• Anonym (moster)

    Ta betalt för att ta hand om min systers barn under sommaren?

    Min syster ska arbeta hela sommaren, 2 månader. Hon frågade om vi kan ta hand om hennes barn då, det kommer innebära varannan helg och 1-2 kvällar i veckan. Om inte vi kan det så kommer inte hon få jobba något då arbetsgivaren kräver att hon tar alla tider, jobbar hon bra i sommar får hon gärna vikariera hos dom efter sommaren (äldreboende). Just nu studerar hon till undersköterska men trots det och nu med hennes löner också så har hon en bättre ekonomi än vi. 


    Jag undrar nu vad jag gett mig in på, jag försöker alltid ställa upp för alla andra. Jag har själv 3 barn varav yngsta bara är 7 månader, min sambo har 2 jobb, jag ska börja jobba kvällar på en nattklubb för att dryga ut mammapenningen som inte räcker till. Jag lider av stress och sömnbrist så det räcker och blir över. Men trots det här är jag mån om min syster som har en chans att komma in på arbetsmarknaden. 


    Tanken slog mig och min sambo idag att prata med min syster om hon kan tänka sig betala lite för att ha honom här.. men hon kan vara svår att ha och göra med och det finns risk för att vi blir osams tror jag., vill inte gå in på några detaljer nu men hon är speciell. Men jag älskar henne och vill hennes bästa! 


    Va tycker ni? Är det okej att be om lite pengar för att han är här så mycket under sommaren eller är det "förbjudet" att ta betalt inom en familj? Tyvärr finns det inte nattdagis här så det är därför jag känner att jag måste ställa upp.

  • Svar på tråden Ta betalt för att ta hand om min systers barn under sommaren?
  • En blå giraff

    Nej jag skulle inte be om betalning om det gäller min egen syster. Däremot måste du ju känna efter var din gräns går. Orkar du inte så orkar du inte. Och säg det i så fall. Kanske kan du ta barnet vissa dagar och så kan din syster också försöka hitta annan barnvakt? Det finns ju RUT-företag eller om hon kan annonsera/fråga runt efter någon tonåring som kan vilja ställa upp?

  • Malinka3

    Jag förstår inte riktigt vart pengar kommer in? Det handlar väl om att du redan är trött och att det blir jobbigt för dig att ta hennes barn oxå. Kommer det bli mindre jobbigt för att du får betalt eller? Du få väl sätta ner foten och säga att du inte orkar så ofta, detta har med ditt välmående att göra INTE om pengar.

  • aster

    Jag tycker pengar verkar vara en dålig lösning  på att du inte orkar. Risken är stor att du blir bitter och ni får mer problem än som redan anas i TS.

    Rimlig ersättning är enligt mig:

    1 Ersättning för mat och andra kostnader för hennes barn. (det handlar om ca 20 tillfällen vad jag förstår, blir ju ändå kanske 30 kr/ gång?)

    2 Att hon barnvakter era barn ett  antal tillfällen. Behöver ju inte vara precis lika många, men kan ändå vara avlastning för er och ge henne förståelse för vad hon begär av dig.

  • Nelliepop

    Jag tog hand om min systers barn i ca 6 månader pga av omständigheter. Jag hade 2 barn under 1 år.

    Tog inte en krona i betalt.

  • Ceek

    Tycker mest det är fascinerande att du kan lida av stress när du är arbetslös och "mest har studerat och småjobbat lite" i ditt liv ???? Om ni har det så knapert kan du väl be om pengar för mat osv. men jag hade inte gjort det, hur mycket extra mat måste man göra till en sån liten..?

  • Madraykin

    Grejen verkar ju att ni har lite mkt för er för att orka även detta. Kanske en lösning vore att skippa nattklubbsjobbet, och be henne om motsvarande summa? Säg att du hade planerat att jobba en natt/vecka - vilket blir vad, ca 3000:- efter skatt? Så för att ni ska orka ta hand om hennes barn, behöver du alltså skippa extrajobbet - men då behöver du ju få in de pengarna på annat sätt.

  • Anonym (jepp)

    Jag åkte till min syster utomlands och var barnvakt i 1,5 månad. Fick resan betald och 100$ i veckan. Så ja det går.

    Då var jag 17 år och idag hade jag aldrig tagit emot pengar för det. Passar min andra systers son då och då och tänker inte ens på att ta betalt. Väntar bara på att min 5 månaders ska bli större så jag kan ta ut "mina" barnvaktsdagar hehe..

  • Tinafina64

    Hej jag tolkar ditt inlägg som att du väldigt gärna vill hjälpa din syster. men att det å andra sidan tyder på ett lite ojämnt förhållande mellan er. 
    Du verkar ha fullt upp i vanliga fall, men ett barn till när man ändå lagar mat till sina egna kostar inte så himla mycket, så jag gissar att det inte är det som är grejen egentligen?
    Din syster är antagligen mån om dig också, men borde vara medveten om din stressade och ekonomiska situation och inte lägga ytterligare börda på dig och din familj. Som du beskriver det blir det nästan någon form av känslomässig utpressning till dig att säga ja och det är inte ok - eller också är det så att det verkligen inte finns en annan lösning för henne? Kanske ska hon försöka våga att prata med arbetsgivaren för att finna en lösning, att gå omkring och hoppas på att få jobb även i framtiden genom att gå omkring och låta bli och våga stå på sig brukar inte vara en bra eller hållbar strategi.. Arbetsgivaren kommer då i framtiden vara van vid att de kan styra o ställa som de vill med henne och du kommer att få vara barnvakt inte bara under de 2 månaderna utan kanske även senare då hon ska jobba extra.. Sååå - prata med henne - inte bara om pengarna utan om alltihopa!
    Viktigt att ta hänsyn till är ju hennes barn - och dina naturligtvis. Orkar ni inte med och det kommer bli stökigt... ja då är det nog bättre att hon fortsätter att söka jobb!
    Är det så att det endast är ekonomin då tycker jag att du ska prata med henne och påminna om att ni har det knackigt och be om bidrag motsvarande ökade kostnader för er.
    Hoppas det löser sig - men känn efter ordentligt vad som är viktigast för barnen, en sönderstressad förälder är det definitivt inte!
    Kram Tina

  • Anonym (h)

    jag har en anhörig som låtit en släkting bott hos denne under förra sommaren för att sommarjobba i den orten. det var att bo där 5 dagar/vecka i 8 veckor. för detta fick min anhörig 1500 kr i månaden.

    detta gällde dock en tonåring som hon "barnvaktade"

Svar på tråden Ta betalt för att ta hand om min systers barn under sommaren?