• Äldre 24 okt 22:33
  188922 visningar
  7402 svar
  7402
  188922

  Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?

  Det är nog så att vi får acceptera att en politik baserad på förhållanden före och under andra världskriget har svårt att anpassa sig till nutiden. Därför är 15% eller mindre inte mycket att orda om.

  - En politik baserad på att hälften av landets befolkning är industriarbetare passar dåligt när dessa sjunkit ner till 10% nivån.

  - En politik baserad på att ta ett "socialt u-land" upp till modern nivå, tappar lätt farten när målen uppfyllts. Vissa vill påstå att vi fortfarande skulle ha haft ett feodalsamhälle i Sverige ( vilket vi hade) idag, men det kanske skulle funnits andra urtvecklingsvägar. Det som gjordes var dock i huvudsak bra, och har tagit oss till där vi är idag.

  - Om majoriteten av det arbetande folket konkurrerar på en internationell marknad, där Nisse lika gärna kan jobba för Huawei eller något bolag med helt annan kulturell och politisk bakgrund så är det inte säkert att (S) politik har så stor relevans.

  - Utlännings - ( hatet, rasismen, etc ) vad beträffar andra nationers sätt att lösa samma problem som vi, men kanske på ett helt annat sätt. Som exempel på dett är den "Svenska Modellen" alltid bäst. Jag har insett att det finns lika duktiga om inte bättre hjärnor på att bygga ett gott samhälle i helt andra lände och kulturer på för oss helt "felaktigt" sätt. Vem bryr sig om slutresultatet blir lika bra eller bättre?

  - Censuren, eller snarare försöken att reducera svenskens tillgång till utländsk information på olika mer eller mindre framgångsrika sätt. Exempel på detta är presstöd, statlig TV, införande av FM-radio med subventionerade apparater så att inte folk lyssnar på utländsk dravel, parabolförbud ( som dessbättre inte gick igenom) och styrningen av media. Statligt kontrollerat filmskapande.

  Politiken för 2015 och framåt måste värna det goda, och analysera framgångarna, men inte låsa fast sig i någon "dogmatisk bakåtsträvar *arbetar* politik, när industriarbete om några få år HELT utförs av robotar.

  Så 15-20% för (S), men kanske 40% för dess efterföljare som följt med i utvecklingen.

 • Äldre 24 okt 23:12

  Antingen handlar det om att finansiera detta NU, genom neddragningar, försämringar av det vi NU betalar för VSO ( vård skola omsorg) eller att ta in mer pengar NU genom höjd skatt, eller att blunda och skjuta problemet framåt genom att låna = höja statsskulden, och låta någon annan stå för fiolerna.

  Tipset är att barn-barnen får pröjsa får då är ju de som skapade problemet döda.

  Alla påstående om "att vi har råd ändå" är bara varm luft.

 • Äldre 24 okt 23:42
  KillBill skrev 2015-10-24 23:30:42 följande:
  Du har fel. Regeringen har inte aviserat neddragningar inom vård skola och omsorg. Regeringen avser att låna pengar men man ska veta att Sveriges Statsskuld tillhör de lägsta i Världen.
  Det är inte frågan om jag har rätt eller fel, du är tyvärr ute och cyklar.

  Om man skall finansiera 77 milliarder, kan man göra det inom den normala budgeten eller genom att låna. I det första fallet kan du räkna själv, glöm då inte bort att milliarder inte funkar på vanliga 30kr kalkylatorer, så om siffrorna blir obegripliga får du antingen ta till huvudräkning, papper och penna eller en bättre kalkylator.

  I det andra fallet, så kommer inte pengar från Gud, utan normalt betalar man tillbaks det man lånat. Även om man inte betalar (så mycket) ränta, är det brukligt att man reducerar sin skuld genom amorteringar.

  Har du något att invända mot detta ??
 • Äldre 25 okt 00:07
  Anonym (groteskt) skrev 2015-10-24 23:58:44 följande:
  Du har helt rätt. Sedan kan man lägga till så mycket mer kostnader och besparingar,nerskärningar osv pga av den enorma flyktingströmmen till Sverige. Fakta går inte längre att dölja, det gick 2014 men inte 2015.

  Stefan Löfvens förtroende rasar inte bara i Sverige utan även i EU.
  Om styrman ( styrkvinnorna?) är blind, spelar det ingen roll vilken politisk åsikt man har. Fakta ligger på bordet. Istället för att förneka dessa bör vi fundera över hur vi förhåller oss till dessa, och jobba på en plan för att klara av det.

