• Tecum

    Feminist Javisst- eller?

    Jag är för jämställdhet, människors lika värde och att alla ska ha samma förutsättningar oavsett kön. Jag är stolt över att kalla mig humanist. Jag skulle aldrig kalla mig feminist och känner mig frågande över de män som säger sig vara feminister. Ordets struktur visar att det har med kvinnor och kvinnligt att göra, att man sedan klistrat på en viss innehållsförteckning är en politisk konstruktion.

    Feminism är i teorin något positivt men begreppet är kontanimerat av ett antal manshatare och det är i den betydelsen det används i media och debatt. Feminism står inte längre för jämställdhet eller människors lika värde utan för att män är mindre värda och rentav skadliga för mänskligheten. Rabiata feminsiter och manshatare har lagt beslag på feminismen och det är deras tolkning av feminism som gäller i debatten. Ett förslag om mansskatt ger större rubriker än ett om lika lön... Den praktiska feminismen idag är en form av maktutövning som syftar till att flytta fram kvinnors positioner på bekostnad av män - och på bekostnad av de kvinnor som inte köper F!:s världsbild.

    Jag älskar kvinnor och trivs med att umgås med dem. Mina bästa vänner är kvinnor. Och jag tycker att de är synd att de ska behöva klä skott för att de trots egna sunda feministiska värderingar förknippas med tokfeminister och manshatare. 

  • Tecum
    MadHatter skrev 2015-02-28 17:07:40 följande:
    Fast all feminism har väl handlat om att flytta fram kvinnors positioner på bekostnad av mäns maktpositioner?! Dvs fördela makten mer jämt. Så det är knappast något nytt för den samtida feminismen utan en självklar del av själva ideologin - att män och kvinnor ska dela på "makten".

    Sen är det lite intressant att man alltid ska lyfta fram F!. Det partiet är ju inte synonymt med samtida feminism. Om man ser ur svenskt perspektiv är ju alla riksdagspartier utom M, KD och SD uttalade feminister så i så fall kan man lika gärna utgå från folkpartiets politik som F!s när man pratar feminism.
    Javisst, feminismen vill ta över mäns maktpositioner och skapa ett minst lika ojämlikt system som det som fanns en gång, fast med kvinnor som överordnade. Man säger att man vill "dela på makten" för att det låter bra och så ser de vettiga kvinnorna på feminism. Men feminismens företrädare är inte nöjda med något lika delande för  där är vi ju idag, t ex i politiken och i utbildningsväsendet liksom i de flesta yrkeskategorier.  Det ligger i maktens struktur att man vill ha hegemoni och där skiljer sig inte feminismens företrädare från alla andra -ismer.
    Vilka maktpositioner är det som kvinnor saknas i, utom i näringslivets toppar?

    Inte alls konstigt att vi lyfter fram F! när feminism diskuteras. De har ju tagit rollen som feminismens uttolkare och prästinnor utan att någon protesterar. Och precis som att Sd har sin rötter i halvnazistiska och odemokratiska rörelser så har F! sina rötter i tokfeminism och manshat. Bägge är i grunden rasistiska rörelser som ställer olika grupper mot varann baserat på rent fysiska olikheter.
    Vad är synonymt med samtida feminism menar du?

    Att de flesta partier kallar sig feministiska är bara läpparnas bekännelse och visar feminismens inflytande i samhället och vilken makt media och kultureliten i Stockholm har. De vågar inte annat...

    So what´s the fuzz? Feminismen har redan segrat, nu handlar det om makt.
  • Tecum
    MadHatter skrev 2015-02-28 19:55:21 följande:
    Jag håller inte med alls. Feminism handlar om att skapa ett jämlikt samhälle - men utgångspunkten är ju att det inte är så och att män som grupp har mer makt. Sen är ju inte feminism en ideologi utan en samling ideologier med ett övergripande gemensamt mål, så under det taket samlas många åsikter.

    Det blir ju en motsättning att säga att feminism har ett starkt inflytande i samhället samtidigt som du påstår att det bara är "läpparnas bekännelse" från partierna. Om så vore hade ju inte feminism ett stort inflytande (inte i politiken i alla fall).

