Inlägg från: fultextad användarhandbok |Visa alla inlägg
  • fultextad användarhandbok
    fultextad användarhandbok skrev 2024-01-20 17:47:34 följande:

    Jag läste en bok som heter Tuskan pääkaupungit av Blaise Cendrars och Paul Eluard.


    Just ja, kanske en liten presentation av boken. Jag hittade den inte på svenska, men fritt översatt blir det smärtans eller våndans huvudstäder, inte smärta som i fysisk smärta alltså. Det är en kulturpolitisk bok, en modernistisk attack mot en hårdnande tid. En vy av styrkor, förluster och segrar, ljus och skugga, förtvivlan, hunger, kamp och hopp. Författarna förenades i en sorts frenesi genom surrealismens ögon uppnå en ny värld, kanske en orörd och okänd kontinent. En ganska kort bok.
  • fultextad användarhandbok
    Eurydike skrev 2024-01-22 23:42:05 följande:
    Var boken bra? Jag googlade på den och tyckte om framsidan.
    Jag tyckte det, men lite utportionerat då och då kan det vara trevligt med sådant, lite surrealism, lite dadaism och så. Hade jag inte varit så ivrig hade jag hittat den på svenska med. Fast frakten kanske hade blivit väldigt dyr då. Den finns på svenska boksidor under titeln Smärtans huvudstad.
    Eurydike skrev 2024-01-22 23:37:52 följande:
    Det blev ?Vi? av Jevgenij Zamjatin. Boken kan ses som den första moderna dystopin och handlingen utspelar sig i en totalövervakad stat innanför glas. Den ska bli spännande att läsa! 😀
    Den var speciell. Har du ännu inte läst den ska jag inte skriva något mer om den.

  • fultextad användarhandbok
    Eurydike skrev 2024-01-24 18:22:24 följande:
    Vad bra att den var bra, även om den kanske bör läsas i lagom doser. En injektion dadaism här, en injektion surrealism där. Jag visste inte att den fanns på svenska, i så fall borde jag kanske läsa den. Tack för tipset och den svenska titeln!

    Nej, jag har inte läst den ännu, men ser fram emot att göra det. Jag har läst Kallocain och 1984 och föreställer mig att det här kommer vara något liknande. Det blir spännande att se om jag har rätt eller fel!
    Ingen orsak! Just det, de böckerna var ett tag sedan jag läste. Visst, alla är dystopiska, men ja, uppdatera gärna då du läst den, man kan ha olika synvinklar på det.
  • fultextad användarhandbok

    Boken kvinnor av den isländske författaren Steinar Bragi.

    Eva, en inte speciellt framgångsrik konstnär som har studerat i USA, återvänder till hemlandet Island. Dels för att följa efter sin ex-pojkvän som hon verkar lite besatt av samtidigt som hon föraktar honom, dels för ett lägenhetserbjudande. Genom en ytlig bekant har hon blivit lovad en fin lägenhet mot att hon matar en katt som knappt ger sig till känna, och vattnat de få blommor som finns där. Vi islänningar måste hålla ihop liksom.

    Eva promenerar i regn och man får ta del av hennes tidigare liv och tankar. Hon är minst sagt glad i alkohol och dricker gärna ofta och mycket. Till Island väntas en kontroversiell konstnär som hon gärna vill träffa och vars utgjutelser om oss kvinnor inte är speciellt smickrande för att uttrycka det så.

    Boken är genomgående regnig, mörk, klaustrofobisk, konspiratorisk och kanske även psykotisk. Konst är ett genomgående tema, vad som är konst, vad som får genomföras i dess namn och ur dessa tanketrådar framträder en sorts materialistisk cynism. 

    Det visar sig att lägenheten blir omöjlig att ta sig ut ifrån och att många personer är inblandade i att upprätthålla det fängelse som den blir. De händelser som utspelade sig där, var så bisarra, hemska och även orealistiska att man ett tag funderade på om det var en psykotisk persons vanföreställningar. Men det är bara en spekulation, vet ingenting mer om ämnet. Våldet, rått och vidrigt, fick mig som våldskänslig att reagera, men ändå läsa vidare.

    I slutet framgår det inte helt om det är ett konstprojekt genomfört av henne själv, eller någon annans projekt som hon varit en del av, eller bara hennes föreställningar. 

    En märklig bok som ändå tog tag i mig. Speciellt som jag besökt ön en gång.

  • fultextad användarhandbok
    Nandez skrev 2024-01-28 18:32:37 följande:

    Vet inte riktigt vad jag ska läsa nu


    Jag vet inte vad du gillar, men lite eventuell inspiration som du kan söka vidare på om du vill, utan inbördes ordning. 
    Camera obscura av Johanna Holmström, novellsamling
    Stalins kossor av Sofi oksanen
    Amerika av Franz Kafka
    Biocentrism: medvetande som nyckeln till vår förståelse av universum av Robert Lanza och Bob Berman, filosofisk bok
    The case against reality av Donald Hoffman, filosofisk bok
    Hobbiten: eller Bort och hem igen av J R R Tolkien
  • fultextad användarhandbok
    Nandez skrev 2024-01-31 21:18:09 följande:
    Tack för tipsen😀👍

    Tolkien är en av mina favoriter, läst böckerna flera gånger om och det är nog snart dags igen😁
    Ja, det var spännande böcker.
    Nandez skrev 2024-01-31 21:22:16 följande:
    Glömde, har ett gäng böcker som väntar på att läsas😊
    Fint, trevlig läsning!
  • fultextad användarhandbok
    Nandez skrev 2024-02-27 18:54:25 följande:
    Missat bokrean som återkommer varje år i slutet av februari?

    Bokrean började redan i slutet av 1920-talet, inget nytt påfund

    Köpt många böcker i årets bokrea, lite över 70 böcker. Det blir många givande lässtunder😀
    Det låter ju bekant, men jag får helt enkelt ta på mig det att jag har missat det. Ja men där har du verkligen att läsa! Det låter trevligt.
  • fultextad användarhandbok
    Nandez skrev 2024-04-18 20:56:46 följande:
    Var den bra?
    Jag tyckte att den var bra och intressant, även fast jag inte delar hans synsätt eller håller med om de teorier som lades fram i boken. Man ska inte bara läsa sådant som man håller med om, då får man ju inte riktigt prova sina egna idéer och får inte lika mycket perspektiv heller.
  • fultextad användarhandbok
    Eurydike skrev 2024-04-17 22:17:16 följande:
    Vad tyckte du om den? 😊
    Den var helt välskriven och intressant. Han skrev lite om sig själv, lite information om hans tidigare efternamn som han klart tyckte om, Shapiro. Lite sådant som gjorde boken mer personlig liksom. Klart intressanta teorier om bland annat att verkligheten är matematisk, att det kanske finns ett oändligt antal parallella universum och därmed ett oändligt antal många jag, bland annat. Så svaret är att den var bra enligt mig. Däremot delar jag inte hans förhållningssätt eller de teorier han har presenterat i den. 
Svar på tråden Vad läser ni just nu?