Inlägg från: Anonym (mamma mu) |Visa alla inlägg
  • Anonym (mamma mu)

    Måste de ta barnet efter kejsarsnitt??

    Anonym (Vi) skrev 2015-06-24 13:20:09 följande:

    Jag var med om ett urakut snitt. Barnet fick bara pappa de första 4 h innan jag fick träffa honom. Jag lade upp barnet på bröstet och genast kom amningen igång utan problem. Då hade sonen spenderat sin fösta timme med provtagningar och in kopplad i maskiner och övriga 3 timmar på pappas bröst där han blev koppmatad och fick suga på napp.

    Amningen har inte strulat en endaste gång för oss :)


    Det finns inga garantier för att det går bra. Oftast går det ju bra med både amningen och anknytningen men statistiskt sett är det en riskfaktor att mamma och bebis inte fåt tillbringa den första tiden ostört tillsammans.

    För mig blev det akut kejsarsnitt då jag blev nedsövd. Vaknade upp ensam och förvirrad och det tog flera timmar innan jag fick träffa min bebis (som var med pappan).

    Amningen kom igång men inte anknytningen. Vi var tvungna att få behandling för det genom bup under barnets hela första år och det är fortfarande inte helt okej. Omöjligt att säga om kejsarsnittet var boven men ändå.
  • Anonym (mamma mu)
    mamaleona skrev 2015-06-24 21:56:17 följande:

    Beror säkert mycket på hela situationen om det går att vara oåtskilda konstant. Jobbar som bm och hos oss är det omöjligt - op salen långt borta o vi är i värsta fall 3 på skift så har tid ca 5min att stå kvar i op salen med babyn i hudkontakt. Op personalen tar inte ansvar för babyn utan kräver en bm där hela tiden vilket även tekniskt är lite svårt faktiskt bland alla andra som skall jobba o sköta sitt, bm har liksom ingen plats nära mamman utan är mest i vägen så jag vet att ingen skulle vilja ha mig (oss) där hela tiden då dom syr ihop. Dessutom ofta är mamman väldigt trött av alla mediciner o somnar under den tid dom syr ihop hennes buk. Rent tekniskt är det väldigt svårt o få babyn i hudkontakt pga alla sladdar, mätare kläder, skyddsdukar osv utan brukar stå med babyn nära nära men ovanpå kläderna för puttar man in babyn längre under skyddsduken är risken stor han /hon få in fötterna under sterila dukarna o ner mot läkarnas område o DÅÅ SKULLE VI FÅ DE HETT kan jag lova.....svårt o förklara med lätt är det inte. Att stå där 1h kan jag nog inte tänka mig.


    Tycker det låter hemskt, barbariskt och icke-vetenskapligt att separera mamman och bebisen när det inte är medicinskt motiverat.
  • Anonym (mamma mu)
    mamaleona skrev 2015-06-24 22:43:49 följande:

    Dessa tankar med "baby o mor nära varann 24h" är rätt nya (nu talar vi om 15-20år) och många sjukhus har helt enkelt inte praktiskt möjligt att få detta att fungera efter ett snitt. Mammorna går till uppvaket där det kan ligga 10tals andra nyopererade o ingen av op-sköterskorna vill ha nyblivna pappor där sittande o lyssna på allt där händer, än mindre nyfödda. Är ju ändå ett sjukhus med diverse bakterier. Babyn bör få tillsyn ordentligt dom första timmarna, det är inte möjligt i ett uppvak där ingen bm är - för babysarna är på deras ansvar o vi KAN inte sitta där då vi har annat jobb. Sjukhus där dessa saker fungerar är få - o jättebra så, men vi ska inte glömma att bara för 20år sedan fick mamman ev se sin nyfödda (som fötts genom snitt) först dagen efter om omständigheterna gjorde det så. Idag är det jättebra läge med dessa saker och viktigt är att den första amningen skall ske inom sex timmar. Anknytningen till babyn har nog inte med denna sak att göra, i alla tider har mammor knutit an till sina babysar fast dom inte varit hud mot hud 24h (kanske denna sak är en orsak o skylla på i vissa fall), vågar nästan skriva under på att dom varit MER knutna till sina babysar för 20-30 år sedan än idag - då fanns inte diskussionerna om sk egen tid mm utan man fanns med o hos sina barn 24h sen man åkte hem från BB. Jämför man BBtiden då o nu finns hundra saker som ändrats - nu är man med sina babysar dygnet runt på BB medan man förr fick in dom var fjärde timme för matning, däremellan var dom i barnkammaren med barnskötare som skötte dom. Men det är en helt annan historia.


