• Tom Araya

    Könsneutralt omklädningsrum

    Anonym (gymmaren) skrev 2015-10-26 11:58:54 följande:

    På mitt jobb finns ett litet gym där omklädnings/duschrum är könsneutralt. Har själv inte varit där ännu o vet inte om jag vågar faktiskt!?

    Vad tycker ni om könsneutrala omklädnings/duschrum? Har ni provat någon gång?


    Jag har varit på kursgårdar där bastu och duschutrymmen med tillhörande omklädningsrum varit könsneutrala. Jag tycker det fungerar bra, vi är ju vuxna människor.
  • Tom Araya
    Anonym (gymmaren) skrev 2015-10-27 16:41:11 följande:
    Du menar att det att man kan skämmas inför att visa sig naken inför andra är något barnsligt bara och som vuxen ska man kunna ta det?
    Det är osäkerhet som barn har svårt att hantera men som vuxna klarar bättre, eller i alla fall bör göra det, inte minst som förebilder.

    Vi har haft en utveckling under många år nu där barn och ungdomar knappt använder offentliga omklädningsrum och duschar alls utan sköter sådant hemma, vilket jag tycker är tragiskt och dessutom inget som främjar hygien och idrottsaktiviteter. Många av de som var med i denna utvecklings tidiga skede är idag vuxna.
  • Tom Araya
    Anonym (gymmaren) skrev 2015-10-28 13:44:27 följande:
    Jo jag kan tycka det går lite åt fel håll. Men könsneutrala omklädningsrum har väl alltid hört till ovanligheterna i Sverige. 
    Ja, de är det. På det vis det varit ordnat där jag upplevt det blir det mer frivilligt att nyttja dessa.
  • Tom Araya
    Anonym (gymmaren) skrev 2015-10-29 10:21:35 följande:
    På vilket sätt frivilligt? Finns det både mixade och omixade omklädningsrum?
    Nej, men att man har kunnat sköta sin hygien ändå med dusch på rummet eller dusch i korridor. Detta med gemensam dusch och omklädningsrum har funnits ihop med anläggningens bastu.
  • Tom Araya
    Anonym (Ge mig min egen sfär) skrev 2015-10-30 09:27:29 följande:
    Att du gillar gemensamma duschrum har inget alls med att göra att du är lite exhibitionistiskt lagd, eller?
    Nej, inte ett dugg faktiskt. Jag är överviktig och känner inte alls någon glädje eller upphetsning varken för mig eller andra att visa mig naken offentligt. Men nakenhet är rätt skönt och jag har en rätt avslappnad inställning till nakenhet. Mycket blir väldigt mycket enklare av det.
  • Tom Araya
    Anonym (Ge mig min egen sfär) skrev 2015-10-30 15:27:09 följande:
    ...för dig. Inte för alla.
    ...och jag tror det hänger mycket på fostran och vana.

    Det har aldrig varit känsligt eller tabu med nakenhet i den familj jag växt upp i, snarare rätt naturligt.

    Visst var det känsligt med nakenhet över könsgränserna i skolåldern, men snudd på alla duschade och bytte om på plats inför och efter idrott, både i skolan och utanför, då i utrymmen uppdelade efter kön.

    I vuxen ålder har jag blivit mer som mina föräldrar, eller i alla fall min mamma och hennes man...mer avslappnad med nakenhet över könsgränserna....så äpplet faller inte långt från trädet...
  • Tom Araya
    Anonym (gymmaren) skrev 2015-10-30 16:11:42 följande:
    Håller med om att det handlar till hög grad om vana och uppfostran, men jag och väldigt många andra är dessvärre inte uppfostrade med det. Det handlar ju också om normer, även om du är bekväm med att visa dig naken inför andra så är ju andra inte det.
    Det behöver inte vara så mycket nakenhet bara för att man delar utrymmen.
    Man kan linda handduken om i bastu och på väg mellan bastu eller dusch och omklädningsrum. Duscharna är ofta delade med en vägg.

    Jag bedriver föreningsverksamhet för ungdomar av båda könen och hamnar ofta i det läget att hygien ska skötas med endast ett gemensamt utrymme. Då försöker vi lösa det genom att dela upp tiden mellan könen, men ofta möts de ändå någonstans på vägen...
  • Tom Araya
    Anonym (larv) skrev 2015-11-05 22:22:21 följande:
    Jag tycker det är jävligt larvigt med könsneutrala omklädningsrum och andra utrymmen. Ingen är könslös, oavsett vad man själv sedan identifierar sig som. En livmoderbärare som ser sig och känner sig själv som kille bör alltså enligt mig använda utrymmen för män, likaså med kukbärare som ser sig själv som kvinna.
    Blir det inte ännu larvigare med könsuppdelade omklädningsrum om man kan flexa lite efter eget huvud vilket kön man tillhör?
  • Tom Araya

    Jag är 42, har badat mycket på olika bad, stränder och simhallar....de som dräglar är främst små barn, hundar och personer med grava funktionshinder...inte en enda "gubbe" har jag sett med dessa problem. Inbillning tror jag att det är i 9,5 av 10 fall.

Svar på tråden Könsneutralt omklädningsrum