• Tecum

    Väljer du traditioner framför barnen i jul?

    Vi har ingen alkohol på jularna, ingen är intresserad. Däremot på nyår då vi firar med en annan familj. Barnen var alltid med då också och då jag tar frågan på allvar försökte jag kolla om de kände något obehag. Inte alls såvitt jag förstår fast vi dricker ju måttligt också.
    Om jag går till min barndoms jular så tog alltid männen några snapsar. Varken jag eller mina kusiner tyckte att det var något särskilt eller obehagligt. Jag tolkar det som att alkohol i måttlig mängd inte är något problem. Faran är när man gör alkoholen till något märkligt och viktigt, antingen det gäller att det måste finnas med eller att det absolut inte får finnas. Bägge synsätten är farliga, man dramatiserar alkoholen och gör den viktig. Och givetvis om det finns folk i sällskapet som inte tål alkohol och blir synbart påverkade i någon riktning. Då är det nolltolerans som gäller.

    Det som däremot är förkastligt och något som jag upplevde som skrämmande som barn är när vuxna grälar, i synnerhet om det är föräldrarna. Det är tusen ånger värre än lite alkohol och barn utvecklar en så superkänslig radar att det räcker med stämningen för att det ska bli obehagligt ,det behövs inga ord. Så det jag var rädd för på jularna var tjafs och gräl, det förstörde den julstämning som var så viktig för mig. Det var illa nog resten av året men på julen var det värst. När jag blev äldre försökte jag vara diplomat för att undvika strul, med det är inget som man som barn ska behöva göra.
    Så alla föräldrar, ta gärna lite alkohol men se för f-n till att uppföra er som folk! 

Svar på tråden Väljer du traditioner framför barnen i jul?