Inlägg från: Angora |Visa alla inlägg
  • Angora

    Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?

    Moderno skrev 2015-10-12 20:43:20 följande:

    Det jag däremot ställer mig frågande till är om det är korrekt att säga att det kommer många lärare bland de som invandrar, om det faktiskt är så att de är tvugna att läsa om lärarutbildningen i Sverige för att kunna arbeta med sitt yrke. Då kanske man inte kan säga att det kommer si och så många lärare, utan att därigenom tänja en del på sanningen.

    Därför hade det varit intressant med synpunkter från exempelvis en lärare som kunde berätta vad hen tror om validering av utländska lärarexamina.


    Jag studerar på Lärarhögskolan och ställer mig samma fråga!

    Dels är svenska ett måste för att kunna undervisa- det säger sig självt. Dels har vi en helt annan kultur än de länder, vilka flyktingarna kommer ifrån.

    Vi har en värdegrund och ett demokratiskt uppdrag att följa(däri jämnlikhet- kön, etnicitet, läggning osv) jag undrar hur väl en lärare från någon av "dessa länder" kan anpassa sig till den kultur vi har och inte kränka tex homosexuella elever.. Och som accepterar religionsfriheten vi har etc.

    Ämneskunskaper är det minsta problemet som jag ser det. Men man måste förstå och kunna arbeta utifrån det centrala innehållet i kursplanerna. Validering av ämneskunskapernas torde vara "lätt" med prov, övrigt av ovanstående är som sagt "problemet".. Utbildningsvetenskaplig kärna (uvk) ingår i vår lärarutbildning och den behandlar områden som kursplaner, kultur, svenska skolans historia, jämställdhet etc samt hur svenska lärare ska förhålla sig till sina elever i enlighet med detta.

    Det är svårt nog att nå fram till alla elever idag- så språket är förmodligen det största hindret.

    Tycker dock att om en person/lärare från annat land vill fortsätta sin karriär här så ska denne ges möjligheter till fortbildningskurser- sålänge kraven är densamma som för "oss" vid ansökan om legitimation. (Alltså ingen räkmacka) och så tycker jag även i debatten om att fortsätta ha obehöriga lärare i skolan överlag! Annars finns det ingen anledning att ta 380 000 i lån för utbildning/leg.. För bra på mina ämnen är jag- men inser att det är långt ifrån tillräckligt! Läraryrket är mer än att "bara undervisa".

    Blev lite off topic på slutet ;)
  • Angora
    Världsmedborgare skrev 2015-10-13 15:13:48 följande:

    Kan inte låta bli att tänka.., att tidigare hade vi många obehöriga lärare, men långt bättre resultat i skolan än vad vi har idag...


    Men du kan inte jämföra med hur det var "förr" eftersom lärarlegitimationen trädde i kraft i somras- vi har alltså inte ens fått "smak" på det nya systemet. Det krävs år, för att kunna notera någon skillnad- dessutom är pisa missvisande- skolan är faktiskt inte så dålig som framställs i media- det är många andra faktorer som också spelar in att en jämförelse med förr är irrelevant.. 
    En förändring som skett är bla att all undervisning- ska anpassas efter varje individ, idag finns fler "kännbara" problem som inte fanns "förr" som en lärare ska förhålla sig till. Det är långt mycket mer än ämneskunskaper som behövs för att vara en bra lärare, likaså finns det personer som har "det" men som tyvärr fallerar i ämneskunskaperna då det saknas utbildning- min handledare är en sådan.. och resultaten? De ser inte bra ut.. hen ville ha student för att kunna få lite tips och trix på didaktiska verktyg! 

    Man kan debattera om detta i evighet- summa summarum är att man inte kan dra några slutsatser ang att resultaten idag faller pga obehöriga vs behöriga lärare. Kanske- och förhoppningsvis, ökar resultaten till följd av att det numer är krav på behöriga lärare. 
Svar på tråden Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?