• Anonym (BM)

    Får mannen vara med på efterkontrollen?

    Anonym (samma sits) skrev 2015-01-09 12:41:33 följande:

    Hej!

    Jag råder dig att strunta i efterkontrollen. Jag hade en sfinkterskada de aldrig upptäckte och mina muskler i mellangården satt inte ihop så jag hade dåligt knip. Enligt BM var allt tiptop.

    De kommer bara att säga att allt ser bra ut. Helt värdelöst, även om du har en förlossningsskada. Jag är med i en FB-grupp och alla har tyvärr samma erfarenhet. Efterkontrollen ger INGENTING! Det orsakar bara så fruktansvärt mycket ångest och förnedring och det är självklart inte värt det.

    Bättre boka tid OM du har några besvär hos en gynekolog direkt. 

    Kram


    Vad är det för råd att ge! Tråkigt att ni har sådana erfarenheter,

    Min erfarenhet är att det inte alls är så, utan vi är frikostiga med remisser om kvinnan vill det. Och alla sfinkterskador ger inte besvär, så att hänvisa om det blir problem gör att det kan bli svårare. Och omvänt - många sfinkterskador får jättebra resultat. Däremot är BM på MVC inte alls alltid kunniga på att göra undersökningar, men vi arbetar på att uppmärksamma problemet och att gärna boka in två tider. En för bäckenbotten och en koll för övriga funderingar. 
  • Anonym (BM)
    Anonym (samma sits) skrev 2015-01-09 20:18:07 följande:
    Ursäkta, men jag förstår inte ditt resonemang. Varför ska man utsätta sig för en gynundersökning hos en BM dådå? Om ni ändå inte kan något? Så att ni kan debitera, va?

    Sfinkterskador skall kontrolleras med endoanalt ultraljud av gynekolog och inget annat. En av tre får bestående men.
    Vi kan!  Men alla barnmorskor har inte som rutin att kolla på efterkollen. Om BM hittar en skada, då skickas remiss. 
Svar på tråden Får mannen vara med på efterkontrollen?