Inlägg från: K Markatta |Visa alla inlägg
  • K Markatta

    Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?

    KillBill skrev 2016-09-21 22:23:03 följande:
    I dagens DN/Ipsos får socialdemokraterna 26 procent av rösterna. MP ökar och får i den här undersökningen 4 procent.
    KillBill skrev 2016-09-21 22:30:26 följande:
    Jag noterar för övrigt att socialdemokraterna och MP ökar i denna undersökning (MP ökar med 1,1%!) medan Moderaterna och KD tappar. Snart har FI gått om KD i opinionen..
    Hur läser du egentligen?

    ipsos.se/160922-dn-ipsos-september-sma-forandringar-i-partiernas-valjarstod

    S och MP är oförändrade på 26% respektive 4%, en nedgång för regeringspartierna med 8 procentenheter sedan valet.

    KD är med sina 4% dubbelt så stora som Fi som har 2%.


  • K Markatta

    Yougov redovisade en ökning för S vilket får bedömas som ytterst tveksamt Glad

    Annars är skillnaden mellan mätningarna inte särskilt stor. 26% mot 23% för S. Även för Bills favoritparti - sett till antalet inlägg - SD har skillnaden mellan mätningarna minskat. 19% hos Ipsos och 25 i Yougov. Här har det väl skilt 10 procentenheter tidigare.

    Det är nog naturligt att mätningarna sammanfaller mer och mer ju närmare valet vi kommer. Inte så kul kanske för det egna anseendet att visa 10 procentenheter fel i en mätning strax före valet.

  • K Markatta

    S är med sina 25% i oerhört stort behov av att samarbeta med flera andra partier för att kunna sitta kvar vid makten som Löfven säger att de ska göra oavsett hur dåligt valresultatet blir.

    Trots det kan de inte nämna ett enda parti som de är intresserade av att samarbeta med utan säger att de går till val på egen hand:

    www.dn.se/nyheter/politik/ny-valrorelse-i-sikte-utan-miljopartiet/

    Så kan man ju förstås göra. Gå till val på den egna politiken och sedan efter valet se vilka möjligheter till samarbete som finns. Men då blir det ju lite märkligt att man samtidigt inte tycker att det räcker att huvudmotståndaren M, som är jämnstora med S, pekat ut tre partier man vill samarbeta med och att de tillsammans går till val på sin egen politik.

    Jag tycker att man ska vara konsekvent och ställa samma krav på S och M. Antingen är det OK att man går till val på sin egen politik och undersöker samarbetsmöjligheterna efter valet eller så ska Stefan Löfven ge ett exakt besked om hur han tänker förhålla sig till MP, V och Fi om de kommer in.

  • K Markatta
    KillBill skrev 2016-09-24 22:58:55 följande:
    Det som Alliansen håller på med där moderater och centerpartister och liberaler och kristdemokrater ska samsas om vissa frågor men driva andra frågor i diametrala riktningar kommer inte att uppfattas som trovärdig.
    De som avgör vad i allianspartiernas agerande som är trovärdigt är nog främst potentiella alliansväljare och inte inbitna S-väljare.
  • K Markatta
    KillBill skrev 2016-09-24 23:20:56 följande:
    I veckan krävde Annie Lööf besked av AKB om moderaterna kan tänka sig att bilda en som är beroende av stöd från SD. Jag har också hört att det jäser i liberalerna efter Björklunds uttalande om SD. Det finns tvivel kring alliansbygget både bland borgerliga politiker och väljare.
    Rosornas krig rasar för fullt mellan den klassiska socialdemokratiska falangen och den identitetspolitiska falangen. Det är inte omöjligt att S splittras innan valet.
  • K Markatta
    KillBill skrev 2016-09-25 00:18:27 följande:
    Jasså? De flesta partierna (troligtvis alla) gick under 1900-talet och en bit in på 2000-talet till val själva på sin egen politik (att partierna efter valen bildade block och formade en gemensam politik är en annan sak). Vore det dessutom inte ännu märkligare om socialdemokraterna inte skulle ifrågasätta motståndarens regeringsalternativ? Det hör ju till det politiska spelet.

    Det finns opinionsundersökningar som visar att väljarna är trött på blockpolitiken så jag tror att socialdemokraterna hör helt rätt.
    Allianspartierna vill gå till val på sin egen politik men det duger ju inte enligt Löfven.
  • K Markatta
    KillBill skrev 2016-09-25 00:54:57 följande:
    Det är ju i huvudsak socialdemokraterna som har fått igenom sin politik så Jag tror att socialdemokraterna är rätt nöjda med samarbetet med MP.
    Ja, och miljöpartisterna är desto mer missnöjda. De vill nog inte agera slagpåse en gång till i en ny Löfven-regering. Stefans regeringsunderlag minskar och minskar. Det blir väl bara kamrat 4% kvar vid nästa val.
  • K Markatta
    FDFMGA skrev 2016-09-25 13:58:07 följande:
    Nja, desperationen ligger ofta i betraktarens öga men hursomhelst verkar det rimligt att allianspartierna förklarar under vilka villkor de kan tänka sig att samarbeta med SD.
    Var det rimligt att Stefan Löfven inför valet 2014 inte redogjorde för under vilka villkor han kunde tänka sig att samarbeta med V?
    FDFMGA skrev 2016-09-25 13:58:07 följande:
    Det vore något förresten - att ta med Putinkramare i det försvarspolitiska samarbetet mot bakgrund av det säkerhetspolitiska läget.Skrattande
    Putinkramare, som i alla fall SD:s europaparlamentariker eventuellt i någon liten omfattning kan misstänkas vara, eller Lenin- och Stalinkramare som V var långt in på 80-talet, är det nog säkrast att lämna utanför det försvarspolitiska samarbetet. Det har ju både S och allianspartierna klarat av tidigare och det går säkert bra nu också. Det här är ett område där sossar och borgare kunnat samarbeta tidigare så varför skulle det inte gå nu?
  • K Markatta

    www.jnytt.se/article/kommunalrad-inblandad-i-sexharva/

    Kommunalråd inblandad i sexhärva

    I början av september grep polisen 13 män misstänkta för att ha köpt sexuella tjänster, något som Jnytt tidigare har skrivit om.

    En av de som greps var kommunalrådet David Svensson (S) i Habo, det uppger SR Jönköping. Svensson konfronterades av två poliser i samband med att han kom ut från en lägenhet i Jönköping.

    Svensson har nu fått ett strafföreläggande och ska betala dagsböter på drygt 19 000 kronor.

Svar på tråden Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?