• Anonym (moster)

    Ta betalt för att ta hand om min systers barn under sommaren?

    Min syster ska arbeta hela sommaren, 2 månader. Hon frågade om vi kan ta hand om hennes barn då, det kommer innebära varannan helg och 1-2 kvällar i veckan. Om inte vi kan det så kommer inte hon få jobba något då arbetsgivaren kräver att hon tar alla tider, jobbar hon bra i sommar får hon gärna vikariera hos dom efter sommaren (äldreboende). Just nu studerar hon till undersköterska men trots det och nu med hennes löner också så har hon en bättre ekonomi än vi. 


    Jag undrar nu vad jag gett mig in på, jag försöker alltid ställa upp för alla andra. Jag har själv 3 barn varav yngsta bara är 7 månader, min sambo har 2 jobb, jag ska börja jobba kvällar på en nattklubb för att dryga ut mammapenningen som inte räcker till. Jag lider av stress och sömnbrist så det räcker och blir över. Men trots det här är jag mån om min syster som har en chans att komma in på arbetsmarknaden. 


    Tanken slog mig och min sambo idag att prata med min syster om hon kan tänka sig betala lite för att ha honom här.. men hon kan vara svår att ha och göra med och det finns risk för att vi blir osams tror jag., vill inte gå in på några detaljer nu men hon är speciell. Men jag älskar henne och vill hennes bästa! 


    Va tycker ni? Är det okej att be om lite pengar för att han är här så mycket under sommaren eller är det "förbjudet" att ta betalt inom en familj? Tyvärr finns det inte nattdagis här så det är därför jag känner att jag måste ställa upp.

  • Svar på tråden Ta betalt för att ta hand om min systers barn under sommaren?
  • Anonym (me)

    matpeng, fickpeng om ni typ åker och köper glass eller nåt skulle jag erbjuda min barnvakt. inträde om vi kommit överrens om nån aktivitet innan så hon kan föra budget över månadens utgifter.

  • Anonym (moster)
    Anonym (Elsa) skrev 2015-05-22 13:33:17 följande:
    Nu blev jag nyfiken, har hon alltså 16000 i inkomst + lönen? Var kommer de där 16000 kr ifrån??

    Jag hade inte kunnat ta betalt för att passa mitt syskons barn, däremot tycker jag hon kan ge en summa för att täcka maten. Men mat för 1000 kr lär ju inte en tvååring sätta i sig om det inte krävs nån specialkost.

    Nyfiken du är. I hennes fall är det csn, bostadsbidrag, barnbidrag, undethåll.


     


     


    Anonym (gentjänster) skrev 2015-05-22 13:24:17 följande:

    Jag tycker det är bättre som någon föreslår, att be henne om gentjänster. Du får väl inte mindre stress och sömnbrist om hon betalar dig?

    Be henne passa era barn några gånger när hon är ledig så du får sova ut OCH kan hjälpa henne in på arbetsmarknaden.


    Nä behöver vi barnvakt har vi alltid farmor och farfar. Henne ber vi aldrig, hon har fullt upp med sin grabb som som sagt är fruktansvärt trotsig. 


     


     


    lillisa skrev 2015-05-22 13:22:45 följande:

    Jag skulle ALDRIG ta betalt av min egen syster. Särskilt inte om hon själv hade dålig ekonomi. Antar att hon inte tjänar särskilt bra, låt oss säga att du tar 500 kr för en helg, då måste hon jobba 9 timmar (minst) för att betala dig. En hel dag! Spelar ingen roll om ni har dålig ekonomi, vad kan den lilla pojken kosta i mat? Tycker man ställer upp för sina syskon, vem vet, nästa gång kanske det är du som behöver hjälp? Det handlar om att ge och ta. Kan förstå att det kan bli jobbigt för dig att ha ett till barn att ta hand om, men det har ju inget med pengar att göra. Antingen orkar du, eller så orkar du inte. Orkar du inte spelat det väl ingen roll hur mycket hon skulle betala; du orkar ju inte!


    Nä hon har inte dålig ekonomi, VI har det. Hon shoppar ju hur mycket som helst, tycker att hon kan undgå lite shopping då och hjälpa oss istället när vi har honom så mkt under sommaren. Hon får dessutom en lön nu på 14 efter skatt, den lönen har jag aldrig fått i hela mitt liv. Jag har mest studerat och småjobbat lite.. har ju inte ens råd med körkort. 