    Folkpartiet tryckte för övrigt också väldigt starkt på att de är ett feministiskt parti i valrörelsen, fler av de "stora talen" handlade just om det, så det blir väldigt skevt att likställa samtida feminism med ett enskilt ganska litet parti.
    Kan du förklara hur "män som grupp har mer makt"?

    Att feminismen har och har haft stort inflytande är en sak, att kalla sig feministiskt som parti är en annan. Man företräder x antal personer varav ca hälften är män, är alla automatiskt feminister då? Läpparnas bekännelse, ordet feminism har (märkligt nog) en positiv laddning...
  • Tecum
    Har gjort det skrev 2015-02-28 20:41:31 följande:

    Jag är humanist och för alla människor lika värde och jämlikhet mellan könen. Precis om dom flesta människor vid sina sinnens fulla bruk är. Det är inte särskilt kontroversiellt att hävda. Det är ganska få som säger emot det.

    Däremot skulle jag aldrig nånsin kalla mig feminist. Den feminism jag har kommit i kontakt med, dom feminister jag träffat och den feministiska litteratur dom har uppmanat mig att läsa genomsyras tyvärr av galna konspirationsteorier och manshat. Man gör vanliga hyggliga män som aldrig skulle skada kvinnor ansvariga för att det finns galningar därute. Man förenklar grovt komplicerade samhällsproblem genom att reducera alla problem till nåt påhittat patriarkat som är ansvarigt för allt ont.

    Precis som SD så pekar man ut en grupp människor som ansvariga för allt dåligt i samhället. Man anstränger sig för att hitta fel på män: män kör för mycket bil, män förbrukar mer el än kvinnor, män gör ditt och datt som inte är bra. Inget är för litet eller för smått för manshatarna att leta upp och påpeka hur dåliga männen är.  Man anstränger sig allt vad man kan för att skapa motsättningar.

    Dessutom är man ofta kulturrelativistiska vilket innebär att det riktiga kvinnoförtryck som finns i andra länder reduceras till "samma förtryck här som där" och man avfärdrar kvinnor som kommer hit som flyktingar som påpekar att det inte stämmer överhuvudtaget. Överhuvudtaget lägger man väldigt lite energi på att hjälpa människor som är förtryckta på riktigt i andra länder. Jag känner flera kvinnor som flytt till Sverige som tycker det är helgalet att man kan tänka så.

    Så nej, såsom feminismen ser ut i Sverige så skulle jag absolut aldrig nånsin kalla mig feminist.


    Väldigt bra inlägg! Feminismen i Sverige har kommit så långt i de väsentliga frågorna att det inte finns så mycket mer att stå på barrikaderna för. Det är detaljer och "vardagsslit" kvar. Inte speciellt spektakulärt och inget att bygga en karriär på. Därför måste företrädarna underblåsa och skapa motsättningar, visa på en  tydlig fiende och ställa grupper mot varandra. Senaste paradexemplet är Åsa Romson i Almedalen där hon anklagade "vita medelålders män" för ungefär allt ont i världen... 

    Likaså har du rätt i att feministerna sviker kvinnor i andra delar av världen, områden där kvinnor verkligen förtrycks och skulle behöva hur mycket feminism som helst. Men det är för svårt och för stort, istället ägnar man sig åt att demonisera vanliga svenska män. Som Schyman i sitt talibantal.
  • Tecum
    MadHatter skrev 2015-02-28 20:24:08 följande:
    Hur kan feminism ha ett stort politiskt inflytande om inga partier i riksdagen driver feministisk politik utan bara påstår att de är feminister för syns skull?

    Om alla är feminister för att hälften är män? Jag förstår inte vad du menar faktiskt.
    Det beror på att vi definierar feminism olika. Den politik partierna bedriver  grundas på jämställdism och humanism, vilket är självklart för demokratiska partier. Dagens feminism bygger helt på att skapa motsättningar mellan könen, man anklagar en grupp för att vara roten till allt ont i samhället och ser den andra gruppen som offer. Ungefär som SD i synen på invandrare. Men så ser inte övriga riksdagspartier på världen, alltså är de i praktiken inte feministiska.

