• Anonym (moster)

    Ta betalt för att ta hand om min systers barn under sommaren?

    Min syster ska arbeta hela sommaren, 2 månader. Hon frågade om vi kan ta hand om hennes barn då, det kommer innebära varannan helg och 1-2 kvällar i veckan. Om inte vi kan det så kommer inte hon få jobba något då arbetsgivaren kräver att hon tar alla tider, jobbar hon bra i sommar får hon gärna vikariera hos dom efter sommaren (äldreboende). Just nu studerar hon till undersköterska men trots det och nu med hennes löner också så har hon en bättre ekonomi än vi. 


    Jag undrar nu vad jag gett mig in på, jag försöker alltid ställa upp för alla andra. Jag har själv 3 barn varav yngsta bara är 7 månader, min sambo har 2 jobb, jag ska börja jobba kvällar på en nattklubb för att dryga ut mammapenningen som inte räcker till. Jag lider av stress och sömnbrist så det räcker och blir över. Men trots det här är jag mån om min syster som har en chans att komma in på arbetsmarknaden. 


    Tanken slog mig och min sambo idag att prata med min syster om hon kan tänka sig betala lite för att ha honom här.. men hon kan vara svår att ha och göra med och det finns risk för att vi blir osams tror jag., vill inte gå in på några detaljer nu men hon är speciell. Men jag älskar henne och vill hennes bästa! 


    Va tycker ni? Är det okej att be om lite pengar för att han är här så mycket under sommaren eller är det "förbjudet" att ta betalt inom en familj? Tyvärr finns det inte nattdagis här så det är därför jag känner att jag måste ställa upp.

  • Svar på tråden Ta betalt för att ta hand om min systers barn under sommaren?
  • Anonym (K)
    Anonym (moster) skrev 2015-05-22 13:54:34 följande:

    Men varför är det sån tab uatt "ta betalt" av en familjemedlem. Nu finns det inte nattdagis så om jag säger nej (pga att jag redan är helt slut) så måste hon hyra en en barnvakt, och vad kostar inte det? 


    Jag skulle verkligen dra mig för att be om barnvakt så pass mycket under hela sommaren om jag visste att hon var helt slut och hade dålig ekonomi.. OM jag var tvungen att fråga skulle jag erbjuda pengar. Skulle inte ta för givet att någon annan tar hand om mitt barn helt gratis. Men jag tänker väl annorlunda?!


    Jag tycker absolut att du kan ta lite betalt för att sitta barnvakt i sommar då det ju annars medför lite extra omkostnader för dig.


  • Anonym (me)
    Anonym (moster) skrev 2015-05-22 13:51:17 följande:

    Nyfiken du är. I hennes fall är det csn, bostadsbidrag, barnbidrag, undethåll.


     


    csn får hon väl inte på sommaren? bostadsbidraget hoppas jag att hon reglerat så hon inte får betala tillbaka sen. Barnbidrag och underhåll stämmer väl att hon får... så jag tror inte hon har så mycket inkomster som du tror i sommar.
  • Anonym (Z)
    Anonym (me) skrev 2015-05-22 14:18:59 följande:
    csn får hon väl inte på sommaren? bostadsbidraget hoppas jag att hon reglerat så hon inte får betala tillbaka sen. Barnbidrag och underhåll stämmer väl att hon får... så jag tror inte hon har så mycket inkomster som du tror i sommar.
    Barnbidrag har ts också och underhåll på sätt och vis då hon faktiskt bor med pappan så dör har systern det inte bättre heller, snarare ts som faktiskt bor med pappan till sina barn. Hyresrätt är inte precis billigt heller, många bor billigare i hus.
  • Anonym (!!!)

    Köart ni ska ha ersättning för att ni tar hand om hennes barn. Han kostar i mat bla och sen är det jobbigare med en extra unge hemma.

  • Anonym (Anna)
    Anonym (moster) skrev 2015-05-22 13:51:17 följande:

    Nyfiken du är. I hennes fall är det csn, bostadsbidrag, barnbidrag, undethåll.

     

     

    Nä behöver vi barnvakt har vi alltid farmor och farfar. Henne ber vi aldrig, hon har fullt upp med sin grabb som som sagt är fruktansvärt trotsig. 

     

     

    Nä hon har inte dålig ekonomi, VI har det. Hon shoppar ju hur mycket som helst, tycker att hon kan undgå lite shopping då och hjälpa oss istället när vi har honom så mkt under sommaren. Hon får dessutom en lön nu på 14 efter skatt, den lönen har jag aldrig fått i hela mitt liv. Jag har mest studerat och småjobbat lite.. har ju inte ens råd med körkort. 


    Okej. Tror du behöver läsa på lite kring bidrag, CSN och lön. För det du säger stämmer inte. Orkar inte gå in på vilka punkter, för har inte de faktiska uppgifterna, men man får inte CSN och full lön, det finns en gräns på hur mycket man får tjäna för att få beviljad csn. Likaså gäller bostadsbidrag.

    Sedan, hon verkar tjäna ihop sina pengar, visserligen är det inte så mycket, men väljer hon att shoppa är det upp till henne. Jag håller med att om ni nu är så fattiga att ni inte kan ombesörja en 2 åring mat, så kan hon stå för det. Blir lite upprörd över att du sätter på dig offerkoftan, det är inte din systers fel att du skaffar tre barn utan att kunna försörja dem. 14000 i månaden är inte mycket, kan man inte tjäna ihop den summan i månaden, bör man inte skaffa barn. Men det är ot.

    Du säger att du älskar din syster, men gör du verkligen det?
  • Whitehorse1979

    Min syrras barn var här 1 vecka förra sommaren.

    Då bad jag om pengar för mat och så...Inga fantasisummor men hon har 3 stycken så det blir ju en del extra.

  • Anonym (K)
    Whitehorse1979 skrev 2015-05-22 15:51:40 följande:

    Min syrras barn var här 1 vecka förra sommaren.

    Då bad jag om pengar för mat och så...Inga fantasisummor men hon har 3 stycken så det blir ju en del extra.


  • Madmoiselle
    lillisa skrev 2015-05-22 13:22:45 följande:

    Jag skulle ALDRIG ta betalt av min egen syster. Särskilt inte om hon själv hade dålig ekonomi. Antar att hon inte tjänar särskilt bra, låt oss säga att du tar 500 kr för en helg, då måste hon jobba 9 timmar (minst) för att betala dig. En hel dag! Spelar ingen roll om ni har dålig ekonomi, vad kan den lilla pojken kosta i mat? Tycker man ställer upp för sina syskon, vem vet, nästa gång kanske det är du som behöver hjälp? Det handlar om att ge och ta. Kan förstå att det kan bli jobbigt för dig att ha ett till barn att ta hand om, men det har ju inget med pengar att göra. Antingen orkar du, eller så orkar du inte. Orkar du inte spelat det väl ingen roll hur mycket hon skulle betala; du orkar ju inte!


    Vem tjänar så dåligt som 55 kronor i timmen efter skatt? Så dåligt tjänar man inte ens på McDonald's.
  • lillisa
    Madmoiselle skrev 2015-05-22 16:29:44 följande:

    Vem tjänar så dåligt som 55 kronor i timmen efter skatt? Så dåligt tjänar man inte ens på McDonald's.


    Haha, nej det har du rätt i. Räknade utifrån arbetsgivarens utgift. Yrkesskadad;)
Svar på tråden Ta betalt för att ta hand om min systers barn under sommaren?