  Det är här och inte tidigare som empati och andra mjuka värden kommer in. Att bara säga "det måste få kosta" bär till katastrof. Att säga "jag är villig att avstå 1500 spänn per månad för detta" är klokt och empatiskt. Att säga "jag har inte råd" är också ett svar. Utan fakta blir det bara floskler....
 • Äldre 25 okt 00:21
  KillBill skrev 2015-10-25 00:09:44 följande:
  Regeringen har inte aviserat neddragningar inom vård, skola och omsorg. När det gäller assistansersättningen så handlar regeringens förslag om lägre ökningstakt än tidigare.

  När det gäller Sveriges statsskuld så har den under en lång tid minskat i relation till BNP och ligger idag på ca 35% (av BNP). Ser man exempelvis på vårt grannland Finland (som haft en begränsad invandring) så uppgår deras statsskuld till ca 60% av BNP. För att Sveriges statsskuld skulle bli lika hög som Finlands så skulle Sverige behöva låna 1 000 miljarder kronor. Ett antal 10-tals miljarder i ökad statsskuld är således inget större problem för Sverige.
  Tänk att du fortsätter argumentera...

  Det är väl SJÄLVKLART att regeringen inte aviserat neddragningar. Då förlorar de ju röster.

  När det gäller statsskulden så har den minskat då alliansen betalat av på den. Oavsett Finland och deras ekonomiska ställningstaganden, så var Sverige *farligt* nära att hamna i skuldfällan 80-90-talet, och om du läste ( var född då) något av det som skrevs om stasfinanser, så borde du inse att vi på håret fixade statens finanser.

  Göran Persson, skrev av pensionsfordringar för att täcka hål i statens budget, och har blivit mycket kritiserad för detta, det är precis samma sak som att låna, men man TAR istället / skriver ned åtagandena så att budgenten även på SIKT går ihop.

  Även om jag inte uppskattar de som STJÄL av andra undrar jag om inte detta räddade oss ur en "Grekisk" situation, och om inte Gubbfan trots allt skall ha lite "credit" för att han inte lät statsskulden skena när Sverige var på fallrepet.

  En matematisk övning för dig "KillBill" om du tror du kan klara av det:

  Räkna ut hur mycket du behöver betala per arbetande i Sverige under låt oss säga 25 år om du lånar 77 milliarder kronor, och faktiskt tänker betala tillbaka summan, och inte bara sno den. Gör sedan samma med 3% ränta.

  För att göra det enklare kan jag ju upplyysa om att det finns c:a 4.600.000 (millioner, inte milliarder) svenskar som jobbar.
 • Äldre 25 okt 00:27

  Och, jag glömde nästan....

  De 77 milliarderna är I ÅR.

  Det blir likadant eller värre nästa år...

  Och nästa....

  Om du lägger alla på hög, så har du ett "Grexit" ganska snart.

  Vi måste alltså tänka över detta och se hur långt vi klarar att sträcka oss.

 • Äldre 25 okt 00:32

  Och "KillBill", du behöver absolut inte tro på MIG. Det räcker med att du med en hygglig skolutbildning och ett öppet sinne sätter dig ner med pappar och penna och  räknar ut hur det blir själv.

  Om du inte vill räkna, utan föredrar att sprida okunskap eller falsk information, så är du inte en ärlig person, och kan inte lösa några problem. ALLS.

 • Äldre 25 okt 00:51
  KillBill skrev 2015-10-25 00:38:21 följande:
  Du vet inte vad du snackar om. Statsskulden minskade som mest mot BNP under perioden 1994 till 2007 (under år med Socialdemokratiska regeringar). Under Alliansens tid skedde inga större förändringar av Statsskuldens storlek i relation till BNP.

  Källa: Riksgälden
  Jo jag VET vad jag snackar om. Och det förstår alla som följer diskussionen. Och de flesta är så intelligenta att de kan komma till egna slutsatser. Och då hjälper inte "megafon"-taktiken. Från skrik-??? ?
 • Äldre 25 okt 00:57
  KillBill skrev 2015-10-25 00:38:21 följande:
  Du vet inte vad du snackar om. Statsskulden minskade som mest mot BNP under perioden 1994 till 2007 (under år med Socialdemokratiska regeringar). Under Alliansens tid skedde inga större förändringar av Statsskuldens storlek i relation till BNP.

  Källa: Riksgälden
  Och för att kommentera din graf:

  Jamen, det var ju det jag sa: Persson snodde pensionerna och utjämnade statsskulden (och en del andra problem i statsskulden)

  Och, det gör Grekerna NUUU.


