• Anonym­atjeje­n77
  Äldre 10 nov 15:03
  41846 visningar
  22 svar
  22
  41846

  Ni med Amstaff, ärligt nu

  Har funderat länge på att skaffa hund, och känner nu att det börjar närma sig. 

  I alla flera år har jag tänkt att när det väl är dags, då blir det Amstaff. Vackrare, människovänligare glädjespridare får man leta efter. 

  MEN - det känns som att världen (läs: sura tanter/gubbar på internet) inte vill något annat än att övertyga mig om att dessa hundar är mördarhundar som inte vill något hellre än att sätta tänderna i deras chihuahua. 

  Jag är inte dum - jag har läst på mycket om rasens historia och att de i början var avlade för s.k "bullfights" som sedan HK. 

  Och den riktigt stora, STORA, anledningen till att jag fortfarande är så tveksam på rasen är den hundaggressiva biten. Jag vet inte vad jag skulle ta mig till om min hund någon gång oprovocerat gick till attack mot en annan hund. 

  Jag har frågat detta flera gånger på andra forum, men de enda svaren jag får låter typ "min kusins hund blev attackerad av en pitbull, den dog". 

  Jag får nästan aldrig svar från riktiga Amstaffägare, som kan på riktigt berätta för mig om hur vanligt det är med aggression mot andra hundar, hur denna yttrar sig och vad man som ägare kan göra åt detta? Är det något man bara får acceptera som en nackdel med rasen eller är hundaggression mycket ovanligare än vad det framställs som? 

  Alla arga kamphundshatande människor på nätet har nästan börjat jaga mig åt ett annat "mjukare" håll, d.v.s renodlade sällskapshundar. 

  Skulle vara jättetacksam om någon kunde giva lite klarhet i detta! 

  PS. Har kikat runt på många uppfödare, kan någon förklara varför så många "seriösa" SKK reggade Amstaff uppfödare väljer att avla på C-höfter? Att se en A- eller B-höft är nästan riktigt ovanligt.

 • Svar på tråden Ni med Amstaff, ärligt nu
 • Anonym (.)
  Äldre 10 nov 15:08
  #1

  Hur hunden beter sig beror på ägaren och dennes uppfostran. Dessutom finns det fler fall med golden retriver som attackerat barn oprovoserat än andra raser. Så kör på om du känner att du klarar av att ge den en bra uppfostran med mycket kärlek

 • Äldre 10 nov 15:17
  #2

  Jag jobbade på ett hunddagis för några år sen och de amstaff hundar jag stötte på var helt underbara! Super Goa och glada och funkade hur bra som helst med de andra hundarna, även de små! Jag tycker att du ska skaffa en sån om det är det du vill, det enda du kan behöva tänka på är att de kräver ganska mycket motion och mental stimulans - t.ex leta efter gömt godis, hämta saker eller liknande :)

  Lycka till!

 • Äldre 10 nov 15:38
  #3

  Min amstaffkille är bästavän med en dvärgpudel och 1 chihuahua, bor med två katter varav den ena sover på hans rygg ibland :) han vill även ligga i knät i soffan och under ens täcke i sängen, så dom är även mysiga, inte bara snälla!
  Rekommenderar dock valpkurser och kanske några fler kurser efter det, ångrar att jag inte gick mer än valpkursen med honom, det är trots allt en krävande ras, men det har gått fint! Mycket långa promenader, får springa löst mycket på landet och aktiverar både nosen och hjärnan genom bla sök och såna där spel man gömmer godis i :)
  En toppenkille och du kommer inte ångra dig en sekund, världens bästa hundras!

 • Äldre 10 nov 15:47
  #4

  Socialiseringen med lugna stabila och tydliga hundar är vansinnigt viktig redan från tidig ålder har jag förstått men ändå utvecklar många vuxna individer hundaggression främst mot samma kön. Är du beredd att inte kunna ha din hund ihop med andra hundar och ha full kontroll på hunden när det kommer fram lösa hundar så inga olyckor sker har du ju förbrett dig, skulle sen din hund inte bli "hundilsk" så är det ju bara tacka och vara glad.
  Jag gillar rasen mycket men har avstått att köpa en just pga den biten och hälsan. Vill ha en hund som jag kan ha med mig på klubben och i hundsammanhang utan att behöva vara på helspänn. Visst blir hunden mycket till vad man gör den till men instinkt och arv ligger alltid under ytan.

  Anledningen till att det avlas på c-höfter är förmodligen att det finns värre problem i rasen tex allergi, hudproblem tex demodex, ataxi mm och har man då en mentalt bra hund som håller rasstandarden och är fri från övriga sjukdomar så tycker många att det är ok och det är ju ok enl rasklubben.

  Vad är det för egenskaper hos amstaffen du är ute efter som du inte hittar hos andra raser?

