Inlägg från: FDFMGA |Visa alla inlägg
  • FDFMGA

    Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?

    Världsmedborgare skrev 2016-12-09 17:14:22 följande:
    Men varför skulle en opposition idag vilja riskera nåt, nu när Sverige går så otroligt bra?
    Så urbota dum är ingen opposition, att dom skulle vilja fälla en regering i ett land som går så bra som Sverige.
    Ja, det går bra för Sverige nu, men på sikt kommer vi att behöva ett samarbete över blockgränserna.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Kung Markatta skrev 2016-12-09 18:07:55 följande:
    Det här är väl en smula motsägelsefullt? Om det nu går så bra som du påstår kan man ju, efter att ha fällt regeringen, ta åt sig äran för hur bra det går när valet närmar sig.

    Det finns större anledning, partitaktiskt sett, att avstå från att ta makten när det är krisläge. Då slipper man få skulden för krisen i valrörelsen.
    Så du menar att alliansen antingen tror att nuvarande regering sköter politiken så pass bra att de kan vänta två år på att ta över, alternativt att de anser att en kommande valseger är viktigare än att utsätta sig för risken att väljarna inte ska notera hur effektiv deras politik ärSkrattande

    Att det ser ut som det gör just nu med en svag regering beror helt på SD och till nästa val finns det ingen decemberöverenskommelse.

    Min gissning är att S kommer att få offra MP och antingen bilda regering helt på egen hand eller troligare att S, C och L bildar regering. Det senare skulle innebära en regering med stöd av drygt 40 procent av väljarna, kanske mer, och med goda förutsättningar att söka samarbete antingen åt vänster eller också åt höger.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Konservativ skrev 2016-12-09 18:37:21 följande:
    Vet du om det finns sådana undersökningar eller är det dina önskedrömmar? Ett antal undersökningar har visat sig vara helt otillförlitliga. Kan man ta dem på allvar längre undrar jag.  

    Om SD är ett rasistiskt parti vet jag inte. Jag vet bara att vissa personer slänger omkring sådana epitet på andra så att de knappast betyder mer än "du är dum". Hade någon folkpartist föreslagit de åtgärder den gråtande regeringen genomförde så hade han blivit hudflängd. Därför tror jag att svenskarna inte tycker att det är någon större skillnad mellan de regerande rasisterna och SD. Eller rättare sagt: ganska många av svenskarna. 

    Från min synpunkt är alla partierna i riksdagen vänsterpartier. Inget av dem vill sänka skattetrycket med 25%-enheter, privatisera sjukvården och skolan, upprusta försvaret. Det betyder inte att du och jag har olika verklighetsförankring. Det betyder att vi har olika ideologier.
    Nej, jag vet inte om någon sådan undersökning. Däremot utgår jag från att de politiska partierna gör många undersökningar som inte nödvändigtvis blir offentliga. Samarbete eller inte samarbete med SD är en central fråga i politiken för närvarande - att inte skulle ställa den självklara frågan.

    Att du anser att SD inte är rasistiska och att tjatet om deras rasism inneburit att du kan kalla nuvarande regering för rasister innebär inte att din uppfattning delas av alla beogerliga väljare.

    Det är ungefär som när du kommer fram till att alla riksdagspartier är vänsterpartier, din referenspunkt är em smula ur fas med den allamänna uppfattningen om vänster respektive höger.

    Finns det överhuvudtaget något land där skolan och alla sjukvård är privatiserad, eller något parti i något parlament som har det som förslag, om inte är alla partier i världen vänsterpartierSkrattande
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Kung Markatta skrev 2016-12-09 18:56:14 följande:
    Det är också intressant att titta lite närmare på dina förslag till regering.

    Vilka andra partier ska godkänna en S-regering där C och L ingår och som har 40% stöd i riksdagen tänker du dig?

    SD säger av naturliga skäl nej. Vad säger då M? Tja, om det ska bildas en blocköverskridande regering vill de nog dels själva ingå i den och dels att den ska vara en majoritetsregering och de säger därför också nej.

    V vill inte ha den förskjutning av politiken som det innebär att ha med borgerliga partier i regeringen och de säger nej. Kvar finns då MP, om de inte åkt ur riksdagen vill säga. Men din föreslagna förändring innebär ju att MP, som offrat i princip allt för att få vara med på ett hörn i regeringen, nu byts ut mot två partier som MP uppfattar som sina motståndare. Varför skulle de stödja det? Och om de nu gör det är det ändå tveksamt om det räcker.

