Inlägg från: Moderno |Visa alla inlägg
  • Moderno

    Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?

    Micke skrev 2015-10-14 22:55:52 följande:

    Lönekostnaderna behöver inte bli högre för att man behöver mer kunskaper. Idag har de flesta gått minst 3 år på gymnasiet och det räknas som outbildad. Backa några generationer så var det att klassa som ganska välutbildad. 

    Jag tror det snart är läge att minska 8 timmars dagarna till 6 timmars dagar. 


    Ja, tro får man göra så mycket man orkar!

    Vilka jobb får de som bara har gymnasieutbildning, kan man fråga sig. Och beträffande lönekostnaderna stiger de vid varje avtalsförhandling.
  • Moderno
    Micke skrev 2015-10-14 23:22:22 följande:

    Ja idag får man inte mkt till jobb med enbart gymnasieutbildning. Du räknas som outbildad. Det är ett exempel på att högre utbildning inte alls behöver betyda dyrare arbetskraft. 

    Inte alltid som det är reallöneökningar. På sistone ja, pga låg inflation. 

    1980-1995 hade vi det tex inte. 


    Jag talade om ökade lönekostnader för företagen. Menar du att den högre utbildade arbetskraften idag, dvs de som har en längre utbildning än gymnasiet, inte tjänar mer än de som bara hade gymnasieutbildning (och som trots det fick jobb) i en tid som flytt?

    - Eller med andra ord - att det idag krävs mer utbildning än förr, men att du i gengäld också får en högre lön, vilket gör att den högre utbildningen faktiskt innebär en dyrare arbetskraft?
  • Moderno
    Världsmedborgare skrev 2015-10-15 09:18:29 följande:

    Precis så där har det låtit över hela Världen sen första industrirevolutionen startade i England i slutet på 1700-talet, men det har aldrig blivit sant, så varför tror du att det skulle bli så den här gången?


    Det fanns knappast några "arbetslösa" på 1700-talet. Lösdriveri löstes med tvångsarbete.

    Däremot har väl synen på vad som egentligen är ett arbete förändrats betydligt under årens lopp. Att fika och skriva på en blogg t.ex. förser vissa med höga inkomster. Är det ett "jobb" - och spelar det någon roll vad vi vill kalla det?
  • Moderno
    Micke skrev 2015-10-17 10:22:42 följande:

    Ja visst går utvecklingen åt att producera så mkt som möjligt så billigt som möjligt. Så har det alltid sett ut. 

    I din slutbild verkar det som att robotar kan producera allting vi behöver och detta i princip helt gratis. Skulle det vara så hemskt då? Jag menar, jag kan tänka mig att jobba och istället få ägna mig åt sådant jag finner är roligare. 

    Men innan vi når dit så för ungefär 100 år sedan införde vi 8 timmars dagar. I början på 70 talet gick vi från 6 till 5 dagars arbetsvecka. Är väl kanske rimligt som jag skrivit ovan att gå ner till 6 timmars arbetsdagar framöver. 

    Och ang sysselsättningen så är vi fler sysselsatta nu än någonsin. Så antalet arbetstillfällen tycks inte minska. Snarare ökar de. Däremot kan befolkningen öka snabbare så att arbetslösheten är högre. 


    Din graf stämmer säkert. Men innebär inte sysselsättning att det räcker att någon går på en timmes praktik i veckan för att räknas som sysselsatt? Om det är så, undrar jag om du vet om man ändrade detta kriterium under den tidsperiod du redovisar?

    (Bara om du eller någon insatt vet, naturligtvis. Det kan ju ha betydelse för tolkningen av statistiken och dess betydelse för kopplingen mellan teknikutveckling och arbetstillfällen, utöver en timmes praktik i veckan).
  • Moderno
    Micke skrev 2015-10-17 11:13:03 följande:

    Kika på tinyurl.com/o2y89r2 så kan du få ut allt möjligt skoj. 


