Inlägg från: Micke |Visa alla inlägg
  • Micke

    Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?

    KillBill skrev 2015-10-10 22:41:09 följande:
    När det gäller SKL och skatten så är Nordeas analys av detta att det handlar om ett förhandlingsutspel från SKLs sida för att få mer pengar från regeringen.
    Och Isaksson har haft fel i sina prognoser förr...
  • Micke
    Världsmedborgare skrev 2015-10-11 11:00:44 följande:
    Om du inte förstod mitt tidigare inlägg, så är det så att flyktingarna kollas vad gäller sjukdom, men det gör inte resenärerna. Vilka tror du lättast sprider sjukdomar då?
    Att alla skulle kontrolleras är knappast troligt då väldigt många försvinner. Man räknar med att 40 000 sökt asyl och lika många försvunnit. Oklart vart. 

    Nu med tältläger och extremt trånga flyktingmottagningar, där många inte är vaccinerade, så ser jag en risk att det kommer att spridas sjukdomar främst inom flyktinggruppen då. Precis som man tidigare haft lokala utbrott inom grupper av tex antroposofer som inte velat vaccinera sig. 
  • Micke

    De sista stora larmet med masstestning etc var ju efter ett större scoutläger där man bott en massa personer tätt inpå varandra i tältläger. Då var det meningokocker. 

    Vi ser utbrott av mässling runt om i europa. 

    Vi har områden som Rinkeby och Tensta där endast 70% av 2 åringarna vaccineras  (jmf med 97% i landet i stort), detta pga religösa övertygelser.

    Så jo, nog alltid kan vi riskera diverse utbrott av sjukdomar  

  • Micke
    Världsmedborgare skrev 2015-10-11 11:34:28 följande:
    40.000 är en väldigt låg siffra i jmf med 20 miljoner..

    Visst finns det en risk att dom för med sig sjukdomar, precis som med alla resenärer, men vi ska inte göra problemet större än vad det är.

    Och nog måste du vara medveten om, att alla är eniga om att det vanliga resandet är det största problemet, när det gäller smittspridning.

    Sen har vi tidsfaktorn för flyktingar, de flesta som bär på smitta har redan insjuknat, och blivit omhändertagna innan dom kommer till Sverige.
    när det gäller tex polio så visa 95% av de som har polo har inga symptom. Men är ändå smittbärare i månader. Så nja, tidsfaktorn där är väl tveksam till hur mkt den hjälper. 

    Av våra 20 miljoner resenärer så är det väldigt få som reser till högriskområden med dåliga möjligheter till hygien där man umgås med stora grupper som saknar vaccin samt tvingas bo väldigt nära varandra under en lång tid. 

    Risken att smittas om du bor en vecka på ett hotellrum på Mallorca är lägre än att smittas av ngt om du bor i ett flyktingläger i Afghanistan. 
  • Micke
    Världsmedborgare skrev 2015-10-12 09:56:09 följande:
    Nu motsäger du dig själv, de resenärer som kommer hit kan ha varit vart som helst i Världen tidigare, och då blir ju ditt påstående om polio minst lika relevant för dessa.

    Och du kan vara helt säker på att det reser betydligt fler till omr med smittsamma sjukdomar, än det kommer hit flyktingar., och ingen av de som reser "normalt" genomgår en läkarkontroll när dom kommer till Sverige.
    Nej jag säger inte emot mig själv.
    Smittspridningen är större i områden där man bor tätt och har sämre möjligheter till bra hygien. 

    De som reser "normalt" till områden med högre risk vaccinerar sig. Detta är ngt som av naturliga skäl ofta blir eftersatt i krigsområden. 

    Jag skrev: "Nu med tältläger och extremt trånga flyktingmottagningar, där många inte är vaccinerade, så ser jag en risk att det kommer att spridas sjukdomar främst inom flyktinggruppen då."

    Detta får du för dig att försöka motbevisa med en länk, där du antagligen inte ens läste vad som stod: 

    "För asylsökande flyktingar som bor på anläggningsboende kan risken för smittspridning av infektionssjukdomar vara högre på boendet. Ovaccinerade barn som har nära kontakt kan till exempel smittas av mässling eller hepatit B. Tuberkulos kan spridas mellan nära familjemedlemmar och barn. Att på anläggningsboendet leva tätt ihop och dela hygienutrymmen och kök kan också i vissa fall medföra spridning av mag- och tarminfektioner och skabb eller löss." 

    Samt: 
    "För några av infektionssjukdomarna (tuberkulos, hiv, hepatit B och hepatit C) utgör utlandsfödda personer majoriteten av de fall som anmäls i falldatabasen." 

      


    Jag har aldrig påstått att risken för den svenska befolkningen skulle vara speciellt hög, däremot just att "inom flyktinggruppen" blir risken högre. 

