Inlägg från: Anonym (Maja) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Maja)

    Hur bär ni er åt för att bli så tjocka?

    Anonym (Smalisen) skrev 2015-01-06 09:42:01 följande:

    Anonym (Sjukdom) skrev: "men majoriteten av de med övervikt har nån form av sjukdomsproblematik i grunden. tex Reumatism, fibromyalgi, problem med ryggen/knän som började innan viktuppgången, eller nåt annat trauma som påverkade livet. ätstörningar klassas som sjukdom. Dessutom kan mediciner påverka vikten. viktuppgång efter depression tex."

    Detta tror inte jag på. När man googlar om ämnet och läser statistik och vetenskapliga studier om detta så hittar jag inte något belägg för det du skriver, att majoriteten av de med övervikt och fetma har en sjukdomsproblematik i grunden. Om det är som du skriver har vi ju en väldigt sjuk befolkning eftersom en stor del av befolkningen är överviktiga. Övervikt och fetma finns överrepresenterat i vissa sociala grupper och regioner och beror på att man äter fel och rör sig för lite.

    Anonym (Sjukdom) skrev: "Jag har typ aldrig träffat en "tjockis" som är frisk och utan problematik i grund och botten. Någon som av ren lathet har suttit still och ätit i flera år bara för att bli tjock. visst det finns ju de där amerikanska tjockisarna men där kan man ju fråga sig om de verkligen är friska?"

    Jag har träffat många överviktiga som inte är sjuka. De är bara glada i fika, mat, godis och drycker. De skyller inte ifrån sig. De säger att de väljer att njuta av det goda i livet och får då ta konsekvenserna av det. Självklart skulle de önska att de kunde ät som de gör och samtidigt vara smala men de vet att den ekvationen inte går ihop.


    Gäller det de som har rejäl övervikt (vilket väl är det som diskuteras här)? BMI på 38 och uppåt. Jag har svårt att tro att man blir så tjock utan några underliggande problem och med ett normalt förhållningssätt till mat. Är man bara lite extra förtjust i mat tror jag inte att man blir fullt så stor.
  • Anonym (Maja)
    EnAnonumius skrev 2015-01-06 11:03:16 följande:

    Och då säger jag till dig att du skall vara tacksam att du inte har ärftliga faktorer att råka på hormonrubbningar. Många hyllar den där jävla p-sprutan (och andra hormonella preparat  som behandlingar för sjukdomar och/eller för preventivmedel).

    Eller som de som sitter i rullstol som varit smala och fina och råkat i olycka och äter lite och sunt, men ändå ser ut som strandade blå valar p.g.a deras mediciner. Dem skall det inte pratas om heller.

    Men det skall effektivt tysta ned personerna som råkar illa ut av dem med den smaklösa bortförklaringen; "men nu pratar vi ju om dem som äter till sig fetma" och dem som har "osund inställning till mat".  *suck*


    Va?

    Var ditt inlägg menat till någon annan eller missförstod du totalt vad jag menade:

    Inlägg 1: en person skrev att det oftast finns bakomliggande förklaringar till övervikt inom den storlek vi pratar här: tex sjukdomar som reumatism, depression osv osv.

    Inlägg 2: en annan person menade att så nog inte var fallet och menade att hen kände flera personer som är överviktiga för att de tycker att det är gott med mad och att det är "värt det".

    Jag svarade då inlägg 2 med att fråga om detta verkligen handlar om den typ av övervikt vi pratar här (BMI 38 och mer) för då tror jag att det i de flesta fall faktiskt finns bakomliggande faktorer, dit mediciner, olyckor mm naturligtvis hör.

    Jag tror att det är få personer med BMI 38 eller mer som är så tjocka enbart för att de tycker att det är gott med mat och det är "värt det". Men jag kan ju ha fel, är ingen expert alls.
  • Anonym (Maja)
    Anonym (Smalisen) skrev 2015-01-06 11:54:10 följande:

    Man blir inte så tjock (BMI på 38 och uppåt) över en natt. Man blir först lite tjockare, sedan blir man överviktig osv. Det är då man börjar få krämpor och kanske behöver mediciner och offerkoftan åker på osv. Sedan är det nog lätt (lättare) att ta till dessa ursäkter varför man inte kan gå ner i vikt m m. Det är för det mesta den valda livsstilen, sociala tillhörigheten och region som är avgörande. Detta gäller givetvis inte alla (100%) med fetma men de flesta. Som sagt jag tror inte på att majoriteten av överviktiga och de med fetma från början hade div sjukdomar.


    Jag tror ju annorlunda än dig. Jag tror sällan att rejäl övervikt bara beror på att det är gott med mat utan att det finns andra faktorer som spelar, sjukdomar, förhållningssätt till mat, tragedier av olika slag (och ofta i kombination). Detta att klass spelar in vad gäller övervikt skulle jag ju snarare tolka som ett belägg för det jag säger än motsatsen.
  • Anonym (Maja)

    Tillägg till mitt inlägg ovan. Även psykisk ohälsa mm skiljer sig regionalt så att de regionala skillnaderna skulle vara ett tecken på att rejäl övervikt främst beror på "att det är gott med mat" ser jag inte.

Svar på tråden Hur bär ni er åt för att bli så tjocka?