• dorada

    dagispersonalen lyfte ut min 5 årige pojke med adhd!

    Jaa.. sonen som är 5 år med diagnostiserad adhd kan vara väldigt agressiv och utåtagerande. Idag Bröt Hel*etet lös på dagis återigen och han sparkade, spottade, slog, skrek osv som han alltid gör. Personalen tyckte tydligen dåa tt det var ok att ena ur personalen tog under armarna och andra i benen och lyfte ut honom på trappan!?!? Hur i glödheta helvete kan de ens komma på ngt sådant???? Att lyfta ut en liten unge på trappan då det var endast +4 grader och kall blåst ute! Dessutom hade han bara collegebyxor, t-skjorta och endast 1 strumpa på! är det verkligen okej av dagispersonal????? Och fick höra av en annan personal att de hade haft honom där ca 5 minuter. Avkylning hette det tydligen. Men alltså nne, vet inte alls vad jag skall säga. Sonen berättade sin version om saken, hade så svårt att inte börja gråta, stackars lille gullegubben :(
    Jag har all förståelse i världen för att han kan vara rent ut sagt jobbig, men det kan ju tammetusan inte vara okej oberoende att göra sådär?? 

  • Svar på tråden dagispersonalen lyfte ut min 5 årige pojke med adhd!
  • dorada

    varför ska ngn behöva stå ute i 5 minuter med endast byxor och t-skjorta och endast en strumpa?? kastar ni ut era 5 åringar på trappan då utan skor och utekläder då det är bara +4 grader men blåser så det känns som under minusstrecket? 
    angående att lyfta ut honom hör ju kanske som jag glömde nämna att sonen är inte liten, väger 36 kg så det är ingen liten pojke vi pratar om. Vi provade hemma lyfta honom i armar och fötter och risken där är ju kanske att man kan tappa honom? vad händer när han faller ur deras grepp med huvudet före ner i golvet? Själva grejjen att de tog bort  honom är ok, men hur det görs och vart han först, det är det som jag reagerar på. Javisst, man kan behöva släpa honom, fine, men jag skulle aldrig lyfta honom då han är som en hal ål... 

  • dorada

    dom kunde ha med gemensamma krafter fast släpat honom till ett annat rum var han kunnat få "kyla ner" sej. Det är min förslag, precis som vi gör här hemma. Förstår ärligt talat inte hur ngn INT ifrågasätter deras handlande. Dagispersonal skall ju borde vara professionella???? kan inte se ngt professionellt i deras agerande. tycker det ät högst ansvarslöst att lyfta ut en 5 åring!!! med knappt några kläder på. Om det är ok, varför då ens bemöda sig om att ha barnen att klä på sig när de skall ut och leka? 

  • dorada

    vi har haft flera möten med föreståndaren på dagis där barnträdgårds specialläraren har varit med. Dom sade på dagis att det finns möjlighet att han kan gå i ett avskillt rum om det behövs, tom lovades det att personalens kafferum kan användas vid sådanna tilfällen. Vi gjorde klart för dem också att vi lyfter inte omkring med honom hemma, delvis eftersom tex jag inte klarar av att lyfta omkring med honom. Tycker precis som ngn skrev att javisst, han skall bort från situationen, men personalbrist kan de inte skylla på eftersom 2 av de som ingrep satt i kafferummet då allt hände och kom utstormandes och direkt satte ut honom! Pga sonen har de fått en assistent till dagis som fungerar som gruppassistent med ett visst antal timmar som skall tillbringas med sonen, men det fungerar ju endå inte. Känns lite soma tt de lovar vått men håller torrt. Har blivit diskuterat minst 2 ggr om ett "eget" utrymme för honom som kunde vara time-out plats för honom, Varför används inte den då? Han har varit påd ethär dagiset nu i över 1 år redan så han är ju inte obekant för dem heller.

  • dorada

    läs igenom alla kommentarer istället för att fråga vad jag skule gjort eftersom jag redan skrivit det. Förstår att många reagerar på olika sätt men ni som inte tycker dethär är det minsta konstigt. Skulle vilja se er i samma situation då er 5 åring fått stå ute ensam i kylan utan kläder och vuxen. Tror knappelunda ni skulle tycka det är ok då.

