Inlägg från: Anonym (***) |Visa alla inlägg
  • Anonym (***)

    Skulle du vara hemma på heltid med dina barn om det var möjligt?

    Skulle aldrig velat vara hemma med dem heltid då de var små men nu när de går på mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet hade det varit toppen!

    Massa bök för att lyckas få en gemensam middag, massa bök för att få ihop allt till deras träningar, matcher, läxor, prov o.s.v.

    Att få vara närvarande hemmaförälder nu hade varit oslagbart!

  • Anonym (***)
    Velaren skrev 2015-03-03 20:35:05 följande:
    Skolplikten börjar inte i sexårsverksamheten, den börjar i första klass. :) 
    Precis det menade den du citerade.

    Barnet ska få börja förskoleklass för att vänja sig vid tempot
    innan skolplikten börjar. Nu skrev h*n inte det övertydligt men lätt att förstå om man läser ordentligt
  • Anonym (***)
    granqvist78 skrev 2015-03-04 19:16:53 följande:

    Aldrig! Jag har ett eget liv, karriär mm. Jag tyckte det var vansinnigt tråkigt att vara hemma med min dotter. Började jobba när hon var åtta månader. Jag är van vid intellektuella utmaningar, att springa efter en unge är inte stimulerande på något vis. Min man är hemma nu, han tycker också det är fullständigt själadödande. Vi har äntligen fått dagisplats!

    Vi älskar vår unge men livet med barn är helt värdelöst. Om vi hade kunnat ha heltidsnanny så hade vi haft det.

    Och om nån duktig mamma här undrar varför vi skaffade barn så är svaret att vi inte ville ångra oss när vi blir gamla.


    Kan trösta dig med att det blir roligare för varje år som går.
    Barnet blir till sist en vuxen individ och man kan ha otroligt stimulerande diskussioner med denne. :)


  • Anonym (***)
    granqvist78 skrev 2015-03-04 19:57:49 följande:
    TACK! Vi hoppas på det..
    Jag lovar! :)
  • Anonym (***)
    lövet2 skrev 2015-03-04 23:05:01 följande:

    Det skiljer enormt mycket! Jag bor i ett så pass litet samhälle att det egentligen bara finns ett dagis att välja på, och vid den tidpunkt då det var aktuellt för vår del, så var det ett mycket dåligt dagis. Ingenting fungerade, grupperna var för stora, personalen grälade över huvudet på både barn och föräldrar och de tappade bort ungar flera gånger per år.
    Min bror bodde däremot där det fanns flera valmöjligheter. De satte dottern på ett dagis först, men sedan bytte de, när de upptäckte att hon varken åt eller drack på hela dagarna (8 timmar och hon var bara 1 år!) utan att personalen brydde sig. Efter ännu ett misslyckat försök, så hittade de ett dagis som funkade bra och där dottern trivdes.

    En annan släkting, som ivrigt försökte övertyga mig om hur bra det var med dagis, blev tyst när det kom fram att en ur personalen var alkoholiserad och hade varit stup i fyllan vissa dagar när släktingens barn var där (det var ett privat dagis och tydligen hade den övriga personalen täckt upp för honom så inga föräldrar skulle upptäcka spritproblemen).

    Men ja, jag är säker på att det finns riktigt bra förskolor också. Jag tror bara inte att de är i majoritet.


    Men allvarligt! "Tappade bort ungar flera gånger per år"...jag tror du överdriver en hel del nu.
    Märkligt att alla som vill vara hemma har hört så mycket skräckhistorier om dagis.

    Själv anser jag att barnen kan gott och väl vara hemma till 3-årsålder men efter det tycker jag man gör dem en otjänst om man inte låter dem gå.

    Själv lämnade jag mina barn för att jag skulle jobba och därför blev det från 2 år med ett barn och från 1 år med de övriga.