    Ok! Jag följer dock aldrig länkar, tyvärr. Är det någon sida med statistik mm?
  • Moderno
    Gert skrev 2015-10-17 14:21:27 följande:

    Anledningen till det är att både Socialdemokraterna och Alliansen trixar med sysselsättningsstatistiken.


    Har kanske du någon källa beträffande min fråga som jag ställde signaturen Micke i inlägg 991?
    Moderno skrev 2015-10-17 10:35:36 följande:

    Din graf stämmer säkert. Men innebär inte sysselsättning att det räcker att någon går på en timmes praktik i veckan för att räknas som sysselsatt? Om det är så, undrar jag om du vet om man ändrade detta kriterium under den tidsperiod du redovisar?

    (Bara om du eller någon insatt vet, naturligtvis. Det kan ju ha betydelse för tolkningen av statistiken och dess betydelse för kopplingen mellan teknikutveckling och arbetstillfällen, utöver en timmes praktik i veckan).


  • Moderno
    suziz skrev 2015-10-19 14:47:41 följande:

    Tja, på vilket sätt skulle det där vara ett glidarliv? Har du ens läst artikeln?

    Man visst tycker jag också att han ser en bit äldre ut än 16 år, dock är det inte upp till mig att göra den bedömningen vilket jag är glad för.


    Jag ögnade igenom reportaget. Och det är säkert inget glidarliv han lever som du säger.

    Men det blir nästan lite komiskt (tragi-komiskt eftersom bakrundsramen innehåller mycket tragik för många som flyr) när man gör ett reportage kring någon som verkligen ser ut att vara 5, kanske 10 år äldre än vad han utgett sig för att vara (eller mer!).

    Jag är ingen expert som kan avgöra hans riktiga ålder, men i syfte att skapa sympati och empati hade det väl varit bättre att välja en person som både är OCH SER ung ut? Annars riskerar man ju att få en motsatt effekt (dvs att bekräfta att de ensamkommande barnen i själva verket är fullvuxna män), oavsett hur det faktiskt förhåller sig.
  • Moderno
    Lars E skrev 2015-10-19 22:40:17 följande:

    Nja vuxna kanske inte kletar ned sina boenden med bajs eller?

    st.nu/medelpad/timra/omfattande-skadegorelse-pa-boende-for-flyktingbarn


    Det är ju naturligtvis inte acceptabelt att bete sig på det sättet.

    Men det som förvånar på riktigt är att man tror att barn och ungdomar som växt upp med våld och död omkring sig, kanske själva sett anhöriga dödas, kan förväntas skriva "klagomålsrapporter" när de är missnöjda med något.

    Det här är ungdomar i behov av stöd och hjälp vilket bör inneböra individanpassade familjehem, inte korridorsboende där de lämnas vind för våg.

    Föreståndaren säger: "Vi försöker få dem att lita på att vi vill deras bästa och att våga lyda oss." Men jag misstänker att de är personalen som i dagsläget inte vågar göra annat än att lyda barnen.

    Frågan är: spelar det någon roll?
  • Moderno
    Världsmedborgare skrev 2015-10-20 13:08:03 följande:

    En uppgörelsen, nästan vilken som helst, är bättre än det nuvarande politiska käbblet.


    Det kan väl inte gärna bli annat än tillfälliga uppehållstillstånd (och ev. tillfälliga gränskontroller)? Och så klart att alla kommuner tvingas ta emot asylsökande.

    Finns det något mer som kan bli aktuellt?
  • Moderno
    Nuada skrev 2015-10-20 13:57:06 följande:

    Så länge ingen av dom vill stoppa pågående invasion så kan man inte räkna med annat än slitna halleluja.

    Under tiden har SD öppnat upp för folkomröstning, du har väl skrivit under?

     


    Vad skulle frågan vara i en sådan omröstning:

    "Vill du att Sverige ska ha en fortsatt hänsynslös invällarpolitik enligt tältministerns anvisningar"?

    JA ELLER NEJ!?
Svar på tråden Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?