Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Mångkultur

    Hur ska Sverige fungera i en multikulturell kontext? - Hotspot



    Vad är Sverige och vad kan Sverige erbjuda? Hur skapar vi bäst förutsättningar för människor att komma in i samhället? Och hur resonerar man kring integrationsfrågor i USA? Det är frågor som vi samtalar om i veckans Hotspot, som bland annat handlar om individualism, pragmatism och det svenska samhällskontraktet. Gäst i programmet är Lars Trägårdh, professor i historia och författare. Programledare är Per Ewert.




  • Tom Araya
    Trast skrev 2023-04-19 02:41:07 följande:

    Jag bor i usa som jag skulle välja att klassa som relativt mångkulturellt. Jag tror du (ts) har för ensidig syn på hur mångkulturella samhällen ser ut. De flesta människor, oavsett ursprung är vanliga människor, med normala värderingar, intresserar sig för andra, men försöker såklart navigera i en ny miljö med deras verktyg. då jag är en invandrare i usa själv så kan jag väl berätta att jag behåller mina svenska traditioner (midsommar exv) och lägger till thanksgiving. Min muslimska vän gör något snarlikt där dom lägger till julfirandet bland annat.


    Jag länkade nyss till ett samtal mellan forskare på det kulturella området (inlägg #162), varav den ena har bott, studerat och arbetat i USA under 40 år.
    Se hela videon, den är mycket intressant.
    Trast skrev 2023-04-19 02:41:07 följande:

     De flesta människor, oavsett ursprung är vanliga människor, med normala värderingar, intresserar sig för andra, men försöker såklart navigera i en ny miljö med deras verktyg. 


    Det är inte samma värderingar som anses som normala i världens alla delar.
  • Tom Araya
    Doktorsavhandlingen om Muslimska brödraskapets infiltration i Sverige - Hotspot



    Varför har just Sameh Egyptsons doktorsavhandling rört upp så mycket känslor? Hur ser han på kritiken kring valet av forskningsmetod? Och vad har han kommit fram till i sin studie? Det är frågor som vi samtalar om i det här specialavsnittet av Hotspot som gästas av religionsforskaren Sameh Egyptson själv. Samtalet handlar bland annat om politisk islam, muslimska tänkare och svenska skattepengar. Hotspot är ett samtalsprogram om kristen tro, kultur och samhälle. Programledare är Marco Strömberg. Programmet produceras av TV Vision Sverige och Världen idag.



  • Tom Araya
    Trast skrev 2023-04-19 03:55:56 följande:
    Verkar som du dra alla över en kam. Låter nästan som fanatism.
    Såg du den länkade videon?

    Du får förtydliga dig vad du menar utefter vad som i videon framkommer.
  • Tom Araya

    Vi har olika kultur och värderingar i olika delar av världen.

    Hur kan man tro att människor uppväxta med en helt annan kultur och helt andra värderingar automatiskt tar till sig och accepterar de svenska i och med att personen får uppehållstillstånd i Sverige?
    Det är så naivt att man inte tror det kan vara sant.

    Hur kan man tro att det inte vållar problem om man lever tillsammans i ett samhälle med så vitt skilda kulturer och värderingar?

    Tiba, 26, hotades till livet av sin mamma (expressen.se)

  • Tom Araya
    nattuw skrev 2023-05-07 04:28:51 följande:
    Åsiktsbubbla. Vissa träffar bara personer som lever i samma bubbla som de själva och om de någon gång råkar träffa någon som inte har samma åsikt så gömmer de sig bara i sin åsiktsbubbla.
    Vart vill du komma med det?
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2023-05-07 08:28:05 följande:

    Du drar alla över en kam och alla som är födda utomlands eller kommer från andra kulturer hänger sig inte åt hederskultur utan tvärtom så har många flytt från det eller från andra inskränkta synssätt. 


    Jag jobbar med människor från hela världen och från olika kulturer som idag är en del av den svenska kulturen och en del av den företagskultur som vi idag tillsammans jobbar i.

    Det är en del av det svenska att vi accepterar att vi har olika hudfärg eller att vi har olika religiösa bakgrund. Motsatsen är osvensk. 


    Jag har aldrig påstått att alla invandrade håller fast vid kulturer från sina ursprungsländer. Men det är med marginal tillräckligt många för att orsaka problem. Detta har de flesta på hela den politiska skalan idag insett.. men inte du.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2023-05-07 08:34:34 följande:

    Eftersom du i tråden kopplat olika typer av brott till andra länders kulturer och värderingar så undrar jag om du kopplar nazism och våldtäkt mot barn till den svenska kulturen och till svenska värderingar?


    KillBill skrev 2023-05-07 08:43:28 följande:

    Eftersom du i tråden kopplat olika typer av brott till andra länders kulturer och värderingar så undrar jag om du kopplar misshandel, mord och gravfridsbrott till den svenska kulturen och till svenska värderingar?

    www.expressen.se/nyheter/krim/kan-domas-for-mordet-pa-liselotte-25/

    Citat:
    "Det finns indikationer på att hon har blivit drogad med bensodiazepiner som ibland kallas för "våldtäktsdrog". Vi tror att 46-åringen hade sexuella motiv när han tog med Liselotte till sin stuga"


    Du har väl en uppfattning själv om vad som är eller kan vara kulturellt betingat och inte?

    En första ledtråd är att det finns en lagstiftning mot handlingen eller beteendet du här tar upp, eftersom vår lagstiftning säger något om vår kultur och vad vi i allmänhet anser är rätt och fel.

    Fyllerislagsmål på midsommar skulle jag beteckna som kulturellt betingat brott bland svenskar, trots att det finns lagstiftning mot det och mycket få svenskar skulle försöka försvara sådant beteende.

    I länder vi tar emot flyktingar ifrån (bl.a. Irak, Syrien, Afghanistan, Somalia m.fl)
    Vad säger lagarna?
    Vilken ställning har religionen som moraliskt rättesnöre i samhället?
    Vilka påbud finns i religionens skrifter och vad säger religiösa ledare om moraliska regler och riktlinjer?
    Vad tycker folk i allmänhet är rätt och fel?

    Jämför med motsvarande i Sverige.

    Vill du påstå att det inte finns några skillnader?



Svar på tråden Mångkultur