    Det finns nog många fler hem där barnen sitter framfördator/TV/padda o.s.v. och blir helt asociala medan mamman kan göra vad hon vill men under täckmantel att hon vill vara "hemma med barnen" än vad det finns usla förskolor.
  • Anonym (***)
    Anonym (Jag) skrev 2015-03-06 10:31:29 följande:

    Du vet att dom på dagis har paddor, datorer och massa annat fröknarna sätter barnen att göra. Samt närhet får barnen väldigt sällan då det är så få fröknar, kanske någon får sitta i knät. men sällan alla får kramas och gosa och bli burna. Det kan dom få hemma i allafall.


    Dom får närhet av dom andra barnen, lek av dom andra barnen,dom lär av dom andra barnen.  I princip uppfostras dina barn av andra barn hela dagarna. Barn anknyter till de som dom umgås mest med. Och i dagis fall så anknyter barn många gånger till dom andra barnen. Det blir många separationer om året.


    Jag hade förstått om 60% av barnen i Sverige gick på dagis, Då kunde man säga att det fanns ensamstående som verkligen behövde jobba, eller dom med annan dålig ekonomi som hade barnen på dagis. Eller dessa "aktiva" barn som folk så gärna vill ha på dagis, kunde gå på dagis.


    Det jag motsätter mig är att samhället vill att 100% av alla barn SKA gå på dagis. Det är där det blir fel. Alla barn är inte över aktiva och behöver den överdrivna stimulansen. Alla barn funkar inte på dagis eller dagmamma. Utan vissa barn och jag skulle tro fler barn mår faktiskt bättre av att få vara hemma mer och längre. Speciellt i småbarnsåren.


    Visst finns det barn som inte klarar av dagismiljön och då får man ta det problemet om det uppstår. Dagmamma skulle nog passa fler men det är tyvärr en utrotningshotad arbetsgrupp.

    Att ta för givet att mina barn inte fått närhet eller fått sitta i famnen på någon för att de varit på dagis säger mer om dina fördomar än om mina barns dagistid.
    Jag och min ena dotter mötte häromdagen en fd fröken som genast kom fram till oss och med glädje i rösten säger "Å, vad roligt att se dig" samtidigt som hon kramar om min dotter.
    Vet inte om det speglar din bild av hur en dagisfröken ska vara men så är de på vårt dagis.

    Paddor har de inte heller, det finns en dator som varje barn får använda 2 timmar/vecka  vid 4 tillfällen (30 minuter åt gången alltså)

    Mina barn uppfostras inte "i princip" av andra barn. Mina barn uppfostras av mig och deras pappa. De lär sig socialt samspel av sina dagiskamrater.

    En fråga: Tycker du bara de med dålig ekonomi ska ha sina barn på dagis?
  • Anonym (***)
    Anonym (Jag) skrev 2015-03-06 11:42:17 följande:

    Jag har jobbat på dagis och sett andra fröknar, så jo jag vet den där "kramen" som aldrig händer annars än när föräldrarna ser på.


     


    Om dina barn går 8-9 timmar på dagis om dagen 5 dagar i veckan. Då¨uppfostras ditt barn av dagiset. Majoritet tiden barnet vistas på är dagis.


    Om man ska ha barn på dagis om man ahr dålig ekonomi. Ja och nej.


    Det beror på hur dålig? Har du skulder, och ekonomiska problem för att klara dig och ditt barn. Självfallet bör du jobba för er levnad.


    Men har man tex en lön efter skatt som är ca 12000kr då kan den andra vara hemma på heltid. Man får helt enkelt sänka sina andra kostnader för att sätta barnet först.


    Sen om man har psykiska problem eller är sjukskriven och har sina barn på dagis är ju bra för barnets skull, då man inte är kapabel att sköta dom själv under hela dagen.


    Och självklart finns det föräldrar som inte vill vara hemma. Men då undrar ju jag varför man skaffat barn? Det kan ju likställas med att skaffa ett dröm jobb och sen inte vilja jobba?


    Vet du en sak om barn?
    De berättar!

    Min dotter (hon som fick kramen) berättade om den fröken som inte var snäll utan hon var kall och brydde sig inte om barnen. EN fröken av alla som arbetade på dagiset=undantag.

