Inlägg från: nattuw |Visa alla inlägg
  • nattuw

    Har du förtroende för regeringen?

    Thereisthat skrev 2018-01-09 18:27:29 följande:
    Så det är klart att nationalismen kommer att öka på kort sikt. Men när världens länder integretats mer och mer med varandra och när befolkningen känner sig varma i kläderna i den internationella ordningen så kommer nationalstaten att urvattnas och tappa i betydelse. En sån utveckling är måhända inte lätt men den är oundviklig. Det är iaf min övertygelse.
    Globalisering är ingen ny företeelse men varken det romerska imperiet, katolska kyrkan eller kolonialismen har lyckat sudda ut nationalstaten. Och det finns inte mycket som tyder på att det kommer att gå bättre denna gång.
  • nattuw
    Thereisthat skrev 2018-01-10 17:51:21 följande:
    Förlåt om jag låter arrogant, men du vet väl att nationalstaten inte existerade under varken Romerska imperiet eller medeltiden (katolska kyrkan) och att kolonialismen skapade nationalstaterna i Afrika?
    Om man skall vara lite petig så är det nog en hel del av de afrikanska staterna som inte är nationalstater och samma sak gäller även för vissa europeiska stater. Min poäng var docka att samhällsbyggen som blir för stora har en tendens att falla isär.
  • nattuw
    Thereisthat skrev 2018-01-10 22:10:43 följande:
    Jo men det håller jag helt med om. De afrikanska länderna är konstruerade utifrån och har således aldrig lyckats bygga upp en nationell gemenskap på riktigt. Detta är en stor svaghet idag, men om vi får en ny konstellation av stater i framtiden kan det mycket väl bli en tillgång att deras centralmakter har lite eller rentav obefintliga maktanspråk.
    Jag tror att avsaknaden av starka nationella regeringar tyvärr bara kommer att leda till en rovkapitalism där den egna befolkningen kommer att dra det kortaste strået.
  • nattuw
    KillBill skrev 2018-01-16 16:32:11 följande:

    En professor i statistik och en professor i svenska språket anser att du har fel. De menar bägge att om man säger att något inte kan uteslutas så är det mindre sannolikt att det ska inträffa är om man säger att något är osannolikt.


    Kommer den här bilen att rasa innan jag kommit hem, det kan inte uteslutas.
    Kommer den här bilen att rasa innan jag kommit hem, osannolikt.

    Med vilken av bilarna är risken störst att man måste ringa efter en bärgare innan man kommit hem? Eller om du så vill vilket skulle du köpt?

    Jag, och troligen de flesta med mig, tolkar osannolikt som att det inte kommer att ske. Medan det som inte kan uteslutas innebär att här är det nog läge att vara lite försiktig och tänka sig för.
  • nattuw
    King Markatta skrev 2018-01-18 14:43:17 följande:
    STOCKHOLM (Reuters) - Sweden will do whatever it takes, including sending in the army, to end a wave of gang violence that has seen a string of deadly shootings, Prime Minister Stefan Lofven said in Wednesday.
    Trevligt. Det torde göra underverk för den för några månader sedan så viktiga Sverigebilden.
  • nattuw
    DEADBEEF skrev 2018-01-18 21:41:52 följande:
    Kunde någon tro att S skulle säga sådana saker. Om vi backar klockan sisådär 10 år?

    Lite lätt chockad är man.
    Nu bör man nog notera att statsministern inte sagt att han skall sätta in militär mot civila utan bara att man inte skall utesluta någon metod för att få stopp på skjutningarna.

    Statsministern, till skillnad från en del personer på detta forum, inser att det är ett problem när människor skjuts på den lokala pizzerian och sprängs på det lokala torgen. Särskilt när det börjar närma sig ett val.

    Att det verkligen skulle bli aktuellt att sätta in militären mot den egna befolkningen faller på sin egen orimlighet då försvaret är så åderlåtet att det inte finns mycket kvar att sätta in varken mot inhemska- eller utländska hot. Det stora problemet för statsministern (och i ännu högre grad de som lever i områden som inte får kallas no go zoner) är dock polisen. Eftersom polisen är i nästan lika dåligt skick som militären och dessutom inne i en nedåtgående spiral klarar den inte av sitt utföra sitt uppdrag.

    Lösningen blir antagligen inte att sätta in militär utan att använda privata väktarbolag för att utföra polisiära uppgifter. Det vill säga om det överhuvudtaget blir någon lösning. Hittills har våldet tillåtits eskalera medan lösningen på problemet har varit att förneka att det överhuvudtaget finns några problem.
  • nattuw
    DEADBEEF skrev 2018-01-18 21:41:52 följande:
    Kunde någon tro att S skulle säga sådana saker. Om vi backar klockan sisådär 10 år?

    Lite lätt chockad är man.
    Det är du som inte är i takt med tiden. Efter framgången med de nya moderaterna vill nu S upprepa den bedriften genom att införa de nya Socialdemokraterna.

    När Moderaterna blev det nya arbetarpartiet blev det en plats ledig för Socialdemokraterna som det nya arbetsgivarpartiet. Vilket gör att de kan föreslå hårdare tag mot de kriminella och inskränkningar i strejkrätten.

    "Den långa striden mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivaren APM Terminals i Göteborgs hamn har fått arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) att tala om inskränkningar i strejkrätten."
    SVT nyhter ( www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/vanstern-skarpt-kritisk-mot-mojliga-inskrankningar-i-strejkratten ).
  • nattuw
    KillBill skrev 2018-01-19 22:06:09 följande:
    Konflikten i Göteborgs hamn har hållit på mer än 1 år och skapar stora problem för en mängd industrier (något som kan påverka svenska arbetstillfällen). Jag tror att det flesta inser att något måste göras och att det är bra för svenska löntagare att regeringen agerar.
    Jo inskränkningar i strejkrätten är ju en gammal klassisk löntagarfråga eller hur det nu var.
  • nattuw
    Abegayle70 skrev 2018-01-28 07:41:13 följande:

    Jag hörde från en bekant i Stockholm, som var på plats på minnesdagen för förintelsens offer, när statsministern pratade om de hot som finns mot judar idag. Han hänvisade bara till nynazister. 
    Ignorerade de islamistiska krafternas hatiska dynga.
    Jag är inte förvånad, uttalandet är att ljuga folk rakt upp i ansiktet.
    Det hade varit bättre om han hade hållt sig därifrån, och slutat mata terrorister med pengar, terroister som har hitler som hjälte.


    Islamisterna kanske är nynazister. Det finns trotts allt inget som säger att nynazister bara kan komma i en form.
  • nattuw

    Från GP:
    "Vår regering har de senaste månaderna börjat uttrycka sig på ett sätt som utan omsvep skulle få användare avstängda på Facebook. Deras utspel skulle kunna tolkas som rasistiska och hotfulla och de skulle bli anmälda och kanske avstängda. Det är oerhört tragiskt att se rasismen frodas och lika jobbigt är det att se drevet mot folk som försöker berätta hur det ser ut med till exempel gängkriminaliteten, lärare och fritidsledare som kallas rasister. Det är galet åt båda håll."
    Nuri Kino, yttrandefrihet på liv och död, GP 2018-02-07
    ( www.gp.se/ledare/kino-yttrandefrihet-p%C3%A5-liv-och-d%C3%B6d-1.5145622 )

Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?