• fastfrusen

    En tråd för oss med Utomkvedshavandeskap

    Vad bra med en ny sån här tråd :)

    Jag fick reda på att jag var gravid mitt i en cykel då jag trodde jag hade äl, men det visade sig att jag var "Gravid 3+". Hade då bruna flytningar dagligen och ibland färskt blod. En kväll när jag var hemma själv fick jag fruktansvärt ont i magen och blev yr och kräktes. Åkte in och på VUL såg man inget förutom en misstänkt "äggblåsa" på vänster äggstock. Blev inlagd för observation och när hcg var 19,000 blev det akut operation. Tog bort vänstra äggledaren och man fick skrapa på vänster äggstock för det satt fast graviditetsvävnad där också..

    Fick en blödning 1v efter, och mens ca 6 v efter operationen, och nu har NC satt ut att jag hade äl i söndags, dock senare än vad jag brukar ha i mina "normala" cykler. 

    I november var det ett år sedan vi påbörjade bebisverkstaden. Man blev ju ganska besviken när man äntligen blir gravid och det sitter på helt fel ställe, och man förlorar en äggledare och får minskad fertilitet på köpet...

    Nu måste man väl försöka i 12 månader till innan man kan be om hjälp?

  • fastfrusen
    pärlsnäcka skrev 2015-10-30 00:25:30 följande:
    Visst är det - Du är varmt välkommen

    Tråkigt att du fått gå igenom det vi också har gjort. Förutom besvikelsen och mindre chans, hur mår du nu? Jag tror också att ni blir gravida så småningom. En äggledare kan gå lika bra som två.. Vi får köra på och vara positiva

    För att följa din "bebisverkstad", som du kallar det , skulle jag vilja veta vilket datum du opererades och vilken dag mensen kom på. Om du vill :) syftet att jämföra med mig och andra bara.. Har ni haft samlag ännu? Tränar du något?

    Spännande att följa flera i liknande sits!
    Tack!! Jag mår ganska bra nu, kände tydligt att jag började må bättre när hcg gick ur kroppen. Var tvungen att följa det så att det normaliserades och det tog ett tag.. Opererades akut 28/8 och fick blödning 4 dagar efter det, sedan är jag säker på att jag hade äl 4v efter op och mens 6 efter. 

    Kände inte för att ha sex de första veckorna, men nu har vi börjat försöka igen! Tror dock att min cykel är lite ändrad, hade äl nu mycket senare än vad jag brukar..

    Vad gäller träning så tränade jag inte så mycket innan, frånsett promenader. Hade väldigt ont de första 3 veckorna men efter det har det varit okej. Tror inte det är någon fara om man vill träna, kanske ska undvika de tyngsta lyften bara. 

    Ja det är skönt att se att man inte är ensam, är ju tyvärr ändå ganska vanligt med utomkveds..
  • fastfrusen
    pärlsnäcka skrev 2015-10-31 23:11:19 följande:
    Roligt att ni börjat försöka igen! Jag längtar också!

    Vad betyder hcg? Du skrev i förra inlägget att du hade hcg 19,000? Och därefter väntade du ut den? Det är så många nya begrepp här *förvirrade lilla jag*

    Jag fick inte veta om ngn sådan nivå när jag blev inlagd eller att man kunde mäta den även efter op. :S

    Är det dags för ett grav-test om 1-2 veckor då???
    Hcg är ett graviditetshormon, det hormon som gravtesten mäter och som gör att man plussar! Det produceras först av embryot, av den delen som kommer bli moderkakan om jag förstått det rätt! Normalt sett har man alltså inget hcg i kroppen!

    På VUL kunde man inte tydligt se mitt utomkveds så därför tog de hcg för att bedöma om det var tillräckligt högt för att man skulle kunna se tecken till graviditet, vilket man ska kunna göra:

    Vid S-hCG > 1000-1500 IU/L bör en intrauterin hinnsäck ses.
     
    Vid S-hCG > 5000 IU/L bör en viabel intrauterin graviditet ses.

    Så eftersom mitt var så pass högt drog de slutsatsen att det var ett utomkveds och körde mig akut till op vilket var tur för hade massa blod i magen. Det är inte alltid man behöver ta det, om det syns tydligt på VUL antar jag. Jag tror de följde mitt hcg efter op eftersom det var väldigt högt och eftersom jag hade graviditetsvävnad på vänstra äggstocken som de fick skrapa bort, för att se så jag inte hade några rester kvar.

    Ja det är dags för ett gravtest om 1 vecka, det känns inte som att jag är gravid än, hoppas såklart :))
  • fastfrusen

    Jag är gravid! Har eg äl+14 på söndag men bim idag men ska resa imorgon så tog ett test! Nu är jag såklart orolig för att det är ett nytt x, men får försöka oroa mig när jag kommer hem.. Hur ska man göra? Gå till KK akuten och kräva ett vul i vecka 6?

  • fastfrusen

    Tack alla! Känns roligt och oroligt på samma gång! Ska ringa efter helgen och försöka få en tid tills efter jag kommer hem!

    Hade mens en gång efter operationen, sen började vi försöka och det tog sig direkt men vi hade så mycket sex att jag tror inte jag kommer palla mer på ett tag.. Tror det är sagt att man inte ska ha sex så länge man blöder efter operationen pga infektionsrisken? 

