Inlägg från: HannahBananah |Visa alla inlägg
  • HannahBananah

    Väljer du traditioner framför barnen i jul?

    Nästan alla föräldrar kan skriva under på att man inte kan ana sig till vad föräldraskap innebär förrän man befinner sig i det. För hur skulle man göra det? Bara en sådan sak som de första årens ständiga sömnlöshet är svår att förklara för någon som aldrig har varit förälder. 

    Därefter är utmaningarna olika för olika människor. För den som alltid hade gillat att börja dagen förut med en lugn kopp kaffe och yoga så är det en chock att plötsligt undra om denna rutin någonsin kommer att bli verklighet igen.

    Jag saknade länge middagar med vänner, inklusive drinkarna. Det var kul att laga komplicerade rätter medan gästerna umgicks i köket och drack, och sedan babbla i timmar om vuxensaker. Så fort en bebis landade blev allt annorlunda. Vi var plötsligt bara trötta. Komplicerade. Och upptagna. 

    Det händer nuför tiden att vi har barnvakt och passar på att umgås med våra vänner, gärna med vin till maten och en drink efteråt, och kontrasten är tydlig. Jag tål mindre alkohol än förr eftersom jag sällan dricker numer. Och när jag väl gör det så känns det helt OK, samtidigt som jag vet att det inte skulle kännas OK alls att natta mina barn med den där påverkade skallen. De skulle nämligen undra och jag skulle känna mig oerhört dum.

    Inte f-n skulle det kännas bättre om det också var julafton. Tänk dig. Presenter och god mat och höga förväntningar, pynt och stämning. Och sedan en mamma som plötsligt sluddrar eller inte kan köra bil. 

    Föräldraskapet sätter alla ens prioriteringar på sin spets. Alkohol är inget undantag. Inte julafton heller. 

    Låter det extremt? Kanske i dina öron. Men vad tycker en som är liten och är lika beroende av sin vuxenvärld på julafton som alla andra dagar? 

    Om du vill bli berusad - om det så bara är någon gång ibland - var i så fall uppriktig om det och skaffa åtminstone barnvakt. Julafton kanske inte är en sådan kväll då barnvakt är ett alternativ, men då kanske spriten kan vänta till något annat tillfälle? Så är det ju när man har små barn. Massor av saker får vänta. Ibland jobb. Ibland gymmet. Vänner. Resor. Så varför skulle sprit på julafton vara av högre prioritet än alla dessa saker? Barnen har företräde. De är små. De behöver tryggheten. Ibland behöver de akut hjälp. Och hur ska du märka det om du inte är riktigt närvarande?
Svar på tråden Väljer du traditioner framför barnen i jul?