 • Äldre 25 okt 01:17
  KillBill skrev 2015-10-25 00:38:21 följande:
  Du vet inte vad du snackar om. Statsskulden minskade som mest mot BNP under perioden 1994 till 2007 (under år med Socialdemokratiska regeringar). Under Alliansens tid skedde inga större förändringar av Statsskuldens storlek i relation till BNP.

  Källa: Riksgälden
  Hej "KillBill".

  Jag är till skilnad från dig "gammsosse", dvs. uppfödd och matad med ett Socialdemokratiskt ideal. Att du *inte* är sosse förstår man ganska snabbt, annars kunde man ju tro att du var någon cybergubbe från pr-fabriken på Sveavägen. Jag har ingen aning om var du egentligen står i politiken, men jag antar att demokrati inte ingår i ditt partinamn.

  Man lär så länge man lever. Om man får förmånen att se andra "utrikiska" länder och deras innevånare så ökar förståelsen för att allt som skrivs och händer i Sverige bara händer just här. På andra platser gör man annorlunda.

  Med tiden så har man sett flera "cykler", dvs politikens och ekonomins svängningar och de misstag som gjorts, och att dessa repeteras igen när de hunnit glömmas bort. En historiebok kan vara till god hjälp här,

  Förvånansvärt många människor i Sverige har en mycket rudimentär uppfattning om ekonomi. Detta har alltid varit den svenska modellen, du behöver inte bry dig.

  Då ställer du som medborgare inga otäcka frågor, som jag som politiker måste svara på.

  Du kan aldrig vinna slap-kriget mot mig. Jag har varit med för länge.

  Och jag tror *inte* på den nuvarande SocialDemokratin med dess slappa självgoda självberikande idioterna som bara bevakar sina egna köttgrytor. Men ideen om ett bra och solidariskt samhälle är ju inte fel...

  Politisk ideologi får dock inte överskugga FAKTA.

  Jag hoppas att du växer upp till en god medborgare.
 • Äldre 25 okt 01:32
  KillBill skrev 2015-10-25 01:23:46 följande:

  Bakom det nya pensionssystemet som beslutades på 90-talet stod fem partier, Socialdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna.

  Faktum är att beslutet om det nya pensionssystemet fattades i juni 1994, då Sveriges statsminister hette Carl Bildt. Göran Persson var inte ens partiledare. Han var ekonomisk talesperson för Socialdemokraterna.

  En del av det nya pensionssystemet var att garantipensionen, efterlevandepensionen och förtidspensionen skulle lyftas bort från ATP-systemet. Tanken var att systemet för inkomstpensioner skulle fungera oberoende av statens finanser.

  Utgångspunkten var alltså ett ATP-system som var anpassat för såväl inkomstpensioner som för garantipensioner, efterlevandepensioner och förtidspensioner. Pengar hade betalats in till systemet för att klara alla dessa typer av pensioner.

  När nu flera typer av pensioner skulle lyftas bort från ATP-systemet, blev det logiskt att föra över en del av pengarna till staten. Den så kallade pensionsgenomförandegruppen kom fram till att det borde handla om ungefär 320 miljarder kronor. Men gruppen kom överens om att överföringen inte borde vara större än 258 miljarder kronor, för säkerhets skull.

  Mycket riktigt skedde detta under Göran Persson regeringstid. Men fem av riksdagens sex partier var överens. Att anklaga Göran Persson för detta blir absurt. Och någon stöld handlade det naturligtvis inte om. Det var ett legitimt politiskt beslut.

  Källa:na.se/asikt/ledarkronika/larsstroman/1.2604674-nej-han-snodde-inte-258-miljarder


  Jag har väl inte anklagat GP, tvärtom har jag sagt att jag är beredd att ompröva kritiken mot honom därför att han *kanske* insiktsfullt föhindrade en Grexit för Sverige. Han konfiskerade också ett antal millioner av kommunals strejkkassa
  (som var överfull) och tvingade Vanja Lundby-Vedin att ta ut kommunal i strejk för minimilöner som inte existerade. Skicklig politiker måste man säga.

  Du bortfintar dock:

  Det behövs 77.000.000.000 kr i år. ( som inte är finansierade )
  Det behävs någon motsvarande summa nästa år
  Och så vidare......

  Jag tycker det är bättre att ta plågan NU och inte belasta kommande generationer. Jag slänger up mina 1200/månad direkt, eller 15 papp direkt. Vilket konto?

  Gör du det KillBill?


Svar på tråden Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.