    Att segregera på det vis du vill är rent förkastligt!
    Det ska vara skambelagt att ha barnen på dagis enligt dig. Varenda unge som vistas där gör det för att föräldrarnas ekonomiska situation inte tillåter annat eller p.g.a. psykisk sjukdom enligt ditt drömscenario.
    Nej, tacka vet jag att alla samhällsklasser blandas och får vistas tillsammans.

    Varför man skaffat barn? Förmodligen för att reproduktion hör de allra flesta arter till. Vi gör det för att säkra vårt arv helt enkelt.

    Om mitt barn går 8-9 timmar/dag på dagis (vi säger 8,5/dag) = 42,5 timmar.
    En vecka innehåller 168 timmar varav sömn tar bort ca 70 timmar = 98 - 42,5 timmar = 55,5 tid tillsammans med föräldrarna.

    42,5 timmar av 168 timmar är inte majoritet.

    Sedan är det väl inte heller så att alternativ 1 är hemma på heltid och alternativ 2 är 42,5 timmar på dagis för alla? Det finns barn som går betydligt mindre tid = betydligt fler alternativ.
  • Anonym (***)
    Anonym (Jag) skrev 2015-03-06 15:03:18 följande:

    Om ditt barn går 9 timmar om dagen på dagis = = 45 timmar i veckan.


    Barn som går på dagis (och alla andra barn) bör sova ca 12 timmar per dygn i den åldern 1-3år, barn mellan 4-5år snittar 10-12 timmar per natt. Sen finns det ju barn som har besvär med sömnen men nu menar jag rekommenderad sömn är 12 timmar per natt.


    Sömn 12 timmar per natt är 84 timmar per vecka


     


    45 timmar är barnen på dagis.


    84 timmar sömn per vecka


    168 timmar totalt på en vecka


    = 39 timmar kvar med föräldrarna. 


    Du tränar inte, har inte barnvakt, ser tv, googlar, eller handlar, lagar mat medans du har barnet? Du är 100% närvarande dom 39 timmarna? Både du och maken?


    Annars har dagiset barnet mer än ni = Barnet uppfostras på dagis.


     


    Nej, jag tränar inte. Går på promenad med barnen. Jag ser aldrig någonsin tv medan barnen är vakna. (knappt annars heller) Lagar mat kan man göra tillsammans och 100% närvarande är vi givetvis.
    Ibland bara jag och barnen och ibland bara maken och barnen och ibland är vi allihop.

    Men du menar ju att dagis inte ser barnen. hur ska de då kunna uppfostra dem? Hur kan de då vara 100% närvarande med mitt barn?

    Du, glöm inte att barn mellan 1-3 år sover två timmar/dag på dagis. Mina har gjort så, sovit två timmar på dagis och 10 timmar hemma på natten. Det är alltså fel att räkna bort de två timmarna två gånger

    Det blir då 53 timmar med föräldrarna.

  • Anonym (***)
    Pescetarian skrev 2015-03-06 18:05:51 följande:
    Håller med.

    Mina föräldrar försummade mig pga deras fina karriärer. Pappa fick en hjärnblödning pga stress och press på jobbet. Tänk om han kommit till insikt med livets mening tidigare, istället för att fortsatt springa i det där fördömda ekorrhjulet.
    Vet inte om tanken slagit dig men för vissa människor är meningen med livet deras jobb.
    Att ha haft ett annat arbete eller inget alls hade kunnat ge din pappa värre stress och en ännu tidigare hjärnblödning.

    Jag tror de allra flesta rannsakar sig själv mellan varven och tar beslut som påverkar livet i den riktning de valt.

  • Anonym (***)
    Pescetarian skrev 2015-03-06 19:06:50 följande:
    Jag hade barnflicka, så jag gick aldrig på dagis.

    Mina föräldrar jobbade mellan 70-80 timmar i veckan. De hade alltså ingen tid alls till övers.
    Du hade förmodligen haft det roligare på dagis med en massa kompisar.

Svar på tråden Skulle du vara hemma på heltid med dina barn om det var möjligt?