 • Äldre 10 nov 15:47
  #5

  I alla hundraser finns mer eller mindre "varg", och i varje individ är det samma sak. Hur ägaren fostrar sin hund, och vad den exponeras för varierar ju också, så ALLA hundar (med sina begränsade hjärnor) kan hugga i fel situationer. MEN, vi vet att Amstaff är framavlade just för att kämpa, så att de är vanligt förekommande i diverse överfall är inte konstigt eftersom man har avlat på "aggressiva" individer, punkt.

  ...men det är klart att flertalet hundägare har så god hand om sin hund att det aldrig blir problem. Men eftersom hunden har ett sådant rykte som den har så skulle jag aldrig personligen skaffa en sådan hund. Jag vill inte bli tagen för att vara kriminell eller en så rädd stackare att jag måste skaffa mig en "vakthund". Där jag bor finns det två killar med någon form av kamphundar (identifierade av mig som det pga av de breda käftarna och grisögonen) och båda killarna är tatuerade på halsen och jobbar aktivt på sin kriminella look. 

  Det finns så otroligt många bra raser och framför allt friskare blandraser, så jag ser ingen anledning att skaffa en hund med förhöjd risk, även om den är liten och jag inte skulle göra annat än att få den att bli en harmonisk och bra familjehund. 

 • Anonym (Jag)
  Äldre 10 nov 16:40
  #6

  Har en Amstaff och en Chihuahua. De äter inte upp varandra :)

 • Äldre 10 nov 17:06
  #7
  Anonym (Jag) skrev 2015-11-10 16:40:55 följande:

  Har en Amstaff och en Chihuahua. De äter inte upp varandra :)


  Men funkar din hund med nya hundar som den inte känner väldigt väl? Min upplevelse är att amstaffen funkar utmärkt med hundar den vuxit upp med / känner väldigt väl men inte speciellt bra eller inte alls med nyare bekantskaper. Vem är äldst av dina hundar?
 • Anonym (Jag)
  Äldre 10 nov 18:23
  #8

  De är ungefär jämgamla med varandra och staffien var fem månader när han kom till oss. Han fungerar bra med nya bekantskaper, även om han ofta är klumpig i sin framfart. Chihuahuan däremot fungerar inte med nya bekantskaper - alls. Båda två är uppfostrade på precis samma sätt, med skillnaden att chihuahuan är mer rädd av sig och det tar lång tid för honom att lita på nya hundar(de är alltså av samma kön och ingen av de är kastrerade)

 • Äldre 10 nov 18:35
  #9

  Jag jobbar med hundar och min erfarenhet av amstaff är att dem inte är hund aggressiva. Har aldrig stött på en amstaff som är det men kan tänka mig att det är mycket viktigt att socialisera dem så fort du får hem valpen.

  Det jag har märkt är att amstaff lätt slår över från lek till allvar. Amstaff har väldigt svårt för att koppla av så du får räkna med att sitta ett bra tag med valpen och tvinga den till att vila. Kan du lära hunden att koppla av så är risken att de slår över vid lek mycket liten plus att de tidigt får lära sig av andra hundar hur man beter sig.

  Amstaff är även mycket känsliga för stress. Var nog med att inte överstimulera dem. Kan dem så är de igång 24/7 så igen lär dem att kunna koppla av.

  Dagis skulle jag absolut inte rekommendera om du skulle ha det i tankarna. Dagis är en mycket stressig miljö och risken att din hund biter en annan ökar kraftigt vid stress. Inte ens box dagis där han får sitta själv vilket jag inte skulle rekommendera till någon då hunden har det bättre hemma.

  Tänk också på amstaffens hälsa så det finns vissa typiska sjukdomar dem kan få. Även viktigt att kolla armbågarna då de belastar mycket på dem mer än andra raser.

  Lycka till!

  (Det där med mer eller mindre varg är bara trams! Det är stor skillnad på amstaff och pitbull. En pitbull enligt den amerikanska rasstandarn som inte är hund aggressiv är ingen pitbull. Amstaff är en sällskaps hund. I Sverige finns det heller inte många renrasig pitbull, ca 6 st har jag för mig. Oftast är det amstaff blandningar som biter andra hundar. Men såklar får alla amstaffs ta skit för oansvariga uppfödare korsar hundar hur som helst! )

 • Äldre 10 nov 20:43
  #10
  -1

  Nu för tiden har avelsarbetet på de flesta "kamphundar" (dvs deras ursprung) medvetet gått mot att avla bort så gott som all aggressivitet just för att de ska vara fungerande hundar. Detta har lett till att de har ett fullkomligt oförtjänt rykte som mördarmaskiner när de egentligen är pussmaskiner, och att det är större risk att bli biten av en golden retriever eller en malteser än av en amstaff och pitbull.
  Sen är de naturligtvis hundar med större kampleklust än andra, t ex dragkamp osv, men med tydliga gränser och noggrann uppfostran är de ju helt suveräna hundar.

Svar på tråden Ni med Amstaff, ärligt nu
Logga in
Bli medlem