    Utsikterna för att över huvud taget kunna bilda din föreslagna regering får därför ses som små.
    Jaha, en grundlagsförändring som gått mig helt förbi. Jag visste inte att regeringsbildningen kräver aktivt stöd utan trodde att det var som tidigare att det möjligheten att lägga ner rösterna finns, du menar alltså att det krävs kvalificerad majoritet vid regeringsbildning.

    Vad gäller MP så klarar de säkert fyraprocentsspärren men jag tror att MP gör sig bäst i opposition, åtminstone ett tag framöver så att de kan fundera över frågorna "Vadan och varthän?".

    Vad är realistiskt i så fall efter 2018. C oc L kommer aldrig att sätta sig i en regering som tvingas samarbeta med SD, KD lär inte kunna räkna med stödröster från kamrat M den här gången och försvinner från riksdagen. M kan inte samarbeta med SD utan att tappa väljare och inte bilda regering med S utan att tappa andra väljare.

    Det är synd om M - hur de än vänder sig har de ändan bak. Och det märks mycket väl på Kinberg Batra att hon är medveten om detta.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Kung Markatta skrev 2016-12-09 19:42:24 följande:
    Aktivt stöd krävs inte så vitt jag vet.

    Dock säger ju allianspartierna att de tänker avsätta Löfven efter valet om han inte avgår självmant. Han kan så klart bli aktuell igen för att bilda regering om intresse finns i riksdagen. Men vilka är intresserade?

    Med ditt förslag till regering kommer M, SD, KD och V rösta nej. Finns det någon anledning till att något av de partierna inte ska säga nej?

    Sedan måste du såklart ta hänsyn till att varken C eller L vill bilda din föreslagna regering.


    AKB kan få stöd av SD i statsministeromröstningen och därmed kan hon bilda en ganska svag minoritetsregering. Den regeringen kan ju sedan samarbeta med S i vissa frågor. Ser inte varför M skulle tappa väljare om detta sker.
    Har du glömt hur det gick vid senaste regeringsbildningen och tror du verkligen att SD skulle nöja sig med att agera passivt stöd till en regering som inte kan tänka sig att samarbeta med dem.

    Det gör inte jag.

    Jag tror heller inte att V skulle rösta nig till en regering bestående av S, C och L, de skulle vara jävligt förbannade över att tvingas ge sitt passiva stöd till en mittenregering, men alternativet för skulle kunna innebära att de öppnar dörren för ett rasistiskt parti.  Dessutom anser jag att det mycket osannolikt att KD skulle komma in i riksdagen och oavsett skulle det finns fler röster för en mittenregering än mot den. 

    En annan fördel med en mittenregering är att det finns oppositionspartier både till höger och till vänster om den och så småningom lär väl M fånga upp de SD-välare som röstade på dem för en mer restriktiv invandringspolitik och då kanske allt återgår till det "normala".

    Dessutom har vi nästan två år med Trump som president i USA vilket kan bli en slags global värdemätare på hur levnadsbetingelserna förändras för det vanliga folk högerpopulister påstår sig företräda. Jag undrar om vi inte redan sett en första högerpopulistisk backlash eller Trumpeffekt i presidentvalet i Österrike.

    Oväntat men glädjande!
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Kung Markatta skrev 2016-12-09 20:49:05 följande:
    * Efter valet 2010 stödde SD Reinfeldt (M) som fortsatt statsminister.

    * I statsministeromröstningen 2014 röstade SD nej till Löfven (S).

    * Vid budgetomröstningen 2014 röstade SD på Alliansens budget.

    * I januari 2015 begärde SD misstroendeförklaring mot Löfven (S).

    * I budgetomröstningen i år röstade SD på M:s budget.

    Allt detta gjorde SD utan att M inlett något samarbete med dem. Vad är det som säger att SD inte skulle göra på samma sätt efter nästa val? Att de godkänner AKB som statsminister betyder dock inte att de godkänner varje förslag som hennes regering kommer med.


