Inlägg från: SmalaSara |Visa alla inlägg
  • SmalaSara

    Har du förtroende för regeringen?

    KillBill skrev 2016-04-24 10:41:56 följande:

    Jag har inte sett någon som förutsåg den flyktingkatastrof som drabbade Europa och Norden 2015. Finlands, Norges eller Danmarks gjorde regeringar gjorde det inte så därför undrar jag vem som gjorde det? Länka gärna till uppgifter som är daterade senast i början av 2015 och som visar att antalet flyktingar skulle öka så som det gjorde under hösten 2015.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
    Det man rimligen syftar på i dessa sammanhang är inte att någon visste exakt vad som skulle ske ht 2015, utan att antalet asylsökande började öka kraftigt efter alliansens uppgörelse med MP 2011; det ökade varje år. Från i snitt 25000 per år innan uppgörelsen till 80 000 2014. Denna utveckling uppfattades som oroande och moderaterna tillsatte 2013 en utredning om hur man skulle kunna minska på pull-effekterna. Billström ledde utredningen, och vi vet alla hur det gick; han blev utskälld, och fick pudla. Utredningen stoppades undan, noövertogs sedermera av S/MP- regeringen och här hår åsikterna isär om vad som hände.

    En plausibel tolkning är att S bedömde att inget av förslagen i utredningen var genomförbara; både pga opinionsläget och pga MP. Ja, du kan säkert själv tänka dig vilket ramaskri det blivit om regeringen föreslagit åtstramningar i flyktingpolitiken redan i början av mandatperioden.

    Som du vet gjorde S en motanmälan till KU efter att ha blivit anmälda av M för att inte ha hanterat krisen.

    Det är svårt att hitta bra källor till detta men här talar Expressen om moderaternas utredning 2013 www.expressen.se/nyheter/billstrom-vi-maste-diskutera-volymerna/

    Vill du ha källor på något annat av detta så säg till ska jag se vad jag kan hitta.
  • SmalaSara
    nihka skrev 2016-04-24 11:51:52 följande:
    1 år och X dagar. 
    För det först gör jag ingen distinktion mellan nyord och nyligen listat;

    Jag skrev: "åsiktskorridor är numera inte "bara" ett nyord..."

    Betydelse: det är både ett nyord och nyligen listat i SAOL

    Jag föreslår att du upphör med falska anklagelser och att skriva nedsättande omdömen om min person, om du vill ha svar på dina frågor.
  • SmalaSara
    nihka skrev 2016-04-24 11:58:28 följande:
    Jag har ingen egen tolkning av vad ett vedertaget begrepp är. Det är du som fantiserar ihop att "vedertagna anständiga definitioner" finns på ställen du inte ens läst på.
    Jag beklagar att jag glömde mitt "bara" i just detta inlägg.

    Vedertagen betyder "gängse"

    Anständig betyder "någorlunda acceptabel"

    Om både Språkrådet och Wikipedia definierar Åsiktskorridor som "metafor för gränserna för vad dom är allmänt accepterat i samhällsdebatten"

    Uppfattar jag det som en gängse, någorlunda acceptabel definition.

    Jag har förstått att en del FL-debattörer föredrar en hemsnickrad tolkning av typen "samma som PK", eller "strunt", men jag föredrar att förlita mig på Språkrådet och Wikipedia och föreslår att du också gör det.
  • SmalaSara
    KillBill skrev 2016-04-24 12:16:13 följande:
    Du får det nästan att låta som att ökningen av antalet asylansökande till Sverige efter 2011 berodde på Alliansens samarbete med MP. I själva verket är ju ökningen kopplad till Kriget i Syrien som startade 2011 och ett allmänt oroligt läge i Mellanöstern/Nordafrika.
    Ja, jag förstår att man kan tolka inlägget så om man gärna vill.

    Jag kunde varit tydligare med att det var just pull-effekterna av den svenska asylpolitiken i relation till övriga Europa, när flyktingströmmarna ökade, som var problemet. Inte den generösa politiken i sig.
  • SmalaSara
    FDFMGA skrev 2016-04-24 11:56:08 följande:
    Vilket i så fall är en indirekt konsekvens av att SD blev riksdagsparti - annars hade aldrig alliansen behövt söka samarbete med MP.

    Tillvaron bjuder på vissa spratt stundtals - det är inte fel att påstå att konsekvensen av att SD kom in i riksdagen blev att vi fick en period med mycket liberal asylpolitik. Men det är klart, mycket kan man anklaga SD för men inte dettaSkrattande

    Medan däremot konsekvensen av att MP blev ett regeringsparti blev den omvända, de blev tvungna att anpassa sig till S-politik.

    Politik är det omöjligas konstSolig
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
    Jag tycker att det här inlägget är något märkligt med tanke på att du tidigare hävdat att det inte fanns någon som helst anledning att tala om volymer innan 2015.