  • fastfrusen
    pärlsnäcka skrev 2015-11-12 15:54:01 följande:

    Idag är det 5 veckor sedan jag låg på operationsbordet. Ingen mens ännu...


    Det är en lång väntan, det tog 6 veckor för mig innan mensen kom, och månaden efter var äl förskjuten med 1 vecka.. 

    Jag är i 5+0 idag, har inte lyckats få tag på bm under resan så ska ringa imorgon.. Dock ska jag iväg ons-fre igen så vet inte om jag bara ska gå till gynakuten och be om en us, eller är det för tidigt??

    Jag tror och hoppas bäbis sitter på rätt ställe nu, har inte haft några blödningssymtom vilket jag hade tidigt vid förra x:et.
  • fastfrusen
    pärlsnäcka skrev 2015-11-15 20:52:05 följande:

    HEJ ALLA, skulle bli tacksam om NI kunde svara.. Ja eller nej räcker :)

    Nu måste jag få höra... Har någon av er haft liknande obehag/tryck i mindre grad på den icke-drabbade sidan efter operation? Det har jag! Sedan 2 veckor tillbaka.. Höger äggledare är borta men det är på vänster sida det känns... :S (Det har gått 5 1/2 vecka)

    Vissa dagar har jag bara känt 1-2 tryck men typ ikväll känner jag det mer eller mindre hela tiden..

    Kanske kan vara av naturliga själ så som att kroppen försöker få tillbaka mensen eller nåt.

    Är det någon av er som haft det här lilla trycket flera veckor efter operation????

    Jag ringer sjukhuset imon


    Jag hade ont på den andra sidan som kom efter 2-3 veckor men härledde det efter ett tag till att det kom från såret i naveln där de hade sytt mitt sår så att sårkanterna låg omlott så det tog längre tid att läka.. Hade också hört av mig till sjukhuset!
  • fastfrusen

    Jag är i upplösningstillstånd nu :( Ringde ultraljudsmottagningen och har inte fått tid förrän 8/12 och då är jag i vecka 9, och vid den tiden förra gången hade jag spruckit och blivit akut op och av med äggledaren.. Det var inget de kunde göra något åt sa dom. Enda alternativet nu är ju att åka in till gynakuten och tvinga dom att undersöka mig, men de kommer tycka att jag är besvärlig och jag kommer säkert börja gråta för är helt hormonell just nu. Och man kan ringa dom innan, men tänker att det kanske är bättre att bara åka dit och sätta sig för att de kan vägra göra det annars? Orkar inte med att det är så få som förstår vad vi varit igenom :(

  • fastfrusen

    Tänkte inte ens på privata alternativ för var för upprörd.. men ringde och fick tid onsdag nästa vecka, kommer då vara i 6+3 och sprack 7+6 förra gången.. förhoppningsvis om det sitter fel så går det ändå att undvika att den sista äggledaren tas bort. De var mycket trevligare än på landstinget också när man ringde :)

  • fastfrusen

    Var på gynakuten idag för fick ont på höger sida igår så blev orolig.. tack o lov kunde man i livmodern se hinnsäck + gulesäck men läkaren sa att det nog är för tidigt för att se något annat! Men är så skönt att det är på rätt ställe! 

  • fastfrusen
    Emigoo skrev 2016-01-08 10:30:51 följande:

    Jag opererades för x 27 november 2015 (började som titthålsop och slutade med "kejsarsnitt") och har ännu inte fått mens . (Idag är det den 8 januari 2016). Jag var gravid i vecka 12 och hcg var en bra bit över 12000. Direkt efter op fick det ned till 9000. Jag går fortfarande på kontroller och lämnar blod en gång i veckan eftersom det ännu inte har gått ned till 0 hcg. Någon annan som det också tagit lång tid för?


    Jag hade 19000 innan operation o lämnade prover ett långt tag efter, speciellt i slutet tog det lång tid men halveringstiden ska vara ungefär 2,5dygn men det stämde inte riktigt på mig. De slutade kolla när hcg var 4 eller 6 minns inte riktigt, så helt nere på noll var det inte, men sen kom mensen ändå!
  • fastfrusen

    Jobbigt med smärtan! När du säger att man såg ett "5 mm litet pyra" vad menar du då? Såg man något i livmodern??

    När jag fick min smärta kom det plötsligt och det var den värsta smärtan jag någonsin haft. Mådde illa, blev kallsvettig och yr och kunde inte stå upp utan var tvungen att lägga mig ner på badrumsgolvet. Det varade kanske 15-20min sedan gick det värsta över och kvar hade jag en smärta som blev värre om jag gick/sträckte på mig. Man såg inget i livmodern. Tog hcg som var på 19000 så alldeles för högt för att man inte skulle kunna se något. Var det hcg man mätte på dig också??

  • fastfrusen

    Det är klart man blir lite förvirrad :) Om det var hinnsäcken han såg i livmodern så är risken för att det skulle vara utomkveds extremt extremt liten för då betyder det att graviditeten sitter på "rätt plats". Kommer du ihåg hur högt värdet på ditt blodprov var??

  • fastfrusen

    Men det låter ju bra åtminstone! Mindre än 1 på 10,000 har samtidig graviditet i livmodern och utanför, så det är extremt extremt ovanligt så det låter som att du kan känna dig lugn vad gäller utomkveds iaf :) 

Svar på tråden En tråd för oss med Utomkvedshavandeskap