    Så jag antar att du läser det du vill läsa, och blundar för resten. 
  • Micke
    Världsmedborgare skrev 2015-10-13 15:51:19 följande:
    Vilket bl.a kräver att vi har lärare som behärskar dom "nya" språken, och var tror du dom finns?
    Steg ett är väl att kräva att vi överhuvudtaget har lärare. 

    För övrigt är det väl att få upp kunskapsnivån i svenska som måste ses som prioriterat om man sedan ska kunna fungera i ett svenskt samhället. Kan du inte svenska så kommer du ha ytterst svårt att få ett jobb efter utbildningen. Spelar ingen roll hur duktig du är om du enbart pratar mandarin. 

    Är väl därför som tex moderaterna och lärarförbundet föreslagit att alla lärare ska få utbildning i svenska som andraspråk. 
  • Micke
    Världsmedborgare skrev 2015-10-13 19:27:51 följande:
    Kräva är nog inte rätt ord, men jag tror jag förstår vad du menar.

    Svenska språket är inte alltid det primära, det fungerar lilka bra med engelska inom många områden/yrken.
    Vi får inte låsa fast oss vid ett krav på kunskap i svenska.

    Jag lyssnade på ett seminarium där bl.a bemanningsföretag deltog, och dom var inte alls glada över den här fixeringen vid svenska språket.
    Dom menade att det viktigaste var att veta vad varje individ hade för utbildning/kunskap och yrkeserfarenhet, då många företag inte har krav på svenska.., engelska fungerar i deras företag och de såg även anställda med andra språkkunskaper + engelskan.
    Men nu är väl inte kunskaperna i engelska heller så där väldans bra bland många flyktingar. 

    Och jo jag anser att vi ska låsa fast oss vid krav på svenska. Kan du inte svenska så får du onödigt svårt att integreras i samhället. Väldigt mkt i samhället bygger på att du kan svenska. 
    Visst du kan klara dig hjälpligt med engelska, men jag anser att språk är bland det viktigaste skolan har att lära ut. 

    Man kan parallellutbilda under en period i modersmålet för att inte komma allt för långt efter, men målet måste vara att så snabbt som möjligt komma in i ordinarie undervisning. 

    För övrigt, om invandrare skulle utbilda oss egna klasser med modersmålet eller möjligen då engelska, tror du inte det skulle bli ett vi och dom samhälle då?
    Genom att umgås med svenskar så får man ju dels lära känna svenskar, och dessutom får man lära sig svenska seder och normer.  

    Om jag flyttade utomlands så skulle iaf jag vilja komma in i samhället på "riktigt" och inte vilja känna mig konstant utanför för att jag inte förstod vad som står på skyltar och vad runt omkring pratade om. Eller inte förstå varför folk plötsligt slutar äta när solen är uppe, eller varför det inte funkar att sola topless. eller dricka alkohol på stan, eller varför de blir så irriterade för att jag satt med skorna så att jag visade undersidan eller varför de kikar snett på mig när jag äter med vänsterhanden etc. 
  • Micke
    Världsmedborgare skrev 2015-10-13 19:53:21 följande:

     Apropå språkkunskaper, just nu visas i Rapport hur svenskar får lära sig kinesiska hos Nevs här i Sverige..


    Och då kan ändå alla svenskar mer eller mindre flytande engelska. 

    För övrigt bekräftade det bara vad jag skrev ovan: 

    "- Det är en artighet att lära sig både språk och kultur. Att möta dem halvvägs istället för att tro att de ska anpassa sig till oss, säger Mikael Karlsson, utvecklingsingenjör på Nevs." 

    "
    - Vi vill ge kunskap om Kina ur olika perspektiv, bland annat förbereda dem för potentiella kulturchocker och ge dem tips och råd för att klara sig. säger Xiaodi Cai, IR-ansvarig på Nevs och den som håller i kursen."
  • Micke

    För övrigt önskar jag en redigeringsfunktion. Min dator är tydligen lite för intelligent ibland och stryker vissa ord och ändrar andra ord till ngt helt annat än vad jag hade tänkt att skriva. 

    Jag ber om ursäkt å dennes vägnar. 

  • Micke
    Världsmedborgare skrev 2015-10-13 21:11:18 följande:
    Hur kan du säga att man stängs ute från samhället, när det är just ett arbete som ger de flesta tillgång till vårt samhälle, det trodde jag alla var ense om numera.
    Att arbete/arbetskamrater dessutom ger överlägsna möjligheter att öva sig på svenska, är åxå vad de flesta säger.
    oj vad du pendlar.
    I skolan ville du ha uppdelade klasser. Nu helt plötsligt är det så viktigt att man integreras med svenskar på arbetsmarknaden så att man lär sig svenska. Varför skulle inte detsamma gälla barn och ungdomar? 
Svar på tråden Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?