• Eisa

    Tror du på ett liv efter döden?

    Ja det gör jag nog.

    Jag tror inte att medvetandet uppkommer ur hjärnan. Jag ser inte hur hjärnan, som rent krasst är en maskin, kan producera ett medvetande. Forskarna har heller inte kunnat beskriva exakt hur medvetandet uppkommer ur hjärnan.

  • Eisa
    DickRex skrev 2015-02-12 14:00:39 följande:
    Nä, så eftersom vetenskapen inte än kan bevisa vissa mänskliga egenskaper så måste det vara en utomstående högre makt, en gubbe på ett moln eller en gubbe i röd toppluva med vit tofs och stort vitt skägg
    Jag tycker det verkar orimligt att ett medvetande kan uppkomma från hjärncellerna (som tillsammans bildar en form av maskin som styr den fysiska kroppen) helt enkelt.

    Om man tror att medvetandet kan uppstå från ett fysiskt maskineri, då tror man alltså att tillräckligt avancerade datorer kan få ett medvetande också?

    Det tror inte jag i alla fall.
  • Eisa
    ölburk2 skrev 2015-02-12 15:48:36 följande:
    Då måste jag göra dig besviken, för redan nu så är det teoretiskt möjligt att tillverka biologiska datorer, så du kan kallt räkna med att vi kommer att få se "medvetna datorer" i framtiden.
    Å kom ihåg att det som sker i vår hjärna, inte är nåt annat en massa elektriska impulser/signaler som sätter igång ett skeende.., inte värst olikt hur alla datorer arbetar..

    Ett litet smakprov om vad som är på gång: http://www.lifesciencesweden.se/forskning/biologisk-dator-snart-verklighet/
    Det finns inget i den artikeln som säger att datorerna kommer att få ett medvetande. Artikeln handlar istället om att kunna utveckla biologiska funktioner. Intressant, absolut. Men fel ämne för vår diskussion.
  • Eisa
    DickRex skrev 2015-02-12 17:26:31 följande:
    Jag ska inte raljera över dina kunskaper om hjärnans funktioner, men oavsett vad du tror dig veta eller har möjlighet att greppa så har trots allt vetenskapen visat hur väldigt många av våra tankar och känslor uppstår, lagras och återupprepas i våra hjärnor. Jag vet kanske lite mer än dig men spelar ändå i samma liga i jämförelse med forskarna på området och kan absolut inte på den grunden och med övriga eventuella faktakunskaper börja prata om (än mindre bevisa) medvetande utanför våra kroppar (hjärnor). Bevisen (och nu snackar jag vetenskap och inte TV4) för att det skulle finnas är noll.
    Frågan är: Hur uppstår medvetandet?

    Ingen kan besvara det. Och som jag sa tidigare, att det uppstår från en biologisk maskin kallad hjärnan, verkar inte det orimligt? Verkar det inte också orimligt att människor kan uppleva tydliga saker trots ickefungerande hjärnbark? (Tänker på så kallade "nära döden upplevelser" vid svåra typer av hjärnhinneinflammationer osv?

    Jag tycker det är spännande och skulle önska diskutera med andra som också tycker det, utan översitteri.
Svar på tråden Tror du på ett liv efter döden?