    Du har fortfarande inte svarat på min fråga, hur män som grupp har mer makt och hur det drabbar kvinnor?.
  • Tecum
    Anonym (Bodil) skrev 2015-03-01 11:34:04 följande:
    Hur ser du på förslaget att legalisera våld mot sexistiska feminister?
    ??? Vilket förslag? Jag är emot allt legaliserande av våld inklusive återinförande av värnplikt. Det finns alldeles för stor tolerans mot våld i samhället.
  • Tecum
    MadHatter skrev 2015-03-01 12:36:12 följande:
    Så du menar att MP, S, Fp, C och V definierar feminism som en ideologi som bygger på att skapa motsättningar mellan könen och därför bara kallar sig feministiska pga av påtryckningar (från vilka?) och säger att de bedriver feministisk politik men inte gör det?

    Varför skulle dessa partier vilja kalla sig feminister om de själva definierar det på ovanstående sätt?

    Din fråga hade med mitt inlägg att göra där jag skrev att de feministiska ideologierna bygger på att det finns en maktobaöans i samhället till kvinnors nackdel. Vad är det du vill ha förklarat? Det är väl själva grunden till de feministiska rörelsernas upsstartande och existens?
    Men hur yttrar sig denna maktobalans rent konkret idag? Att det är grunden till feminismens start är vi helt överens om, men idag? Det har ju faktiskt hänt en del under årens lopp...

    Partierna kallar sig feministiska för  att det låter bra, begreppet har en positiv laddning och när F! bildades ville man inte överlämna frågan till dem. Feminism och vänsterideologi hör ihop i Sverige och när F! dök upp på banan blev övriga vänsterpartier duktigt nervösa... C och FP tänker likadant, kvinnliga alliansväljare får inte lockas att byta block och det gäller att haka på det feministiska tåget. Feminismen kan teoretiskt attrahera hälften av befolkningen plus de svaga män som vill vara kvinnor till lags. Klart att partierna måste bevaka sina intressen när det handlar om så stora väljargrupper!
  • Tecum
    MadHatter skrev 2015-03-01 13:22:04 följande:
    Så det du säger är att FP och C inte kan vara feminister då feminismen är en vänsterideologi? Du menar att dessa partiers ledningar delar din uppfattning och alltså bara bluffar för att locka väljare?

    Hur kan feminism-begreppet ha en positiv laddning om det nu står för så mycket tok som du påstår? Och borde inte väljarna genomskåda bluffen om de röstar på partier som står för en ideologi som de inte alls avser arbeta för politiskt?
    Jag har ju sagt i att i grunden är begreppet bra och historiskt sett har feminismen gjort mycket nytta. Den positiva laddningen finns kvar trots allt tok även om den minskar för varje vecka. Det är precis som med begrepp som ekologisk, miljövänlig, uthållig, vegetarisk osv. Media har givit orden en positiv stämpel som sitter som gjuten.

    Väljare vil bli bluffade, de vil tro att det finns enkla lösningar och att partier kan förverkliga dem.

    Jag frågar igen: Men hur yttrar sig denna maktobalans rent konkret idag? Att det är grunden till feminismens start är vi helt överens om, men idag? Det har ju faktiskt hänt en del under årens lopp...

  • Tecum
    MadHatter skrev 2015-03-01 14:17:42 följande:
    Men menar du att de nämnda riksdagspartierna delar din definition av vad feminism är idag?

    De partier som du säger bara kallar sig för feminister för syns skull?

    Du tror inte att det finns en chans att de faktiskt definierar feminism som strävan efter jämlikhet mellan könen och att de faktiskt på allvar anser sig vara feministiska partier?

    Hur menar du att du vet bättre vad feminism är än vad riksdagspartierna gör och att det bara är F! Som företräder den "sanna" feminismen enligt dig.

    Jag tycker i alla fall att det blir märkligt om man likställer feminism med F! när det finns så många andra partier som kallar sig feminister och att då påstå att de minsann inte är sanna feminister utan det är det bara de som tycker si och så som är (som fi då).

    Det är ju väldigt lätt att påstå att feminismen idag ser ut si och så om man samtidigt enväldigt bestämmer att de som är feminister men inte tycker "si och så" inte är riktiga feminister.
    Ja min uppfattning är att både partier och enskilda riksdagsmän är mer försiktiga när det gäller att kalla sig feministiska, just därför att begreppet solkats ner av tokfeminister och manshatare. De är inte beredda att släppa epitetet men vill gärna förtydliga och förklara. Det är inte längre självklart vad feminism står för.

