Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Mångkultur

    KillBill skrev 2018-07-03 11:10:34 följande:

    Tror du inte att det har med kultur att göra att det fortfarande finns tabun bland vissa svenskar att inleda en relation med mörkhyade eller med muslimer? Är det inte samma krafter som ligger bakom att en muslimsk familj vill att deras som ska gifta sig med en muslimsk kvinna? Det tror jag.


    Jovisst kan det vara så, men hur relevant är det i detta fall där en svensk kvinna faktiskt har en relation med en utlandsfödd muslimsk man?

    Poängen var ju att påpeka svårigheterna och vilka konsekvenserna kan bli när två helt olika kulturer möts. I detta fall gällde det bara en relation mellan två personer och löses enkelt genom att relationen avslutas. Men på samhällsnivå blir sådana problem mer komplexa och svårlösta.


  • Tom Araya

    En mycket nykter, nyanserad och sund analys jag helt delar.


    Panshiri: Vi pratar om integration, när vi egentligen menar assimilation
    Svensk integration och migration har de senaste decennierna varit som en enda stor fotbollsmatch där Sverige har skickat signaler till resten av världen att alla är välkomna att spela i det lilla landet i norr. Men när spelarna väl kommer till matchen glömmer vi bort att förmedla vad offsideregeln är, skriver Mustafa Panshiri i sin sommarkolumn.
    ...

    www.gp.se/ledare/panshiri-vi-pratar-om-integration-n%C3%A4r-vi-egentligen-menar-assimilation-1.7242498
  • Tom Araya
    Snäll men inte tråkig skrev 2018-08-08 14:58:06 följande:

    Du raddar upp en rad allvarliga samhällsproblem och verkar tro att den största orsaken till dem och den gemensamma nämnaren på något sätt skulle vara en vurm för "mångkultur".

    Det tror inte jag.

    När det handlar om just militant islamism och islamistisk radikalisering tror jag helt enkelt det är så cyniskt att det främst handlar om att det knappast är ursprungssvenskar på maktpositioner eller i resursstarka områden som drabbas av konsekvenserna av detta. De fundamentalistiska islamisterna ger sig främst på personer från samma delar av världen som lämnat islam, som är ateister eller agnostiker, som har andra religioner eller som inte är "riktiga" muslimer i fundamentalisternas ögon. De skiter nog ganska mycket i om Mickan i Saltsjöbaden badar i bikini eller om Patrik i Bromma hänger upp en adventsstjärnor i fönstret.De som drabbas är främst de som bor eller vistas i samma område som fundamentalisterna i fråga.


    Detta håller jag med om, men talar inte mot min slutsats om hur problemet hanteras.
    Snäll men inte tråkig skrev 2018-08-08 14:58:06 följande:

    När det handlar om hedersrelaterat våld och förtryck och samhällets oförmåga att ge offren för detta tillräcklig hjälp tror jag det handlar mycket om att problemen inte passar in i socialtjänstens förklaringsmodeller och familjeperspektiv. Ofta finns ett ensidigt familjeperspektiv istället för ett barnperspektiv hos socialtjänsten som går ut på att relationen mellan barn och föräldrar till varje pris måste förbättras. Att föräldrar bokstavligen kan vara livsfarliga för sina barn passar inte in i det perspektivet. Det är samma mekanismer som gör att pappor som dödat barnens mamma får ha vårdnaden om barnen och att barn mot sin vilja tvingas till umgänge med föräldrar som dömts för misshandel av dem eller sexuella övergrepp på dem.


    Detta tvekar jag till då många berättar en historia om att just fokus på barnen och ingen hänsyn till familjerelationen.

    Hedersrelaterat våld och förtryck har man också nu från flera håll erkänt sig ha varit för naiva till.
    Snäll men inte tråkig skrev 2018-08-08 14:58:06 följande:

    Visst kan en överdriven respekt för "andra kulturer" säkert spela in många gånger men jag tror inte att det är den största eller enda orsaken till det svenska samhällets problem att hantera militant islamism eller hedersvåld- och förtryck.


    Jag är tvärt om övertygad om att det är en överdriven respekt för andra kulturer som är den största orsaken till problemet, men såklart inte den enda.


  • Tom Araya
    Kan ni inte bara sluta försvara burka och niqab

    Bara för att rasister motsätter sig en kvinnofientlig symbol som niqab och burka rättfärdigar det inte att andra försvarar samma ultrakonservativa symboler, skriver Omar Makram, GAPF.
    ...

    www.gp.se/debatt/kan-ni-inte-bara-sluta-f%C3%B6rsvara-burka-och-niqab-1.7651124
  • Tom Araya
    Snäll men inte tråkig skrev 2018-08-15 13:00:20 följande:
    Vurmar man kring svenska värderingar, svensk kultur och svensk moral som du påstår dig göra är det väldigt motsägelsefullt att hela tiden hänvisa till Ungern och Polen.