    Det finns forskning som säger att nyfödda mår bättre av att vara nära mamman. Stabilare kardiovaskulärt system hos den nyfödda och mindre medicinska komplikationer.

    Dessutom finns det forskning som säger att anknytningen gynnas av närheten mellan mamman och den nyfödda.

    Helt otroligt att inte alla sjukhus strävar efter att INTE separera mamman och bebisen.
  • Anonym (mamma mu)
    Tow2Mater skrev 2015-06-25 03:57:11 följande:

    Litar du inte på att din sambo kan ta hand om bebisen minst lika bra som du?


    Varför skulle man göra det? Eller inte? Vad spelar det för roll? Det enda som spelar roll är att man inte vill separeras från sitt nyfödda barn. En instinktiv känsla hos de flesta nyförlösta kvinnor. Naturens sätt att säkra barnets överlevnad. Ingenting att må dåligt över. Fy för att du skambelägger.
  • Anonym (mamma mu)
    Anonym (OP-ssk) skrev 2015-06-25 08:07:01 följande:

    Det är väl lika "skambelagt" att inte känna den där instinktiva känslan du beskriver heller ;) 


    Ja, jag kände själv inte den känslan.
  • Anonym (mamma mu)
    Anonym (Vi) skrev 2015-06-25 08:13:30 följande:

    Den forskningen säger också att nära hudkntakt med pappan ger precis samma resultat :)


    Du har fel. Barnet stabiliseras enligt forskningen bättre av mamman än av pappan. Dessutom är mamma-bebis-anknytningen skörare än pappa-bebis-anknytningen. Förmodligen för det är ett större trauma för den nyblivna modern att separeras från sitt nyfödda barn (tänk på att hon burit barnet i nio månader och fortfarande är helt hormonell). Dessutom riskerar en separation amningen.

    Mamman och bebisen lever redan i ett av naturen orsakat symbiotiskt förhållande vid födseln och det bör inte störas eller förstöras. Istället för att förstöra symbiosen ska pappan introduceras till konstellationen så att det blir en trio istället för två duon (vilket kan börja ske redan under graviditeten).

    Det är bara avundsjuka män som kommer med dumma kommentarer som din.
  • Anonym (mamma mu)
    aleakim skrev 2015-06-25 10:24:17 följande:

    Jag fick ha sonen på bröstet ett par minuter efter att han kommit ut, sedan tog de honom för mätning och vägning. Och för att kontrollera andningen då, han fick rätt dåliga apgar på första kollen men det är ju vanligt för snittbebisar.

    Sen fick jag ha honom ytterligare en kort stund innan pappan och han fick gå iväg till BB. Hade ärligt talat bara vart obekvämt att ha honom på bröstet/halsen under hela tiden de sydde, trots att det gick väldigt fort.

    Sen rullades jag till uppvak, låg där i två och en halv timme. Under tiden satt sonen och pappan hud mot hud två våningar ner.

    Jag är jätteglad att min man fick de där första värdefulla timmarna, och han har i efterhand erkänt att han är lite glad att de hade sådana rutiner på sjukhuset. Och jag förstår honom, för sen är allt fokus på mamma, bebis och amningen.