  • Anonym (känn efter)
    Anonym (moster) skrev 2015-05-22 13:44:23 följande:
    Nej jag orkar verkligen inte, barnet är dessutom fruktansvärt trotsigt och bråkigt nu och river allt i huset. Men jag göra det för hennes skull, för att hon ska få arbeta lite.
    Hoppas du gör  en realistisk bedömning över vad du orkar och inte. Inget är vunnet om du blir sjuk på kuppen. Det finns nåt som hete dumsnäll!
  • Anonym (moster)
    nymedlem skrev 2015-05-22 13:40:51 följande:

    Självklart kan/bör du inte ta betalt av din syster! Skulle jag aldrig ens komma på tanken att göra!

    Var får hon 16 tusen ifrån?


    Men varför är det sån tab uatt "ta betalt" av en familjemedlem. Nu finns det inte nattdagis så om jag säger nej (pga att jag redan är helt slut) så måste hon hyra en en barnvakt, och vad kostar inte det? 


    Jag skulle verkligen dra mig för att be om barnvakt så pass mycket under hela sommaren om jag visste att hon var helt slut och hade dålig ekonomi.. OM jag var tvungen att fråga skulle jag erbjuda pengar. Skulle inte ta för givet att någon annan tar hand om mitt barn helt gratis. Men jag tänker väl annorlunda?!

  • Birgitta02

    Jag fattar inte: "Hon bor i hyresrätt och har knappt några utgifter" skriver du TS. Jag antar att hon betalar hyra, el, tv-licens, internet, mat till sig själv och sitt barn, försäkringar, a-kassa, ev krediter eller lån, och allt annat som vi alla har att betala. Vilket innebär att hon inte har några pengar kvar när månaden är slut.

    jag tycker du kan be att få några hundralappar för omkostnader, men att ta betalt. Nej, absolut inte.

  • mamaleona

    All välmening i all ära MEN man kan inte heller ta sig vatten över huvudet o köra slut på sig själv, så är det bara. Jag tvivlar att jag skulle vilja/orka ta ett extra barn varannan helg hela sommaren, man har ju ett eget liv också o har rätt till att hitta på något om man känner för det. Den där dealen binder ju en rätt så mycket. Kanske en helg i månaden o en kväll i veckan och det är väl klart man kan ta betalt av familjemedlem liksom av vem som helst....

  • mamaleona

    All välmening i all ära MEN man kan inte heller ta sig vatten över huvudet o köra slut på sig själv, så är det bara. Jag tvivlar att jag skulle vilja/orka ta ett extra barn varannan helg hela sommaren, man har ju ett eget liv också o har rätt till att hitta på något om man känner för det. Den där dealen binder ju en rätt så mycket. Kanske en helg i månaden o en kväll i veckan och det är väl klart man kan ta betalt av familjemedlem liksom av vem som helst....

  • aleakim

    Jag tycker att en tusenlapp är fullt rimligt, hon går ju då ändå 13000 plus tack vare er. Annan barnpassning hade kostat betydligt mer.

    Men var öppen med att ni har det tight ekonomiskt ifall hon inte redan vet, annars verkar ni nog bara giriga.

    Men din hälsa går ju först, orkar du inte så gör du inte.


    W och liten i magen :)
  • Natulcien

    Nej, jag tycker inte att man tar betalt av sin syster.
    Däremot tycker jag att man ska vara ärlig och öppen mot varandra. Om du nu har tre små barn, varav en är bebis, en man som jobbar extremt mycket, och dessutom är slutkörd och har sömnbrist, så förstår jag inte varför du ens säger 'ja'? Vem vinner på att du tar på dig mer än du mäktar med? Sannolikt blir det väl barnen som drabbas om du är så slutkörd? Bättre att säga att "Nej, vi orkar tyvärr inte med detta då vårt liv just nu är enormt krävande."
    Kan du inte vara så rak mot din egen syster så undrar jag vad det är för relation ni har egentligen?

  • Gryntroll

    Ja det är tabu att ta betalt av familjen, det var lika i en annan tråd där ett syskon tror jag det var bodde hemma hos ett annat syskon under ett par måndader.

    Jag hade definitivt erbjudit mig ersättning om jag hade bott hos någon eller bett om hjälp under "regelbunden basis" och inte tyckt att det var konstigt att betala för mig. 

    För min del handlar det inte så mycket om vilken verklig kostnad som den "hjälpande" har vilken man så klart ersätter om det handlar om inträden osv. Mer det att hur man än vrider och vänder på det blir det en insats (ommöblering, ökad stress, frånvaro av de vanliga rutinerna osv) och vad jag har för alternativkostnad.

    I ditt fall TS tycker jag faktiskt att du ska säga till din syster att du nog förhastade dig lite men nu när du tänkt igenom det inser att det blir för stressigt och för mycket just nu. Kanske att ni kan hjälpa någon av tillfällena, men inte alla.

Svar på tråden Ta betalt för att ta hand om min systers barn under sommaren?