    Samt, hävdat att de som talade om volymer innan hösten 2015, egentligen inte ville ha någon invandring alls; alltså misstänkliggjort deras avsikter. Plus; hävdat att det fanns ingen åsiktskorridor vad gäller att tala om volymer. ( Här finns en uppenbar motsägelse).

    Har du alltså ändrat dig angående vad du tidigare hävdat?
  • SmalaSara
    KillBill skrev 2016-04-24 16:40:13 följande:
    Du svarar inte på frågan. Vilka åtgärder borde regeringen ha vidtagit och när under hösten?
    Det är alltid lätt att vara efterklok. Men det är bra att ta sig en funderare på vad som borde gjorts, varför det inte gjordes, och vad man kan lära sig av det.
    För det första borde regeringen Reinfeldt vidtagit åtgärder redan 2013 när utredningen kom. Men så blev det nu inte.

    Det hade varit oerhört svårt för S att genomföra någon åtstramning innan september 2015 av många skäl, men de kunde ha gjort det - eller i alla fall försökt.

    De kunde också infört de restriktioner som gjordes minst en månad tidigare. Nu gjorde de inte de, och de hade väl sina skäl för det. Om de vill ha slut på diskussionen så kan de ju helt enkelt bara säga det; vi borde gjort något tidigare, men tyvärr. Nu ser vi framåt.

    Ingen har ju drivit en generös politik på Pin kiv. De flesta förstår nog att uppsåtet varit gott. Och kan säkert glömma den här kritiken om man bara tillstår att man låtit det gå för långt.
  • SmalaSara
    Flash Gordon skrev 2016-04-25 10:02:02 följande:
    Alla delar av de kommande problemen fanns där för vem som helst att se. Redan då.

    Hade bara fler klarat av att ta till sig enkla fakta och lyckats dra logiska slutsatser av dessa redan år 2013 istället för att anklaga den som presenterade detta för allt möjligt elakt så hade situationen idag garanterat sett avsevärt bättre ut.
    .

     http://www.dn.se/kultur-noje/malin-ullgren-var-finns-den-reinfeldt-som-inte-slappte-en-rasist-over-bron/

    Idag, tre år senare, är det som då var "rasism" någonting som näst intill alla kan ta till sig och acceptera.

    Men vägran att anpassa sig i tid har kostat massor. På alla sätt och vis.
    Ja, tyvärr så var det väldigt många som jamsade med i brunmålningen av Billström och de rimliga, och har det visat sig, helt nödvändiga förslag som utredningen lade fram. Dåvarande Statsministern stoppade aningslöst och ansvarslöst undan alla fakta och struntade i alla kritiska röster som varnade för konsekvenserna. (Han verkar för övrigt fortfarande inte förstå att det inte enbart handlar om kvadratmeter tillgänglig landyta och antal kronor som befolkningen kan avvara.)

    Peter Santesson tar upp en allvarlig problematik i spåren av kraftigt ökad press på samhällets institutioner; brist på, och risk för brist på humankapital:
    www.dagenssamhalle.se/kronika/vad-haender-naer-personalen-flyr-fran-kommunen-23889
  • SmalaSara
    nihka skrev 2016-04-25 23:00:40 följande:
    Och på vilket sätt kunde man se 2013 att 2015 skulle ge en extrem ökning i antalet flyktingar?
    Det fanns en anledning till att man tillsatte en utredning (med Billström i spetsen). Antalet asylsökande hade mer än fördubblats på tre år ( från 25000 till 54000 år 2013)

    Med oron i Mellanöstern fanns inget skäl att tro att ökningen inte skulle fortsätta.
    Det fanns flera orsaker till att många valde just Sverige att söka asyl i. Sk pull-effekter.
    Ingen kunde VETA exakt. Men varningstecknen fanns där.
  • SmalaSara
    nihka skrev 2016-04-24 20:30:50 följande:
    Eftersom det inte är någon allmän uppfattning att man låtit något gå för långt så finns det ingen anledning till att tillstå det.
    Jag tycker sen här kommentaren är oerhört märklig då ingen talat om "allmän uppfattning".

    Det finns två KU-anmälningar om hur flyktingkrisen sköttes; en från S och en från M.

    Den från S handlar alltså om vd regeringen Reinfeldt gjorde innan ht 2014. Eftersom det fanns gott om varningstecken redan då.
  • SmalaSara
    nihka skrev 2016-04-25 23:07:39 följande:
    Ja, det är ganska lätt att räkna ut att när någon skjuter på dig så kommer du att flytta på dig.

    Det var inte vad det handlade om; det handlar om att man borde vidtagit åtgärder när man såg varthän det barkade.

    Byggt ut systemet. Och minskat pull-effekterna. Att människor flyr från krig eller förtryck kan (och bör) vi inte påverka. Men att så oerhört många asylsökande flyr (flydde) från tex Danmark till Sverige är en ganska märklig sak som vi faktiskt kan påverka.
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?