    Har inte haft några som helst problem med varken amning eller anknytning. Det var ju ingen som rövade bort sonen, han var med sin andra förälder bara.


    Min erfarenhet var annorlunda. Blev akut snittad under nedsövning efter en riktigt långdragen och komplicerad förlossning där barnet till slut blev dåligt. Var sjukt orolig för mitt barn innan jag sövdes redan innan jag sövdes ner.

    Vaknade på uppvaket helt ensam och förvirrad. Kunde inte röra på mina ben och ropade på hjälp men ingen hörde mig. Låg där och tänkte på min bebis. Vem var han? Levde han? Mådde han bra? Vart var han? Det kändes helt surrealistiskt. Hade jag verkligen ett barn nu? Ju längre tiden gick desto mer kändes hela graviditeten som en dröm. Som om det inte hänt och att bebisen säkert inte ens fanns. Efter ett bra tag kom en sjuksyrra och förklarade att bebisen var med pappan och mådde bra och att jag skulle få träffa honom inom några timmar. Men under de timmarna kände jag bara en växande tomhet.

    Det var ingen bra start för oss. Det är ju svårt att få bebisen på en gång när man blivit nedsövd och snittad. Men är fortfarande ledsen över hur det blev. Det har påverkat vår relation för evigt på ett negativt sätt.
  • Anonym (mamma mu)
    Tow2Mater skrev 2015-06-25 14:21:43 följande:

    Men absolut! Om man låter förlossningssättet påverka ens relation med barnet så till den milda grad att det blir "för evigt på ett negativt sätt" t ex borde man nog leta orsaken till det hela inom sig och prata med nån professionell, och inte skylla det på ks. Och man kan ju undra varifrån denna hets och förväntan om "perfekta förlossningar" kommer ifrån som verkar existera i det svenska samhället idag. För mycket ledighet och för lite att göra i livet innan förlossningen?

    Själv hade jag en enda förväntan - att barnet skulle komma levande ut. Och eftersom den förväntan uppfylldes var allt bra, oavsett att det blev komplikationer med nedsövning mm. Tror folk borde tagga ner sina mamma-moln-fluff-förväntningar en aning.


    Självklart hade jag andra problem än bara kejsarsnittet. Men jag tror inte att kejsarsnittet underlättade.
  • Anonym (mamma mu)
    Anonym (Vi) skrev 2015-06-25 14:49:13 följande:

    Jag är ingen avundsjuk man.

    Jag är en kvinna som fick barn efter en dramatisk förlossning som slutade i ett urakut snitt. Det gick timmar innan jag vaknade O fick se mitt barn. Under tiden låg barnet på pappas bröst. Jag ammade utan problem och har en ovanligt trygg unge med en stark relation till oss båda.

    Den absolut största risken för förlossningsdepression osv är tidigare psykisk ohälsa, det beror inte på hur många minuter man fått ha barnet i mammans famn.

    ( hos prematurer så fungerar dessutom känguru metoden med vilken vuxen som helst, behöver inte ens vara en släkting som håller..)


    Håller med dig. Men ju fler riskfaktorer desto större risk. Det är egentligen riskmammorna som har potential att ta mest skada av en separation.

    Men metoden att slentrianmässigt separera mammor och bebisar är inte okej bara för att det handlar om riskmammor. Riskmammor är också människor och deras bebisar har också behov av fungerande föräldrar.
  • Anonym (mamma mu)
    Anonym (TS) skrev 2015-06-25 20:54:17 följande:

    Självklart inte men jag tycker det är sorgligt om man inte kan önska sig något utöver det. Som om det vore en motsättning att vilja ha ett friskt barn OCH en bra upplevelse av födseln.

    Det finns ännu ingen fakta på hur jag upplever de där minuterna.


    Lyssna inte till negativa kommentarer. Lyssna istället till ditt hjärta. Då kommer du veta vad som är mest rätt för just dig.
Svar på tråden Måste de ta barnet efter kejsarsnitt??