    Sverige delar inte alls någon gemensam historia kring kultur, värderingar och moral med Ungern och Polen på samma sätt som med sina nordiska grannländer.

    Att prata om "Alfahanar" är heller knappast ett uttryck för traditionella svenska värderingar, det är mycket vanligare i amerikansk, rysk och östeuropeisk machokultur.

    Man kan bli riktigt, riktigt förbannad, slå näven i bordet och säga "Vad fan håller ni på med" om bilbränderna utan att blanda in Ungern, Polen och "Alfahanar" och det var precis det vår statsminister gjorde härom dagen.
    Dock senfärdigt att slå näven i bordet först nu.

    Men det handlar mer om kriminalitet generellt och är en aning OT i tråden.
  • Tom Araya
    Snäll men inte tråkig skrev 2018-08-15 14:56:45 följande:
    Nja, personen jag citerar pratar ju specifikt om bilbränderna.

    Sedan är det väl inte orimligt att tänka sig att den speciella typ av machokultur som finns hos de gäng som systematiskt bränner ner bilar skulle kunna ingå i det du kallar för "mångkultur"?

    Själv använder jag aldrig ordet mångkultur och jag tror faktiskt inte heller att de flesta som antingen ser genom fingrarna på , inte bryr sig om eller rent av i någon mån försvarar någon, några eller rent av alla de företeelser du skriver om i tråden gör de just för att de medvetet tänker att de ska försvara just mångkulturen som de anser har ett jättestort egenvärde.

    Jag tror att de gör det antingen för att de vill försvara helt andra saker, som generös asyl- och invandringspolitik. Vilket förstås blir helt missriktat, fel och kontraproduktivt. Självklart kan man vilja ha de asylregler som Sverige har idag 2018 , som i jämförelse med vad tillexempel SD vill ha för asylpolitik är mycket generösa men samtidigt vilja ha krafttag mot hedersförtryck och islamistisk fundamentalism.

    Eller så gör de det för att markera sin distans mot något, ofta islamofobi . Vilket också det blir helt fel, missriktat och kontraproduktivt. Att vilja markera sin distans mot SD har nog blivit ett vanligare och vanligare skäl de senaste åren . Sorgligt, för det är ju helt förfärligt om ett parti som SD med sitt allmänna förakt för demokrati och sin vurm för totalitära stater vore de enda som fördömde saker som hedersförtryck och fundamentalistisk islamism för att inte normala partier och personer vågar.

    Och till sist men inte minst: Många som inte själva är "i skottlinjen" för tex fundamentalistisk islamism, som ju till absolut största del drabbar människor med ursprung i samma del av världen som fundamentalisterna skiter cyniskt nog i det för att det inte drabbar dem.
    Jag håller med dig.
  • Tom Araya
    K Kalle skrev 2018-08-15 15:26:47 följande:
    Hela SD känns väldigt osvenskt. Deras värderingar matchar mer Irans och Somalias på WVS kulturkarta.
    Så tänker jag med.

    Är man mot bakåtsträvande och alla former av fundamentalism och för det moderna svenska samhället, med vår kultur och framsteg i demokrati, frihet, jämlikhet och sekularitet så är man rimligtvis mot såväl islamism och annan konservativ kultur utifrån, liksom partier som SD, KD, NMR m.fl. och likaså åt motsatt håll.

    Ändå är det så att många är uppdelade i läger där man är för/mot det ultrakonservativa bara från utvalda håll. Det är ologiskt och inkonsekvent.
  • Tom Araya
    Varför gör SVT ett så långt program om våldtäkter och diskussion om utlandsfödda, socioekonomi och kulturkrockar UTAN att närmare gå in på kulturskillnaderna?
    ...

    www.facebook.com/magdajournalist/posts/2111481515734652[0]=68.ARCq8m32Te5qRYhZLehw6GvpHscwra9hzt8RJZTi-QuYXzuD3apINzXsA4ubR0BNKzRvZmhZSsIclxf5XPxSzKi-I5if007NWqAGCAjo_Y47_AlQo72dQHYNwcNq3rjZgneZtNDD33sJVFOZl5aG-6HzxKGdgYbIC3yt3hmoE-CVWBNqVUpPSityq1E&__tn__=C-R
Svar på tråden Mångkultur