• sextiotalist

    Gifta vs. Sambo! För- och nackdelar

    Vi har valt att inte gifta oss, sambon har två barn sedan tidigare
    Efterlevnadsskyddet är urholkat, då hans tidigare barn har rätt att få ut sin del även om vi varit gifta. Den som inte skulle få ut sin del är i såfall vårt gemensamma, men rätt ska vara rätt, ska två få ut sin del, så ska alla tre.

    Rätten till varandras egendom, är nog lika mycket avgörande. Om jag trillar av pinn, så vill jag endast att mitt barn ska ärva mig, inte hans två tidigare (de har en mamma som inte är pank, så det går ingen nöd på dom)

    Faderskapsbekräftelsen var ingenting, ett besök på familjerätten, så var det fixat.

    För oss skulle det innebära mer pappersskrierier att vara gift än att vara sambos.
    Nu är mitt mitt, hans hans. Hans barn kommer ärva honom, vårt gemensamma ärver mig och pappan.

  • sextiotalist
    Anonym (EB) skrev 2014-10-28 09:06:52 följande:

    Säger själv pojkvän/flickvän oavsett om paret bor ihop eller inte. Jag ser det som att man blir en familj och formellt varandras närmsta anhörig när man gifter sig. Så vilket som är bättre beror på vad man vill med relationen.


    Så om man inte vill teckns det där juridiska kontraktet, så blir man inte familj. Själv är jag sambon sedan nästan 20 år tillbaka, har barn och ingen av oss vill gifta sig och ändå vill vi leva med varandra livet ut.
    Så i dina ögon är vi inte en familj?
  • sextiotalist
    Anonym (EB) skrev 2014-10-28 09:06:52 följande:

    Säger själv pojkvän/flickvän oavsett om paret bor ihop eller inte. Jag ser det som att man blir en familj och formellt varandras närmsta anhörig när man gifter sig. Så vilket som är bättre beror på vad man vill med relationen.


    Som 50+ har man lämnat ordet pojkvän/flickvän sedan många år.
    Pojkävn/flickvän är när man är ung och försvinner i mina ögon den dagen man flyttar ihop och blir ett mer etablerat par.
    Jag säger sambo om sambopar. Särbo när man har ett etablerat förhållande, innan dess är det nog mer en date, eller en man/kvinna som finns i personens liv
  • sextiotalist
    Anonym (kärlek) skrev 2014-10-28 09:40:26 följande:

    Alltså jag kan se det från båda perspectiven. Giftemål stammar väl (om jag inte har helt fel) från religion och folk som är väldigt "oreligiösa" kanske tänker mycket på giftemål som en religös sak.

    Nu för tiden går det ju att gifta sig borgligt.

    Giftemål är ett stort steg också. Man kan ju vara sambos och skaffa lägenhet några månader efter man träffas, men dom flesta väntar ju lite längre med giftemål så det kan anses som något mer "speciellt". :)


    Nja, äktenskapet har alltid varit en juridisk sak (även på den tiden inte juridik fanns)
    Sverige är ett av de få länder där kyrkan har den juridiska rätten att viga ett par. I de allra flesta ländern så har man en borgelig vigsel och sedan en religiös.

    Man har kunnat gifta sig borgeligt välidgt länge, i drygt 100 år

  • sextiotalist
    Anonym (EB) skrev 2014-10-28 10:31:33 följande:
    I och för sig, för ogifta par på över 50 låter det inte rätt med pojkvän/flickvän, har inga såna par i min närhet så det har inte varit aktuellt.

    Själv vägrade jag bli kallad särbo, tycker det låter som att man flyttat ifrån varandra och gillar inte klangen.
    Ungefär hälften av mina vänner är sambos (några av dom har har dessutom varit förlovade i 20-30 år) och hälften är gifta.
  • sextiotalist
    EnGladPingvin skrev 2014-10-28 11:12:35 följande:

    När man har ett etablerat förhållande, gemensamt boende och kanske även barn ser jag det enbart som positivt att vara gift. Vi gifte oss borgligt dels för att vi ville ha samhörigheten, men det juridiska var den största drivkraften. För att det inte ska bli några onödiga diskussioner eller tvistemål i samband med en eventuell separation eller ett dödsfall. Vårt hus, all vår egendom och vårt sparande är gemensamma.

    Vet att jag en gång innan vi gift oss nämnde för min svärmor att eftersom vi inte skrivit något testamente skulle hon ensam ärva allt om min sambo dog. Dvs. hon skulle ärva halva huset, hans bil och stora delar av vårt sparande som stod på min sambo då han är den som sköter det. Vi hade talat många gånger om att skriva papper/testamente, men det blev aldrig av vilket jag tror är långt ifrån ovanligt tyvärr. Min svärmor sa då att naturligtvis skulle hon aldrig ta halva huset från mig, men jag tror att det är väldigt naivt att vara så säker på det. Man vet aldrig hur folk reagerar vid ett dödsfall.

    Så antingen bör man gifta sig eller skriva ordentliga papper. Saken med papper/testamente är att det alltid finns en risk att det inte täcker allt, att förändringar skett som inte förts in eller att det överklagas. Giftemål är många gånger ett bättre skydd och jag kan inte se något negativt med det om man vill dela egendom och ekonomi med sin respektive.


    För vår del finns det inget sådant. Jo jag har en del  en sommarfastighet som är värdefull,  men den ska ändå gå till vårt barn om något händer. Vi äger inget annat ihop av värde och ekonomiskt så är jag inte beroende av honom,

    Det enda och då är det enda, som kan vara minus, det är om han dör, så får jag inte bestämma något när det gäller begravning.
    Annars finns det inget inget plus för oss att gifta sig
    Som jag skrev innan, så skulle det var mer papperskriviere om vi hade varit gifta och ett gemensamt hus är ändå redan urholkat eftersom det finns särkullebarn
  • sextiotalist
    Gladskit skrev 2014-10-29 09:20:15 följande:
    Just i de fallen kan det vara enklare att gifta sig och skriva papper specifikt för sådant som ska gå till din son exempelvis. Än att göra tvärtom.
    Till att börja med, så bör man skriva äktenskapsförord på sådant man inte vill ska vara giftorättgods, sedan kan man testamentera det bäst man vill
  • sextiotalist

    Det är jag fullt medveten om, om det skulle dras till sin spets. Nu har vi en gemensam son så han räknas också som anhörig, så har han två barn sedan tidigare, så det är väl dessa jag får "slåss" mot om det värsta skulle hända.

    Skulle det värsta hända och de börjar styra, då får jag ta den smällen.

Svar på tråden Gifta vs. Sambo! För- och nackdelar