    Ja, det är väl SD som säger det.
    Kung Markatta skrev 2016-12-09 20:49:05 följande:
    *

    Så skulle det i och för sig kunna bli. Desto större skäl då för SD att säga ja till AKB för att förhindra att detta sker.
    Och här förstår jag faktiskt dem för en gångs skull. Att ge stöd till en alliansregering utan att kräva att alliansen erkänner att SD är deras stödparti vore naturligtvis ett svek mot deras väljare någor som säkert skulle uppskattas av såväl M som ideologiska fullblodsrasister tlll höger om SD.

    Jag tror iofs att SD skulle nöja sig med några smulor, men det skulle vara symboliska smulor med ett värde som C och L aldrig skulle kunna gå med på, vilket dessa partier också tydligt har deklarerat.

    Kvar blir då en potentiell minoritetsregering där det inte ens är säkert att M är större en SD eller M som ensamma regerar med stöd av SD och de forna allianskollegerna.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Rataxes skrev 2016-12-09 21:54:52 följande:
    Märkligt hur den av debilvänstern tidigare förtalade Malligaste Morgontidningens skribenter helt plötsligt ses som något allvetande orakel så fort de börjar sparka på de mer sansade tidningarnas ledarsidor.
    Va, har debilvänstern förtalat DN:s skribenterFörvånad

    Har du läst det i nattmössestatbladet. Kan det vara den där journalisetn som kallas Blandfärsen som skrev det. I så fall tror jag att du kan ta det med en skopa salt, hen koketterar baraSkrattande
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Anonym (Guttaperka) skrev 2016-12-09 23:56:44 följande:
    Du kan väl inte mena att V skulle rösta på ett libertarianskt parti som helt vill avskaffa välfärdsstaten?
    Syftar du på C, i så fall överdriver du väl ändå.

    I valet mellan en regering bestående av C, S och L - och en som är beroende av eller där SD ingår så tror jag att V skulle tvingas ge passivt stöd till den förstnämnda.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Världsmedborgare skrev 2016-12-11 17:36:40 följande:
    Alla partier utom SD sysslar med jämställdhetsfrågor, ja t.o.m SD försöker väl få oss att tro dom gör det, men det blir mest dålig smak i munnen när dom yttrar sig i dom frågorna.

    Och vad gäller plogningen, så tycker jag det inte hör hemma som en fråga på riksdagsnivå, det dräller tillräckligt av ickefrågor som bara tar tid från viktigare saker i riksdagen.
    Möjligen beror det på att Sverige går så bra just nu, att det är svårt att hitta större frågor som rör hela Sverige, så det är tämligen slätstruket f.n i riksdagen.

    Så nån kanske borde ta upp frågan om nuvarande riksdagsspärr på 4%, jag skulle gärna se en höjning, det skulle iaf bli lite fart i riksdagen då. smile2.gif
    Varför jag gärna vill se en höjning, är för att då skulle alla partier tvingas jobba mer för väljarna, och inte bara kunna glida med, med t.ex hjälp av taktikröstning, det skulle kosta för mycket att taktikrösta.
    I den mån snöröjningen var jämställd under det senaste snöovädret så var det i så fall för att det röjdes lika lite, det vill säga inget alls, såväl på trottoarer som cykelvägar som smågator som större vägar.

    Det var som att vara tillbaka i Norrland igen och vara den första som kör på en Europaväg med decimeterdjup orörd snö, rätt häftigt egentligen eftersom det inte brukade vara någon trafik då och där - och det blev som ett äventyr där det bara fanns bilen, vägen och snön.

    Jämställd snöröjning modell Stockholm går efter devisen "Alla har behov av snöröjning men snön smälter och  röjer sig själv bara man väntar tilltäckligt länge Skrattande
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Anonym (Guttaperka) skrev 2016-12-10 21:15:43 följande:
    Jag överdrev, ehuru av misstag! Det skulle stå helst (inte helt). Men i sak håller jag fast vid att jag inte tror att V aktivt skulle stödja C i en regering. Räcker passivt stöd (dvs att v röstar på sig självt men lägger ner sina röster i andra omgångar)?
    Jag tror inte nuvarande regering fick stöd av annat än MP och S, att övriga partier gav sitt passiva stöd genom att lägga ner rösterna, med undantag för SD som röstade mot.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
Svar på tråden Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?