  • dorada

    finland. 
    Nåväl. Alla har vi våra egna uppfostringsmetoder, tack och lov. Jag väljer att ja, uppfostra mina barn. Men inte med att kasta ut dem på gården om de inte kan bete sej. 
    Tror jag med att han skulle fått komma in om han hade lugnat ner sej, men min åsikt är att han hade kunnat få lugna ner sej inomhus istället för utomhus.

    Men vad tusan, kanske jag uppfostrat fel alla dessa år. 

  • dorada
    vampyria2 skrev 2015-10-27 22:08:23 följande:
    Vart är sonens ansvar någonstanns? Du tror inte att han hade fått komma in direkt om han hade lugnat ned sig lite? han är inte dum i huvudet bara för att han har ADHD så varför tycker du att han inte ska kunna behandlas som alla andra?

    ADHD är en förklaring till varför barnen beter sig som de gör men det är tusan ingen ursäkt till att de ska få göra det.

    jag är helt övertygad om att barn med diagnoser behöver man vara lite mer hård mot och tydlig, målet måste väl ändå vara att det ska bli vuxna som fungerar i samhället och kan beter sig så att de passar in?
    behandlas som andra, javisst! varför kastar de inte ut ngn av de andra ungarna då när de vildar till sej, han är enda. Det är inte vad jag kallar att behandlas på samma sätt.
  • dorada
    Flygfotogen skrev 2015-10-27 22:08:23 följande:

    Barnträdgårdsspeciallärare? Vilket land är detta?


    finland
  • dorada
    Grus grus skrev 2015-10-27 22:10:08 följande:

    Men om ni sagt att anledningen till att ni inte lyfter honom längre är för att du inte orkar honom, kanske de ändå tolkar det som att det är en okej metod för den som orkar?

    Är det så att han förstör saker och kastar, och det är anledningen till att de inte tog in honom i kafferummet? Han kunde skadat både sig själv och andra? På detta sätt behövde de inte hålla fast honom när de väl kom ut. Hade de tagit honom till kafferummet kanske de ändå hade varit tvungna att hålla fast honom och det är ju jobbigt psykiskt att göra för både ett litet barn och vuxen.

    Att de inte lyckats fixa till en avskild plats för honom att vara på är helt klart anmärkningsbart och självklart något du ska ta upp med dom.

    Men jag vet att det är svårt att vara objektiv, och det är inte heller din uppgift, men som både pedagog och förälder kan jag se båda sidor. Det är inte alltid så enkelt i en stressad situation där kanske flera barn håller på att råka illa ut på grund av utbrottet. Och handen på hjärtat, är det ändå inte bättre med fem minuter i fyra plusgrader än få fem andra familjer arga på dig och din familj för att er son gjort något mot deras barn som han själv inte rår för?

    Jag menar inte att det var rätt att gå ut med honom, och generellt ska man såklart inte göra det. Men jag tänker att i just denna specifika situationen är det viktigt att ta reda på varför de valde detta som metod innan du fäller dom.


    förstår precis hur du menar. Nu är ju detta inte endast sonens version, naturligtvis inte. Ena ur dagispersonalen berättade dethär åt mej, hon var ganska förskräckt. För som sagt hade 2 ur personalen suttit i kafferummet på kaffe. Kom utrusandes och lyfte bort honom. Det var ju itne så att alla ur personalen hade fullt upp. Jag förstår också att de har rätt till sina lagstadgade kafferaster osv. men jag jobbar själv med handikappade och vet att alla gånger kanske men inte dricker sitt kaffe i lugn och ro. Så är det bara.
  • dorada
    Kokoala skrev 2015-10-28 09:56:41 följande:

    Hade din son sparkat, slagit och spottat på mitt barn så hade han fått bra mycket mer än bara en avkylning. 


    Nu var det en dagispersonal han gav sig på, i get annat barn. Han har aldrig hittills gått på ett annat barn tack och lov!
Svar på tråden dagispersonalen lyfte ut min 5 årige pojke med adhd!