på faderskapet så får man möjligheten, om man vill, att skriva under papper för gemensam vårdnad. Men det bör du ju vänta med att skriva på i så fall. Hoppas verkligen att det löser sig för dig och din lilla, bara tanken på att lämna ifrån mig min lilla bebis (som nu är fyra månader) gör ont i mig.

  • Anonym (linn)
    MxMeNow skrev 2014-10-15 20:39:55 följande:
    Det är inte "ditt" barn! Det är lika mycket hans barn. Och hans beslut att lämna under rådande omständigheter stödjer jag på inget sätt. Men för barnets bästa måste du lägga din bitterhet och ilska åt sidan. Det är inte självklart att du är det bättre föräldern bara för att du är kvinna!
    Ja det är lika mycket hans barn, men man måste ju tänka på barnet i första hand och en nyfödd bebis mår inte bra att av slussas runt. Jag är också för jämlikhet, men barnet måste ändå vara viktigast och en nyfödd känner bäst till sin mammas lukt, sin mammas röst etc. En bebis behöver trygghet och en fast plats i tillvaron. Varannan-vecka boendet bör komma senare och slussas in försiktigt. Det måste vara viktigare att barnet får lugn och trygghet än att en förälder ska hävda sina rättigheter.
  • Anonym (linn)
    Anonym (Gravid och lämnad) skrev 2014-10-15 19:25:56 följande:
    Jag tror absolut att han kommer sakna barnet otroligt mycket och att han skulle kunna ta hand om barnet på ett väldigt bra sätt, men jag tänker inte avsäga mig att ha mitt barn boende hos mig som någon slags feministisk principsak. Aldrig. Vilken förälder i världen skulle det? Sen kan man ha olika åsikter om vad lagstiftningen ska stadga. Nu var den till min fördel och jag tänker inte som ett statement låta honom få ha mitt barn på heltid utan utnyttja faktumet att jag får vårdnaden.

    Jag anser inte att detta är en situation där han gjort rätt eller fel. Han är väl extremt förälskad för vad det verkar. Dock kan jag tycka att han, om han nu är så mån om att umgås på heltid med sitt barn, kunnat försöka i alla fall några månader till innan han avslutade vårt förhållande. Tydligen var det viktigare för honom att flytta ihop med en annan kvinnan med en gång. 
    usch, jävligt osympatisk av honom att göra så. och att flytta ihop med nån annan så snabbt låter väldigt impulsivt och omoget, knappast det man tänker sig som en trygg plats för bebisen. hur som helst så hoppas jag verkligen att det ordnar sig. tufft att bli lämnad, speciellt på ett sådant sätt.

    men nu är det viktiga att ert lilla barn får det bra. självklart ska du inte avsäga dig ditt barn som någon principsak, märkligt att nån ens verkar tycka det för jag tror aldrig att de själva skulle göra det.

    han har gjort detta val och får då också anpassa sig efter situationen. precis som du dessvärre också måste göra även om det i ditt fall är ofrivilligt. men jag hoppas du hittar någon som kan hjälpa dig och barnet så det får en fast och trygg punkt, därefter får pappan slussas in på ett lugnt sätt som barnet klarar. men för ett litet spädbarn är anknytning viktigt och barnets bästa måste vara det viktigaste - även om det anses politiskt inkorrekt.
  • Anonym (linn)
    Anonym (mc) skrev 2014-10-15 21:48:52 följande:
    Det som kommer vara mycket avgörande är om bebisen kommer att behöva helammas eller inte.

    Visar det sig att bebisen även tar nappflaska finns det inget som säger att bebisen måste bo heltid hos henne utan hans trygghet kommer att vara minst lika viktigt för bebisen.
    Trygghet är knappast att slussas mellan olika boenden.
  • Anonym (linn)
    Anonym (mc) skrev 2014-10-15 21:48:52 följande:
    Det som kommer vara mycket avgörande är om bebisen kommer att behöva helammas eller inte.

    Visar det sig att bebisen även tar nappflaska finns det inget som säger att bebisen måste bo heltid hos henne utan hans trygghet kommer att vara minst lika viktigt för bebisen.
    Risken med flaskmatning är att barnet hellre tar flaskan eftersom maten då kommer snabbare (barnet får jobba mer för att att få maten vid amning). Om man kan vill man gärna undvika detta i början, bland annat för immunförsvaret som stärks vid amning.
  • Anonym (linn)
    Anonym (Gravid och lämnad) skrev 2014-10-16 00:30:30 följande:

    Tack till alla er som kommit med hjälpsamma svar och stöd! Jag tror allt att jag lämnar tråden här då jag inte får ut så mycket av att diskutera vem av föräldrarna som är bäst lämpad att ta hand om barn i allmänhet eller vårt barn i synnerhet. 

    I detta fall tror jag att vi båda är precis lika lämpade att ta hand om en bebis, men tror på forskningen som verkar visa att barn är tryggast med ett fast boende som sedan övergår till växelvis allt eftersom. Helst vill jag att barnet ska bo hos mig självklart, delvis pga. amning men också av ren själviskhet, det får jag erkänna.

    Många fina personer i tråden verkar ha förståelse för att man är väldigt skör och upprörd när man just blivit lämnad av någon man trodde att man skulle dela sitt liv med. Kalla mig egoistisk, men jag har sett framför mig att vi skulle ta hand om vårt barn tillsammans, och känner inte att jag har del i beslutet som gör att jag i framtiden antagligen bara kommer att få se mitt barn halva tiden. Ja, jag är upprörd för att han överlagt har tagit ett beslut som satt oss båda, och ett oskyldigt barn i denna situation. Efter att han har tagit så mycket ifrån mig redan känns det fruktansvärt om han även skulle ta vårt barn.

    Återigen tack till de som visat stöd, nu ska jag försöka få kontakt med familjerätten som nog kan hjälpa oss bättre än fl. Förhoppningsvis kan vi få någon slags samtalskontakt som kan hjälpa oss att reda ut vad som är bäst för barnet. 


    Jag tror det kommer gå bra för du verkar ha huvudet på skaft, trots att du går genom något väldigt jobbigt just nu.

    Ta inte åt dig av de personer som kallar dig egoistisk eller dylikt, för det är väldigt lätt att sitta och tycka till anonymt i ett internetforum utan personlig anknytning till er. Klart att du är upprörd och sårad. Men du verkar som sagt ha rätt inställning så jag tror helt klart att du gör rätt genom att vända dig till familjerätten.

    Håller tummarna för att det ska lösa sig för er. Och att barnet får en lugn och trygg tid tillsammans med dig. Och självklart sedan även med pappan i lugn takt. Lycka till!
  • Anonym (linn)
    Dr Mupp skrev 2014-10-16 06:14:35 följande:

    Eftersom ni inte är gifta så får du automatiskt enskild vårdnad. Skriv INTE på gemnsam vårdnad för då får pappan hälften av föräldradagarna och du riskerar att stå där med en 6-8 månaders bebis, slut på dagarna och utan inkomst. 


    Du kommer få boendet och pappan kommer få umgängesrätt några gånger i veckan med dig närvarnade. växelvisboende rekommenderas inte innan 3 års ålder.


    Exakt!
Svar på tråden Vårdnad under amning