    Men du påstår ju också att feminismen ser ut si och så! Du plockar ut de positiva delarna, bortser från det negativa och avfärdar tokfeminister som oväsentligta och inte tillhörande den "sanna läran." Så vi gör likadant fast åt olika håll så att säga.

    Jag tror att om du och jag träffades över en fika skulle vi vara ganska överens, precis som de flesta förnuftiga kvinnor och män
    Skillnaden är att jag försöker svara på dina frågor så gott jag kan men du tiger om mina...
  • Tecum
    MadHatter skrev 2015-03-01 21:19:53 följande:
    Tecum skrev 2015-03-01 18:59:31 följande:

    Ja min uppfattning är att både partier och enskilda riksdagsmän är mer försiktiga när det gäller att kalla sig feministiska, just därför att begreppet solkats ner av tokfeminister och manshatare. De är inte beredda att släppa epitetet men vill gärna förtydliga och förklara. Det är inte längre självklart vad feminism står för.

    Men du påstår ju också att feminismen ser ut si och så! Du plockar ut de positiva delarna, bortser från det negativa och avfärdar tokfeminister som oväsentligta och inte tillhörande den "sanna läran." Så vi gör likadant fast åt olika håll så att säga.

    Jag tror att om du och jag träffades över en fika skulle vi vara ganska överens, precis som de flesta förnuftiga kvinnor och män

    Skillnaden är att jag försöker svara på dina frågor så gott jag kan men du tiger om mina...


    Nja, jag har väl aldrig påstått att någon person eller organisation som själv kallar sig feminist inte är det utan bara låtsas?

    Utan tvärtom säger jag att feminism är en samlingsideologi som kan innefatta olika vägar att uppnå jämställdhet. (Vägar som man kan tycka är bra eller dåliga eller som man kanske rent av tycker ger motsatt resultat).

    Men ja vi hade väl olika åsikter om vad feminism är - du menade att det handlade om en strävan efter en skev könsmaktordning medan jag menar att det handlar om en jämn maktfördelning. Jag har aldrig hört en feminist som säger sig sträva efter en skev maktfördelning, men det är klart att det kan finnas såna också. Och du har kanske rätt i att jag då skulle tycka att den personen missförstått feminismen som ideologi.

    Jag tycker att det varit lite småsvårt att få svar på mina frågor också... Du ville gärna byta samtalsämne till något som inte hade med vår diskussion att göra. Jag förstår inte riktigt din fråga. Jag skrev att feminismen övergripande handlar om att skapa ett jämställt samhälle och att utgångspunkten är att samhället inte är jämställt idag. Vad är det du vill att jag ska förklara? Hur maktobalans kan vara en central del i feminismen som ideologi?

    Eller jag gissar att du valt att plocka en av mina meningar från sitt sammanhang för att få det till att jag sagt att det råder en maktobalans mellan män och kvinnor och så vill du hellre diskutera det än det vi diskuterade istället. Jag har dock inte sagt något om det bara att det är en central del i feminismen.

    (Men ja det råder en maktobalans i världen idag. Män som grupp har betydligt större politisk och ekonomisk makt.)
    Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, jag har försök svara dig så gott jag kunnat. Visst kan man säga att feminismen är en samlingsideologi men då är frågan vilken del som väger tyngst just nu? Det finns helt klart de som strävar efter en skev maktbalans till kvinnors fördel men det låter inte så bra att säga det rent ut.

    Frågan om maktobalans är central, det säger du själv, och inte ett sätt att flytta fokus från vår diskussion. Frågan jag ställde är hur maktobalansen visar sig i Sverige idag, alltså exempel på det? Att det finns en obalans i världen är vi överens om men detta gäller vår land.
    Politiskt och socialt finns väl ingen obalans här? Möjligen ekonomiskt men det gäller isf bland de 10% rikaste, om man ser till befolkningen i helhet är det ganska utjämnat och kvinnor rycker hela tiden fram då de har högre utbildning än män. Jag tippar på att inom mindre än en generation kommer kvinnor att ha större ekonomisk makt än män, i genomsnitt.

    Så vad vill din feminism åstadkomma mer i landet? Millimeterrättvisa på alla plan, är det något att eftersträva?  
Svar på tråden Feminist Javisst- eller?