Inlägg från: Anonym (=^^=) |Visa alla inlägg
  • Anonym (=^^=)

    Tror du på ett liv efter döden?

    Nej, jag tror inte på ett liv efter detta, eller före för den delen.


    Jag tror att alla religioner som talar om andra existenser utanför det jordbaserade är uppkomna ur människors behov av att förklara allt som händer runt omkring oss. Tanken på ett liv efter detta har nog i alla tider hjälpt människor att hantera svåra situationer, naturkatastrofer, sjukdomar, krig, svält och annat lidande.


    Att tänka att det finns gudar som straffar och belönar har förklarat världen så som de har uppfattat den, och ett liv efter detta har gett dem mening att leva, trots alla umbäranden de fått utstå. Tanken på att livet inte har nån annan mening än sig självt har varit outhärdlig att bära och man har letat efter något störrre.


    Viljan att hitta förklaringsmodeller är så stark i det mänskliga intellektet att man låter sig manipulera sig själv och göra efterhandskonstruktioner av sånt man upplever så att det passar ihop med ens övertygelse. Kort sagt: Man kan alltid finna bevis för det man vill tro på.


    Forskning kring hur vårt medvetande lurar oss är det gott om. Vi lever i stort i en värld av självuppfyllande profetior och det får oss ofta att fatta dåliga beslut eftersom vi inte kan frigöra oss från det vi vill ska hända och det hindrar oss från att tänka och handla rationellt.

    Själv har jag jobbat i mer än 35 år i Svenska kyrkan, umgåtts med människor som är troende, lyssnat hur mycket som helst på prästers predikningar, levt i ett sammanhang som förutsätter att vi lever i en värld styrd av en allsmäktig och god Gud och att det finns ett liv efter detta. Men jag har ännu inte sett eller upplevt något som fått mig tro på det.Tvärtom har jag med åren blivit allt mer övertygad om att allt detta bara är fantasier.


     

  • Anonym (=^^=)

    Personligen har jag inga som helst erfarenheter som skulle tyda på några övernaturligheter. Inga egna upplevelser som skulle antyda att jag levt fler liv. Inga varsel, inga mystiska händelser etc. Personer i min närhet har berättat att de har upplevt sånt, men det betyder ju inget för mig. Det är inget bevis för att det har hänt. Jag kan inte se in dessa människors hjärnor och verifiera att de verkligen upplevt det de berättar om och att det inte är en inbillning eller att deras hjärnor har spelat dem ett spratt.

    Så det enda jag kan göra är att lita på mina egna erfarenheter och inget tyder på att det skulle finnas nåt annat än det liv vi lever nu. Jag har inte heller någon önskan att det skulle komma ett liv efter detta. Därför är det enda jag kan tro att det inte finns nåt liv efter detta.

Svar på tråden Tror du på ett liv efter döden?